Ultima oră

Ultima picatura de sudoare, primul strop de vin

Doina Ganea
18 sep 2007 2855 vizualizări
Culesul strugurilor a inceput anul acesta cu aproximativ o luna mai devreme u viticultorii vrinceni estimeaza ca, desi recolta va fi mai mica fata de alti ani, vinul pe care il vor obtine va fi de foarte buna calitate u totusi, podgorenii sint nemultumiti de pretul mic care li se ofera pe kilogramul de struguri u cu toate acestea, la centrele de colectare a strugurilor se sta la cozi pina in zorii zilei

Anul acesta, recoltarea strugurilor a inceput cu doua saptamini mai devreme, iar in unele crame butoaiele sint pline cu mustul care fermenteaza deja. Anul 2007 va fi unul record pentru producatorii din industria vinului, in ceea ce priveste calitatea acestui produs. Un an atit de bun nu a mai fost de circa patru-cinci ani, spun viticultorii. Daca seceta a distrus gradinile de legume si culturile de griu si porumb, temperaturile ridicate au dus la recoltarea precoce a strugurilor si a favorizat acumularile de zahar. Strugurii sint mai copti, iar aroma este mai bogata. "Am inceput culesul inainte ca vremea sa se strice si acum sintem in plina campanie de recoltare. Fata de alti ani, vom incheia mult mai devreme treaba, speram exact la vremea in care, in alti ani, trebuia sa intram in vie. Asteptam sa vedem recolta strinsa si abia dupa aceea putem vorbi despre calitatea vinului", spune Nicolae Savin, presedintele Asociatiei Vin Club Vrancea. Seceta a facut ca strugurii sa acumuleze mai multa dulceata decit de obicei, iar specialistii spun ca vinul va iesi tare si cu o aroma deosebita. Desi seceta, grindina, ploile, mucegaiul, temperaturile excesiv de mari au influentat in proportii diferite si in zone diferite recolta de struguri 2007, specialistii sint de parere ca productiile mai scazute vor fi compensate de calitatea buna a recoltei. Strugurii nu au fost afectati de boli si sint bogati in zahar, intre 190 si 230 de grame la kilogram pentru soiurile albe de vin si 160 - 200 de grame la cele rosii, ceea ce va da o productie excelenta de vin. Din punct de vedere al calitatii, strugurii vor avea o concentratie mare de zahar comparativ cu anul 2004, cind a fost un an exceptional. Acest fapt este urmarea secetei inregistrate in aceasta vara. Strugurii care au acumulat, de exemplu, 190 de grame de zahar vor avea o alcoolemie a vinului de 11 grade chiar din prima zi a fermentatiei.


Seceta a avut si partile ei bune


Viticultorii sint singurii producatori care spun ca seceta a avut efecte pozitive anul acesta, chiar daca podgorenii sint amenintati de vinurile foarte ieftine venite din afara tarii. "Podgorenii au iesit cel mai bine. Daca la porumb abia daca aduna citeva sute de stiuleti la hectar, podgorenii stau cel mai bine cu recolta fata de ceilalti agricultori", ne-a declarat ing. Ion Marin, purtator de cuvint al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Temperaturile ridicate au dus la o recoltare precoce a strugurilor. "Vita-de-vie este una din plantele careia nu-i place umiditatea excesiva. Inca de la 1 septembrie au inceput recoltarile in judetul nostru pentru strugurii de vin, iar pentru cei de masa si mai devreme. Alti viticultori au aminat recoltarea pe urmatoarele doua zile din cauza ploii", a mai precizat Ion Marin. Oricit ar fi de laudata seceta, specialistii recunosc totusi ca din cauza temperaturilor exagerat de ridicate productia a scazut cu aproximativ 10% fata de anul trecut. Potrivit unei situatii statistice de la nivelul DADR Vrancea, din cele 4.889 de hectare de plantatii de struguri de masa s-au recoltat 1.387 ha, ceea ce inseamna aproximativ 30% din suprafata totala. Productia medie la hectar este de 8.000 kg.


Vin mai putin, dar mai de calitate


Cum recoltatul la strugurii de vin abia a inceput, pina la acest moment aproximativ 10% din suprafata de vita-de-vie a fost recoltata. Specialistii din DADR apreciaza ca in maxim trei saptamini se va incheia recoltatul, principala intirziere pe care o pot intimpina viticultorii fiind generata de ploi. "Vremea ii obliga pe proprietarii de vii sa intre la cules. Oameni ies la cules pentru ca nu vor sa-si piarda investitia. Daca ploua mai stau 2-3 ore la adapost si cum se opreste ploaia intra pe rinduri, chiar daca pamintul e mai moale ei dau zor cu culesul pentru ca nu vor sa se strice productia", a precizat Ion Marin. Dupa unele estimari, in judet se vor obtine intre 5 si 12 tone de struguri la hectar, aceasta si in functie de zonele in care s-a produs grindina. Viticultorii din Panciu, Movilita, Straoane, Tifesti si Fitionesti au fost cei mai afectati de grindina cazuta odata cu ploile torentiale din 5 septembrie. Specialistii apreciaza o diminuare a recoltei acestora cu 20% fata de cantitatea estimata la hectar. Marii vinificatori sint ceva mai rezervati cind vorbesc despre recolta preconizata pentru anul acesta. "Am avut parte de un an secetos si fara precedent in zona noastra. Am avut temperaturi persistente de 40-42 grade Celsius si acum au inceput ploile. Inca evitam sa facem estimari la cantitatea de struguri ce urmeaza a fi recoltata sau la calitatea vinului din acest an. Abia am inceput recoltatul de citeva zile", ne-a declarat directorul de marketing de la SC Vinexport SA Vrancea, Gianina Balbarau.


Viticultorii refuza sa-si vinda recolta sub pretul pietei


Pretul oferit de procesatori la ora actuala este de neacceptat pentru viticultori. "La preturile care se vehiculeaza anul acesta, vindem cu profit zero. Solutia este sa ne facem crame si sa nu ne mai pacaleasca unul si altul. Sa jucam in curtea noastra, pentru ca altfel depindem de marii jucatori de pe piata. La ora actuala, sintem cei mai neorganizati din toate breslele. Stiti cum se spune, cine are stina, aduna oile. Trebuie sa ne unim si sa fim o forta pentru ca, vorba populara, daca ai fata de maritat, o scoti la hora, nu o tii in fundul curtii, cum facem noi. Preturile sint de ris si, in conditiile astea, daca nu facem nimic, in curind o sa defrisam viile. Iar cel care isi face vin, sta cu vinul in butoi pentru ca falsificatorii i-o iau inainte", ne-a declarat Alexandru Cotea, presedintele Feredatiei Viticultorilor din Vrancea. Vincon SA, de exemplu, achizitioneaza strugurii de vin la preturi cuprinse intre 65-85 bani pe kilogram, pentru struguri care au un continut de zahar cuprins intre 180 - 230 g. Pina in prezent, chiar daca unii agenti economici au anuntat ca incep achizitia la struguri, la preturi intre 60 si 90 bani, oamenii nu se arata prea atrasi de oferta. Acestia prefera sa vinda catre persoane din alte judete care ofera un pret mai mare. Tot ei s-au plins ca strugurii pentru vinificatie "n-au pret". Altfel spus, strugurii s-au vindut anul trecut si cu 50 - 60 bani kilogramul, in timp ce comerciantii de alcool vind vinul cu 15 lei sticla de trei sferturi. Pe piata libera pretul se negociaza pe tarla, in functie de cantitate si de calitate, variind intre 90 de bani si 1,2 lei/kg. "N-am nevoie sa-mi duc strugurii la Vincon sau la altii. Avem struguri buni, plini de zahar. Poate mai putini decit anul trecut, dar mult mai buni. Gasim cumparatori care vin direct la butuc, fara sa ceara analiza, si ne iau marfa. Vreme buna sa avem si sa putem culege, ca avem clienti. Vin cu masinile din toata tara. Intra in vie cu Daciile Papuc sau cu microbuzele de marfa, cumpara si pleaca. E un «du-te-vino» de mai mare dragul anul asta la vie. Struguri sa avem noi ca nu ne plingem ca nu avem cui sa-i vindem", ne-a declarat Dan Gheorghita, viticultor din zona Dumbraveni.


Remorcile cu struguri asteapta la descarcat


In pofida acestor declaratii optimiste, la punctele de colectare a strugurilor de catre marii vinificatori din Vrancea, cozile sint interminabile. Oamenii asteapta la rind cu recolta in saci, remorci, carute sau masini ca sa predea strugurii la "MAT". Uneori stau si cite 10-20 de ore la rind. "Am venit de azi dimineata de la 10.00, dar cred ca nu reusesc sa predau strugurii pina la patru dimineata. Merge destul de greu cu cintarirea si cu luarea probelor si intocmirea hirtiilor. Da\' macar de i-ar lua, ca am inteles ca nu au capacitate de depozitare si procesare atit de mare cita cantitate se primeste pe zi. Am inteles ca la Virtescoiu nici nu se mai primeste deocamdata", ne-a spus un podgorean din regiunea Cotesti. Altii s-au aratat nemultumiti de pretul scazut oferit de vinificatori. "Este bataie de joc! Stam cu orele ba sa predam strugurii, ba sa ne luam banii. Una peste alta, cind ajungem cu strugurii incep sa ne dea inapoi, ca nu e marfa de calitate si ca nu o cumpara decit la preturi mici. Parca n-am munci destul la via asta! Da\' asta-i viata! Unde sa-i ducem ca am apucat sa-i culegem?", a comentat un alt viticultor din Cirligele. La punctul de colectare din Budesti tractoarele cu remorcile pline sau carutele stateau la rind de o parte si de alta a drumului. Cei care nu mai sperau sa fie primiti cu strugurii sau care doreau un pret mai mare decit cel oferit de vinificatori formasera deja o alta coada la intersectia drumului catre Cotesti cu E 85. Aici, podgorenii isi asteptau musterii cocotati pe sacii plini. Din cind in cind, cite un harghitean sau covasnean cu masina plina de cartofi tragea pe dreapta pentru trocul in natura: un kilogram de cartofi pentru unul cu struguri.


Calitatea face pretul


Conducerea DADR Vrancea a precizat ca, in acest moment, nu exista un pret stabilit pentru struguri, dar in mod cert acesta este dat de calitate. "Acest pret se formeaza pe piata libera si nu poate fi nicidecum unul impus. Calitatea isi spune acum cuvintul. Am avut o intilnire cu reprezentantii unei firme din Silistra care ofereau preturi destul de bune de peste 90 de bani/kg. Am avut o intilnire cu Federatia Viticultorilor din Vrancea, reprezentata de dl. Cotea si cu alti producatori din judet afiliati la aceasta federatie, cu edilii localitatilor din zonele viticole, Cirligele, Panciu, Virtescoiu care n-au acceptat pentru Muscat Ottonel oferta de 1,5 lei/kg. Probabil au avut oferte si au vindut mult mai bine. Deci calitatea conteaza in special si cine a avut struguri de calitate si soiuri au obtinut bani mult mai multi", a precizat Costica Neata, directorul DADR. Preturile oferite la acesta ora de unul dintre marii vinificatori din judet, SC Vincon Vrancea, sint intre 65 si 80 de bani/kg pentru struguri de calitatea I, cu un procent de zahar cuprins intre 190 si 230/kg. Pentru soiurile Sauvignon Blanc se ofera intr 0,95 - 1,15 lei/kg, Muscat Ottonel intre 1,2 -1,4 lei/kg, pentru soiurile rosii (Merlot, Cabernet, Feteasca Neagra, Sauvignon) oferta este intre 0,90 si 1,15 lei/ kilogram, iar pentru Sarba pretul oferit este cuprins intre 0,85 -0,95 lei/kg. Plata strugurilor se face in doua transe. Viticultorii primesc jumatate din banii pe struguri in acesta toamna, iar restul de 50% in primul trimestru al anului 2008. Plata primei transe de bani se face in zilele de luni, miercuri si vineri. Pentru soiurile Sauvignon si Muscat Ottonel procesatorii nu accepta de la producatori strugurii pusi in saci. (Doina GANEA)



Viile nobile din Vrancea


Viticultorii s-au temut ca nu cumva aderarea la Uniunea Europeana sa le dea peste cap traditiile. Normele impun o retehnologizare si o trecere rapida la soiuri de vita nobila - singurele acceptate pe piata europeana. Romanii au aflat insa ca au 15 ani la dispozitie ca sa atinga respectivele standarde. Suprafata totala cultivata in tara noastra cu vita-de-vie nobila si hibrida este in prezent de 220.000 de hectare, mai mica decit suprafata negociata cu UE, de 240.000 hectare. La nivelul judetului nostru suprafata cultivata cu vie nobila este de 17.557 de hectare, iar suprafata cu vita-de-vie hibrida ajunge la 2.756 ha. "Iata ca abia acum se vad beneficiile produse de ordinul 211/2006 privind plata sumei de 14.300 de euro/ha pentru reconversia sau restructurarea plantatiilor viticole. Cultivind aceste soiuri cautate pe piata si cistigul producatorului este mai mare, fiind si foarte bine platite. Diferenta este mai mult decit dubla de la soiurile asa-zis de masa, infiintate pe vremea lui Ceausescu si care se dau cu 65 de bani/kg si soiurile cu origine controlata valoroasa. Mai ales soiurile rosii, Pinot Noir, Feteasca Neagra, merg foarte bine la export si sint foarte bine platite", a declarat Costica Neata, directorul DADR. Potrivit expertilor, pe piata din Romania tendinta de consum este de 70-75% vinuri albe, in timp ce vinul rosu detine intre 25 si 30%, tendinta pe viitor fiind de echilibrare. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 18 ore, 25 minute, 54 secunde
In afara de nemultumirile aratate in articolul dv. persista bataia de joc la adresa taranilor,umilirea lor,cand ajunsi la portile depozitelor VINCON incepe calvarul.Cramagii,vechi mafioti plini de citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 25 minute, 54 secunde
Am predat o cantitate de struguri la depozitul VINCON din Tifesti gestionat de un hot cu state vechi in "meserie",Zaharia Tudorel.La gramele zahar pe kg. densimetrul sau a aratat 165 .Din sacul din citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 25 minute, 54 secunde
no comment - fata de opinia dvs., este foarte posibil sa aveti dreptate, in ambele comentarii, asa cum se poate sa fiti una si aceeasi persoana...(ip-ul). insa, cu afirmatia din final - " unde esti citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.