Ultima oră

Gica Hagi si Gigi Becali din Slobozia Bradului

Silvia Vrînceanu Nichita
18 sep 2007 2945 vizualizări
Comuna este plina de nume de flori si de fructe u copiii din comuna Slobozia Bradului sint cei mai buni la limba rromani

Gica Hagi si Gigi Becali sint doi copii din comuna Slobozia Bradului, unul de sase ani si celalalt de doar sase luni. Cuceriti de popularitatea celor doua personaje din lumea sportului romanesc, parintii au decis sa-i boteze cu numele acestora, in speranta ca vor avea cel putin la fel de mult succes in viata. Gheorghe Hagi Dobrogeanu, asa scrie pe certificatul de nastere al pustiului din satul Cornetu, care merge de anul acesta la scoala. Parintii au tinut copilul nebotezat vreme de citiva ani in speranta ca fostul mare fotbalist, in prezent antrenor la Steaua, va veni personal in judetul nostru ca sa-l increstineze. In ceea ce-l priveste pe baietelul Gigi Becali Constantin, acesta este prea mic ca sa stie ce nume i-au pus parintii sai. Ionut Constantin, tatal lui Gigi Becali, a fost cucerit de "felul de a fi al sefului PNG" si, in semn de admiratie, si-a botezat asa copilul. Angajatii primariei locale au ramas uimiti cind familiile de romi au venit cu certificatele de nastere pentru a-si depune dosarele de alocatie. "Am ramas si noi uimiti cind l-am vazut pe Gigi Becali la primarie, in bratele mamei lui. Tatal ne-a spus ca are o simpatie deosebita pentru seful Partidului Noua Generatie. Noi le-am recomandat in mai multe rinduri sa nu puna copiilor nume ciudate, dar la noi a venit cu certificatul de nastere gata intocmit de la Focsani", ne-a spus asistentul social Valerian Dinica de la Primaria Slobozia Bradului. La rindul sau, primarul Valerica Zamfirescu spune ca, in afara de celebrii Gigi Becali si Gica Hagi, are o multime de flori si fructe in comuna. "Avem in comuna toate florile posibile: Bujorel, Floricel, Trandafir, Gladiola, Crizantema, Capsunica, Ciresica si multe asemenea. Romii nostri au o preferinta speciala pentru nume desucheate", ne-a spus primarul.


Cei mai tari la limba romani


In comuna Slobozia Bradului locuieste cea mai mare comunitate rurala de romi din Romania, 3.700 de persoane, potrivit ultimului recensamint al populatiei din 2002. Acestia vorbesc limba rromani, fac negot cu diferite produse si au impreuna nu mai putin de 1.000 de Dacii de tip "papuc". Aici se intregistreaza si cea mai mare natalitate din judetul Vrancea, de 34 "°, comparativ cu cea a unei localitati obisnuite, care nu depaseste 4 "°. Numai de la inceputul anului aici s-au nascut aproape 200 de copii. Casatoriile in clasa a IV-a sint, de asemenea, ceva obisnuit in comuna Slobozia Bradului si tot aici sint si cei mai multi olimpici la limba rromani. De altfel, aceasta este motiv de fudulie pentru colectivul de profesori ai scolii. Anual la faza judeteana a olimpiadei de limba rromani au concurat foarte multi elevi din scoala, rezultatele datorindu-se si celor doua cadre didactice calificate, Lucia Coman si Afrodita Popescu. Printre olimpici se numara elevii Ion Marin, Alin Stoica, Duia Raducanu, Bogdanel Neculai, Danut Margarit, Georgian Filip, Georgiana Romanescu sau Iosiv Ungureanu, care au obtinut premii la nivel national. Un alt elev cu care scoala se mindreste este si Andrei Victor Alexandru, in prezent elev la Colegiul National Unirea, care a terminat cele opt clase la Slobozia Bradului cu media generala 10, iar la examenul de capacitate a avut media 9,79, fiind in acelasi timp olimpic la limba romana. In ciuda acestor rezultate bune, scoala inregistreaza cea mai mare rata a abandonului scolar din judet, inca din clasele primare. Potrivit directorului unitatii scolare, profesorul Ion Aldea, abandonul se datoreaza lipsei de interes pentru invatamint manifestata atit de parintii, cit si de copiii rromi din comuna. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.