Ultima oră

Consultare publica la Odobesti

Iulia Crețu
17 sep 2007 670 vizualizări
Este primul proiect de stimulare a implicarii cetatenilor in actul decizional realizat în Vrancea de Asociatia Pro Democratia

Asociatia Pro Democratia a organizat la sfirsitul săptăminii trecute o dezbatere in premieră in satul-cartier Unirea din Odobesti. Mai precis, membrii Clubului Pro Democratia au invitat locuitorii si autoritătile locale la o masă rotundă, care a avut drept scop tocmai consultarea publică. Evenimentul a fost precedat de un sondaj realizat de Clubul focsănean printre locuitorii cartierului pentru a identifica problemele principale care ar urma să intre si in atentia autoritătilor locale, stabilind la sfirsitul dezbaterii un grafic al prioritătilor. Proiectul este realizat de Centrul de Resurse pentru Participarea Publica, la care parteneri sint Pro Democratia Club Focsani si Primaria Odobesti. "Prin proiect se vrea stimularea participarii publice la nivelul comunitatii. Am avut interviuri cu cetatenii si discutii la primarie. Ne-am oprit asupra cartierului Unirea pentru problemele specifice zonei. Problemele au fost ierarhizate si pe primul loc a iesit comercializarea strugurilor, locuitorii nu au unde sa-si vinda aceste produse. O solutie propusa la aceasta problema este asociativitatea si stimularea ei in zona. Alte probleme au tinut de Primarie si sint in curs de rezolvare", ne-a spus Gabriela Obodariu, presedintele Pro Democratia Focsani. Dezbaterea a fost condusă de sociologul Roxana Mihalache, iar din partea autoritătii locale a participat primarul Daniel Nicolas.

Una din concluziile intilnirii a fost slaba implicare a cetătenilor in dezbaterile publice si necesitatea implicării acestora in actul decizional. în acest sens un rol principal revine Primăriei, care trebuie să invite si să convingă cetătenii pentru ca acestia să fie interesati de problemele obiective ale comunitătii. Pentru aceasta, o persoană din stafful Primăriei Odobesti a fost invitată de Pro Democratia pentru a participa la sfirsitul acestei luni, la Călimănesti, la un seminar de pregătire tocmai pe această temă. Proiecte similare se vor desfasura si la Marasesti, Slobozia Bradului sau Vinatori, toate pornind pe aceeasi structura, dar cu obiective oarecum diferite, in functie de necesitatile fiecarei localitati. Cartierul Unirea este un sat apartinător al orasului Odobesti. Această localitate este una din cele mai vechi asezări din Podgoria Odobestilor, cunoscută sub numele de Pătesti, fiind atestată documentar de cel putin trei secole. După Al II-lea Război Mondial, comuna Pătesti a fost desfiintată si atasată orasului Odobesti, cu numele de cartierul Unirea. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.