Ultima oră

Radu Albu si Dan Grigoriu au scapat

Cristi Irimia
17 sep 2007 2912 vizualizări
Cei doi fusesera judecati initial pentru abuz in serviciu, respectiv deturnare de fonduri, cu consecinte deosebit de grave

Judecatoria Focsani l-a condamnat la trei ani de inchisoare pe Radu Albu, fostul director al sucursalei Vrancea a Bancorex, dar a si constatat gratiata pedeapsa. Totul, in conditiile in care Albu a obtinut schimbarea incadrarii juridice, din abuz in serviciu contra intereselor publice in infractiuni la Legea societatilor comerciale.

Celalalt inculpat din dosar, Dan Constantin Grigoriu, a fost achitat de instanta, pe latura penala, el fiind acuzat de deturnare de fonduri. In ceea ce priveste latura civila, Radu Albu si Dan Grigoriu au fost obligati in solidar la despagubiri civile. Initial, Albu a fost acuzat ca a favorizat scoaterea unor sume imense din conturile Bancorex. In dosarul la care instanta s-a pronuntat recent este vorba de un credit de 1.000.000 de dolari acordat de Bancorex firmei lui Dan Grigoriu si Nelu Purcel. Urmarirea penala a durat extrem de mult deoarece pe parcursul cercetarilor s-a impus efectuarea unor comisii rogatorii in Irlanda, Marea Britanie, Germania si Olanda, tari prin care s-au plimbat banii scosi de la sucursala Bancorex. In 1998, directorul Radu Albu ar fi dispus acordarea unui credit de un milion de dolari americani, fara respectarea conditiilor prevazute de lege, firmei Dragon Do Comex SRL Bucuresti, la care actionari erau Grigoriu si Purcel, cu cite 50% actiuni fiecare. Creditul s-a solicitat pe 23 septembrie 1997, fiind cerut pentru procurarea unor instalatii de lucru din import, necesare punerii in functiune a unei intreprinderi de prelucrare a sirmei. Creditul urma sa fie garantat cu valoarea mijloacelor fixe pe care urmau sa le achizitioneze cu suma garantata. Cind au solicitat milionul de dolari, Grigoriu si Purcel s-au angajat sa contribuie cu un aport propriu de 272.000 de dolari, urmind ca valoarea totala a garantiei sa fie de 1.272.000 USD. Totodata, ei au mai garantat cu un imobil din Bucuresti. Pentru acordarea legala a creditului solicitat trebuiau indeplinite mai multe conditii. Anchetatorii sustin ca nu s-au indeplinit cerintele esentiale, in sensul ca nu s-a depus aportul personal de 272.000 USD, nu s-a emis o scrisoare de garantie bancara si nu s-a negociat cu firma de la care urmau sa fie importate mijloacele fixe termenul de livrare. Radu Albu locuieste acum la Buzau, iar Grigoriu in Bucuresti. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.