Ultima oră

Vacuta Marta, a doua oara miss la Tichiris

Doina Ganea
15 sep 2007 1822 vizualizări
La expozitia montana de animale organizata ieri, la Tichiris -Vidra, au participat 60 de crescatori cu cele mai frumoase exemplare u pe linga tirgul de animale, aflat la a saptea editie, oamenii s-au delectat cu mititei, bere, muzica populara si si-au facut tirguielile de toamna

Vacuta Marta si-a adjudecat pentru a doua oara marele trofeu al "Tirgului "" expozitie de animale "" Tichiris "" Vidra 2007". Marta este o vitica de 4 ani, din rasa Baltata Romaneasca. Proprietarul ei, Radu Stanila, este din Dumitresti si in fiecare an participa cu cite un exemplar la concursul de frumusete animala de la Tichiris. El a primit drept premiu o alta vitica si furaje. Ieri, 60 de tarani din aproape toate localitatile din zona de munte s-au adunat pe platoul de la Tichiris, comuna Vidra, pentru a participa la cea de-a VII a editie a tirgului, intrat deja in traditie. Cei prezenti au avut prilejul sa vada cele mai frumoase exemplare de animale din zona de munte, insa s-au si distrat. Cu prilejul tirgului, multi au incheiat si tranzactii, o vaca vinzindu-se cu 1.200 lei, iar un berbecut cu 150 de lei. Lumea a putut gasi de toate la tirg, de la mobila si autoturisme, fiindca tot este perioada nuntilor, la uniforme si rechizite scolare, ca tot incepe scoala, utilaje agricole si pina la gogosari, telina si gogonele numai bune de umplut borcanele goale din camara. Cele mai frumoase animale, fie vacute, boi, cai, oi, capre, ciini sau iepuri si chiar gaini si porumbei au defilat ieri pentru recunoasterea performantelor de catre cei prezenti pe platoul de la Tichiris. Deschiderea a fost facuta de prefectul Dragos Mircea, impreuna cu organizatorii tirgului, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Costica Neata, directorul Oficiului pentru Consultanta Agricola, Nelu Rosu si de catre primul gospodar al comunei, Nica Micu. Oficialitatile au vizitat fiecare stand al expozitiei de animale. Prefectul Dragos Mircea s-a intretinut pret de citeva clipe cu fiecare crescator de animale, interesat fiind de performantele raselor si conditiile de dezvoltare ale acestora. Vremea frumoasa de ieri, cind s-a celebrat Ziua Crucii, a facut ca platoul Tichiris sa fie neincapator, mii de oameni venind sa asculte muzica, sa vada noutatile in materie de utilaje agricole sau alte produse, sa faca tirguieli sau sa manince mititei si sa guste din berea care a curs din belsug.


Ciobanas la 11 ani premiat


Privirile participantilor au fost atrase de catre cele mai frumoase exemplare de animale, stapinii acestora fiind recompensati cu premii in bani, de la 50 la 200 lei, diplome, trofee, furaje pentru animale si chiar purcei, berbecuti si o vitica, pentru marele premiu. La concurs s-au inscris 60 de participanti, cu 75 de bovine, sase cai, patru familii de ovine, cinci ciini, doua rase de iepuri, gaini si chiar doua familii de porumbei. Anul acesta, medalia de "miss vacuta" a fost decernata unui exemplar din Baltata Romaneasca apartinind lui Radu Stanila. Crescatorul Martei a primit de altfel doua distinctii din partea juriului, recompensat fiind si cu locul I pentru un exemplar deosebit din rasa Bruna. Marele premiu al organizatorilor a fost o vitica de sase luni, oferita de Agroind Doaga si sase saci de furaje. "Avem acasa 12 vaci si un taur matur. Meseria ne place, profitabil este mai putin, poate lucrurile se vor mai schimba acum, dupa aderare. De la vacute luam cam 38 de litri de lapte cu care mergem la piata, la Rimnic, si mai dam si citeva abonamente. Avem mulgatoare automata, dar nu prea este rentabil. Daca am avea un centru de colectare a laptelui in zona, poate ca ar fi mai bine, cu toate ca nici pretul de achizitie nu este satisfacator. De pretul la carne sintem mai multumiti", ne-a dezvaluit marele cistigator al ultimelor doua editii, Radu Stanila. Printre cei recompensati s-a numarat si un ciobanas de numai 11 ani, din comuna Valea Sarii. Vladut Hanu a reusit prin costumul sau popular, caciula de astrahan si turma de 20 de mioare sa incinte juriul. Pentru imaginea sa de poveste si pentru dorinta de a face din cresterea oitelor o meserie, Vladut a fost premiat cu 100 RON. De asemenea, la categoria premiilor speciale, si lui Stroe Macovei i s-a decernat un trofeu unic pentru ciobanescul sau carpatin, Azur.


Hora "moldovineasca" la Tichiris


Tirgul de la Tichiris le-a aratat celor prezenti si modul in care pot creste animale in mod european. Organizatorii au adus citiva reprezentanti ai unor firme care comercializeaza tehnologii moderne pentru cresterea animalelor. Cu toate ca cei care s-au mindrit ieri cu exemplarele din ograda nu sint fermieri in acceptiunea occidentala a sensului, taranii s-au declarat incintati de aparatele de muls de 3.700 de lei sau de masinile de tuns iarba. Satenii au recunoscut insa ca pentru cele 2-3 vaci pe care le au in curte nu prea se merita sa dai bani pe un astfel de utilaj, mai ales ca pretul oferit de procesatori pe litrul de lapte nu ii stimuleaza in nici un caz. O alta mare atractie a tirgului a constituit-o spectacolul folcloric sustinut de Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei" si de "doamna cintecului romanesc" Sofia Vicoveanca. Muzica si voia buna i-au determinat pe oameni sa se prinda in hora, sa aplaude, sa danseze pe loc sau sa cinte odata cu solistii. Reprezentantele muzicii populare s-au declarat incintate atit de reactia spectatorilor, cit si de peisajul deosebit oferit de valea Putnei. "Frumoase locuri pe aici si vremea a tinut cu organizatorii. Vin cu placere ori de cite ori sint chemata, pentru ca judetul Vrancea are cea mai intensa activitate, in sensul manifestarilor folclorice, din tara", ne-a declarat Sofia Vicoveanca. La bilciul din toamna trecuta de la Tichiris a fost scos din sopron un carusel cu "doi caluti putere". Vrincenii veniti la editia din acest an a Tirgului n-au mai avut insa norocul sa se legene in unicul scrinciob cu cai din judet. Proprietarul caruselului, Ion Tafta, din Vrincioaia, declara atunci ca se gindeste sa-l motorizeze, deoarece "integrarea" ii va scoate calul la pensie, ceea ce probabil ca s-a si intimplat. (Doina GANEA)



Lista cistigatorilor la Tirgul de la Tichiris


Marele Premiu - Radu Stanila, Dumitresti

Rasa Bruna, locul I - Radu Stanila, Dumitresti

Rasa Bruna, locul II - Ion Ignat, Vidra

Rasa Bruna, locul III - Ion Soare, Vidra

Rasa Baltata Romaneasca, locul I - Toma Spoiala, Vidra

Rasa Baltata Romaneasca, locul II - Neculai Ciubotaru, Vidra

Rasa Baltata Romaneasca, locul III - Nicusor Cucu, Vidra

Rasa Pizgau, premiul special - Pavel Avram, Nereju

Boi de munca, premiul special - Pricop Emil, Valea Sarii

Rasa Sura de stepa, premiul special - Stefan Mihu, Vidra

Rasa Tigaie, locul I - Gogonel Musat, Andreiasu

Rasa Tigaie, locul II - Raduta Hanu, Valea Sarii

Rasa Tigaie, locul III - Olteanu Costel, Vidra

Rasa Turcana, premiul special - Gradinaru Gicu, Nistoresti

Caprine, premiul special - Vladut Hanu, Valea Sarii

Stina model, premiul special - Stefan Olteanu, Vidra

Cabaline, premiul special - Dumitru Tofan, Vidra

Pasari, premiul special - Argentina Stroia, Focsani

Porumbei, premiul special - Gabriel Galan, Adjud

Canine, premiu special - Macovei Stroia, Focsani

Cel mai tinar crescator, premiul special - Vladut Hanu, Valea Sarii

Iepuri, premiul special - Octavian Popa, Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.