Ultima oră

Ziua Pompierilor a fost sarbatorita cu un cutremur

Cristina Palade
14 sep 2007 749 vizualizări
Ziua pompierilor a fost sarbatorita ieri prin munca, un efectiv marit de forte participind la alarmarea de cutremur din Piata Unirii

Ieri, pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) si-au sarbatorit ziua cu mult fast si au profitat de ocazie pentru a arata ce pot in cadrul simuarii unui seism de 7 grade pe scara Richter. De dimineata a fost declarata "Ziua portilor deschise" la sediul din strada Dornisoarei, unde s-a organizat o expozitie cu tehnica de interventie. "Cu ocazia «Zilei Pompierilor in Romania» am organizat o serie de activitati inca de la inceputul lunii. Au fost concursuri de tenis, sah si fotbal. Astazi am avut o adunare festiva la ora 9.00, in care am prezentat mesajele presedintelui Romaniei, a primului ministru, a presedintelui Camerei Deputatilor. Dupa aceea au fost avansati la grad de expert doi ofiteri si patru subofiteri. S-a continuat cu exercitiul de simulare a cutremurului de grad 7 pe scara Richter, iar in continuare in cazarma are loc o expozitie de tablouri si materiale de interventie. Totul culmineaza cu balul pompierilor de miine (astazi -n.r.) de la Cercul Militar, la ora 20.00, unde au fost invitate 40 de familii din Inspectorat si alte 30 de familii din afara", ne-a declarat col. Janica Bordeanu, seful ISU.


Exercitiul de alarmare a durat 30 de minute


Inainte de inceperea exercitiului de alarmare publica, toti sefii de institutii implicati in simulare au intrat in sala mare de conferinte a Primariei, unde col. Dorel Paraschiv a prezentat "Conceptia organizarii si desfasurarii exercitiului de alarmare publica si aplicatiei de cooperare in caz de cutremur in municipiul Focsani". Dupa ce primarul Decebal Bacinschi a dat OK-ul, oficialii au coborit in Piata Unirii, unde la ora 11.00 a sunat alarma de incepere a exercitiului pentru simularea unui cutremur de grad 7 pe scara Richter, produs in zona Vrincioaia. In citeva secunde, bulevardul a fost blocat de forte de ordine si impinzit de pompieri, politisti, jandarmi, asistenti, ambulante, voluntari ai Crucii Rosii. Regia parea a fi inspirata dintr-un film american, unde totul se termina cu bine la final. In timp ce pompierii se chinuiau sa scoata din fiarele contorsionate ale unei masini doua persoane, la Ateneul Popular si Cinematograful Balada pompierii se luptau cu focul produs de spargerea unei conducte de gaz. Angajati ai Electrica si Romtelecom refaceau retelele de fire, in timp ce ambulantele transportau raniti dintr-o parte in alta, iar voluntarii Crucii Rosii, impreuna cu asistentii comunitari, acordau primul ajutor in cele trei puncte special amenajate. Printre primele persoane salvate de la "pericol" au fost oficialii de la Primarie, sub geamurile lor fiind instalata salteua pneumatica. Potrivit sefului ISU Vrancea, col. Janica Bordeanu, salteaua a fost instalata aleatoriu, mai ales ca in fata institutiei publice era mai mult loc de desfasurare. Si o parte din focsaneni au fost "figuranti" la cutremur, deoarece unii dintre ei, «victime ale dezastrului», alergau la autobuze pentru a fi evacuati din zona calamitata. Cei mai multi dintre curiosi au venit pregatiti cu aparate foto pentru a imortaliza momentul. La finalul celor 30 de minute de exercitiu, toate fortele implicate au primit aplauzele oficialitatilor. "Sa dea Dumneazeu sa nu fie vorba in realitate de astfel de evenimente", a declarat prefectul Dragos Mircea. Seful ISU Vrancea a spus ca este multumit de "elevii" sai, dar a precizat ca oricind este loc de mai bine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.