Ultima oră

Cutremurul din 2007 se va produce in 2010

Ziarul de Vrancea
13 sep 2007 2600 vizualizări
Seismologii romani spun ca zona seismica Vrancea ne lasa linistiti pina in 2010. Ultimele saptamini au adus cu ele mai multe cutremure devastatoare in mai multe regiuni de pe glob. Numai in Peru, ultimul seism a facut peste 500 de victime. Seful Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamintului ne-a declarat ca zona seismica Vrancea nu va rabufni pina in 2010.

Ultimele miscari tectonice de amploare produse in Peru, Indonezia - in apropierea insulei Sumatra - si in Golful Californiei din Statele Unite au creat spaima si in Romania, una dintre cele mai active zone seismice din Europa. Aceasta in ciuda faptului ca seismul devastator, de peste 7 grade pe scara Richter, anuntat pentru anul 2007 in Romania, a fost "aminat" de specialistii de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamintului pentru anul 2010. Seismologii sustin ca intre placile tectonice care se intilnesc in Vrancea nu s-au acumulat suficiente tensiuni care sa declanseze un cataclism major in acest an. In schimb, un cutremur de mare magnitudine este prevazut pentru 2010, potrivit calculelor statistice efectuate de seismologi pe ultimii 200 de ani.


"In ultima perioada, mai multe cutremure de mare intensitate au zguduit lumea. Numai cutremurul produs in Peru, pe data de 15 august, a facut peste 500 de victime, suficient incit sa creeze panica la nivelul Uniunii Europene. Parlamentul European a cerut acum citeva zile, in deschiderea sesiunii, crearea unei Forte Europene care sa reactioneze rapid in situatii de dezastre naturale de amploare. Si asta pentru ca evenimentele din vara trecuta, cum ar fi incendiile de padure din Grecia, au depasit cadrul capacitatilor regionale si nationale, de aceea Parlamentul insista pentru "o angajare Europeana mai eficienta". In Peru, in jurul sau, daca vreti, la contactul cu blocul american se produc multe cutremure. In anul 1960, pe data de 20 mai, aici a fost un cutremur, cel mai mare de pina acum, undeva in Pacific, cu tsunami de 15-20 metri. Magnitudinea lui a fost de 9,6 pe scara moment seismic (Mw), deoarece scara Richter este saturata peste 8,41. Pentru prima data, Pamintul a vibrat ca o gelatina, adica au aparut vibratii de torsiune pe aceasta "sfera". Aparitia acestui tip de vibratii este extrem de rara, de fapt acesta este unicul caz de pina acum, deoarece necesita forte colosale", ne-a declarat seismologul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. Acesta spune ca, deocamdata, la noi nu sint motive de ingrijorare pentru ca "Peru este departe...". "La noi este inca bine si, asa cum am mai spus, pina in anul 2010 nu putem avea un cutremur catastrofal", a punctat Gheorghe Marmureanu. Pe linga sistemul de avertizare seismica de la Plostina, din muntii Vrancei, Institutul va construi in acest an un observator integrat seismologic pentru cutremure, tsunami si explozii. Lucrarile vor incepe in aceasta toamna in Dobrogea. De altfel, si cladirea Institutului seismologic din Bucuresti a fost modernizata recent, fiind "unica in lume ca aspect si functionalitate", dupa cum spune directorul Marmureanu, "unde putem controla tot ce se intimpla din punct de vedere seismic din Pacific pina in Florida. Sintem conectati la toate sistemele GEO din lume".


Indonezia fierbe


In ceea ce priveste zona Indoneziei, frecvent zguduita de cutremure in ultimii ani, seismologul Gheorghe Marmureanu sustine ca a anticipat inca din 1998 ca acolo vor mai fi multe necazuri dupa anul 2006, deoarece interiorul scoartei terestre mai are energie de eliberat. Ultimul mare cutremur s-a produs in zona chiar ieri, in largul coastei occidentale a insulei Sumatra, din vestul arhipelagului, cu magnitudinea de 8,2 grade, soldat si cu mai multe alerte de tsunami in toata regiunea Oceanului Indian. Cutremurul a fost urmat de patru replici cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter, care au creat panica in toata regiunea. Mai multe cladiri s-au prabusit ori au luat foc in urma miscarilor tectonice. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 120 de kilometri nord-vest de Bengkulu, iar hipocentrul la o adincime de doar zece kilometri. Aparatura de inregistrare seismica existenta in Romania permite inregistrarea tuturor seismelor mari produse pe glob si, evident, la o intensitate insesizabila pentru populatie.


Panica face mai multe victime


Specialistii in fizica pamintului studiaza variatia cimpului electromagnetic si pot afla cu zile si chiar saptamini inainte semnele unui cutremur devastator. Magnitudinea insa poate fi doar aproximata. Sistemul de avertizare in timp real, unic in Europa, amplasat in muntii Vrancei, la Statia Seismologica "Dr. Cornelius Radu" Vrincioaia, poate anunta un cutremur major cu 25 de secunde inainte ca acesta sa se produca, suficient timp cit sa se ia unele masuri. Sistemul din satul Plostina "simte" cutremurele mari in mai putin de o secunda si poate bloca obiectivele care ar putea produce pagube si victime omenesti. Printre acestea se afla retelele de gaz metan, trenurile de mare viteza, salile de operatii, conductele petroliere, centralele nucleare si salveaza toate datele din computerele mari. Avertizarea populatiei nu este insa functionala, considerindu-se ca acest lucru ar crea mai multa panica. In Vrancea sint sute de cladiri incadrate in clase de risc seismic, care se pot prabusi in orice clipa la un eventual cutremur si doar citeva dintre acestea au fost sau sint in curs de consolidare. Se pare ca acesta este si motivul pentru care Guvernul a decis sa oblige populatia sa-si asigure locuintele in caz de dezastre. Desi Romania detine acest sistem de avertizare a cutremurelor, exista norme guvernamentale care interzic alertarea populatiei pentru a nu se crea panica. Daca ne luam dupa statistici, mortalitatea ar fi mai mare in cazul crearii de panica, decit ar produce-o cutremurul in sine. (Silvia VRINCEANU, Mihaela

BESELEAGA)


Alarmare in caz de cutremur in Piata Unirii


Astazi este programat in Focsani un exercitiu de alarmare publica in care se simuleaza un cutremur de 7 grade pe scara Richter. La ora 11.00, in Piata Unirii, cind va suna alarma in municipiu,pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) vor fi pe pozitii pentru monitorizarea intregii situatii si acordarea primului ajutor. "Se va desfasura un exercitiu demonstrativ de alarmare a populatiei in zona Piata Unirii, iar pe aceasta cale rugam populatia sa nu se alarmeze deoarece este doar un exercitiu", a declarat col. Jenica Lazar, purtatorul de cuvint de la ISU. La acest exercitiu participa si cinci voluntari ai Crucii Rosii si opt asistenti comunitari, doua ambulante cu personal medical specializat care vor fi gata de acordarea primului ajurtor. Actiunea se va desfasura si cu sprijinul Politiei Rutiere, care va aparticipa la actiune cu cinci echipaje si 14 agenti. "Vom bloca tronsonul pe care se va desfasura actiunea", ne-a declarat subcomisarul Daniel Fatu. Astazi, intre orele 10.00 - 12.00, activitatea de relatii cu publicul a Primariei Focsani va fi suspendata din cauza exercitiului de alarmare publica in caz de cutremur in centrul municipiului. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 16 ore, 25 minute, 32 secunde
Este fantastic ca Ziarul de Vrancea poate prevedea cutremure cu 3 ani inainte, asa cum rezulta din titlul articolului. Este un interval de timp considerabil mai mare decit amaritele de 25 de secunde citeste integral
, acum 739371 zile, 16 ore, 25 minute, 32 secunde
vrand sa ne asigure un confort imediat si sa scapam ce teama, fireasca de altfel, a unui cutremur, ni se propune un titlu contradictoriu, as zice, in comparatzie cu articolul detaliat. multzumim pt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.