Ultima oră

Zi plina la repartitiile suplinitorilor

Camelia Stănilă
12 sep 2007 788 vizualizări
Posturile de la Bahnele - Vintileasca si Plopu- Gura Calitei s-au ocupat cel mai greu la invatatori si educatoare u multi pensionari au sperat sa obtina o catedra la romana, dar si la istorie-geografie u posturi neocupate au ramas la limbi straine, informatica, dar si la educatie fizica

Zi grea pentru comisia de mobilitate din cadrul Inspectoratului Scolar, care a dat piept ieri cu circa 300-400 de dascali care sperau sa obtina un post, in cadrul unei sedinte publice maraton, care s-a terminat dupa orele 17.30. Sefii din invatamint au inceput cu repartizarea posturilor de la educatoare si invatatori, peste 40 in total, care s-au epuizat pe parcursul citorva zeci de minute. Desi s-a mai si eliberat unele catedre, prin renuntarea celor care s-au titularizat sau au primit suplinire in etapele anterioare, ba chiar au aparut si alte posibilitati prin concediile de crestere a copilului, concurenta a fost destul de mare. Astfel, si 5-6 dascali s-au anuntat pentru anumite o singura catedra, cum s-a intimplat la Gradinita nr. 23 din Focsani, spre exemplu, sau chiar la Suraia. De altfel, multe cadre didactice au asteptat aceasta etapa de suplinire pentru a putea obtine postul mult rivnit, dar care nu aparuse insa in lipsa din cauza lipsei cererilor de concediu. Astfel, s-a intimplat ca in fata comisiei din ISJ sa ajunga si dascali care au luat note de 7 sau chiar 8,60 la concursul de titularizare.


Nici un post ramas la educatoare si invatatori


Altii au luat un alt post, pentru a nu ramine pe dinafara, insa nici nu au riscat sa renunte la el inainte de "licitarea" posturilor. "Mi-era frica sa nu ramin fara post", a incercat sa se justifice o invatatoare, care incerca sa convinga comisia sa o lase sa renunte, in timpul repartitiei. Din cauza numarului mic de posturi, chiar si localitatile mai izolate au fost revendicate de dascali. Ultimele ramase au fost posturile de la Bahnele- Vintileasca si Plopu- Gura Calitei, insa si acestea au fost adjudecate de educatoare si invatatori. Unii au plecat nemultumiti, pentru ca alti colegi au avut prioritate la repartizare. "Cu 2 copii, unde sa ma duc sa fac naveta, cind stau la 200 de metri de scoala?", a incercat sa induplece comisia o invatatoare care dorea postul din Faraoanele. Si la limba romana a existat o concurenta destul de mare, pe 22 de catedre vacante, mai ales ca la aceasta disciplina au intrat in "cursa" si multi pensionari, care uneori au fost chiar greu de departajat. Pentru postul de la Putna- Bolotesti s-au aliniat la start nu mai putin de 9 profesori. Chiar si pentru Scoala din Tiritu- Poiana Cristei au existat doi doritori.


Situatii delicate la limbi straine si istorie-geografie


La alte discipline, situatia a fost la cealalta extrema, pentru ca multe posturi au ramas neocupate. Asa s-a intimplat la engleza, desi au existat 17 posturi, dar mai ales franceza, unde au fost nu mai putin de 29 de catedre vacante. Si la informatica a existat o criza de profesori, astfel ca pina luni responsabilii din Inspectoratul Scolar vor trebui sa caute solutii pentru acoperirea "gaurilor" din sistem. Situatii delicate au existat si la istorie- geografie, cu toate ca acum s-a permis si spargerea posturilor de dubla specialitate. Concurenta a fost mare, de 3-4 pe loc. Doua candidate s-au luptat pentru catedra de istorie-geografie de la Putna in completare cu Gagesti, desi nici una nu o putea revendica in totalitate pentru ca nu aveau dubla specializare: o tinara luase concursul de titularizare pe istorie, cu o nota de peste 8, in timp ce contracandidata sa avea nota mai mica, pe geografie, la concursul de suplinire. Desi profesoarele nu prea au fost de acord sa se multumeasca cu jumatate de catedra, postul a fost impartit. O alta profesoara a plecat nemultumita pentru ca n-a reusit sa obtina nici un post, desi avea nota mare la concursul de titularizare din acest an. Si asta deoarece daduse examen in alt judet, iar metodologia mentioneaza aceste situatii abia la finalul listei de prioritati, dupa suplinitorii calificati testati in august. "E revoltator ca un examen national sa fie depasit de un examen local. S-a facut o mare nedreptate! Ati preferat pe altcineva cu nota mai mica, doar pentru ca este de aici. Trebuia sa nu-i mai acceptati dosarul", a acuzat un dascal, sarind in apararea profesoarei ghinioniste. Acesta s-a linistit cu greu, desi inspectorii au citit metodologia punct cu punct, pentru a demonstra ca totul este in regula. Ultimele repartitii vor fi realizate azi, la cantina Grupului Scolar de Constructii Montaj, in sedinta publica pentru profesorii de religie si discipline tehnice. (Camelia STANILA)


CASETA:

Mai multe ore de sport, prea putini candidati


Incepind cu acest an scolar, toti elevii vor face obligatoriu trei ore de educatie fizica saptaminal, potrivit ordinului 1560/345/1025, publicat deja si in Monitorul Oficial. Protocolul privind asigurarea cadrului de colaborare in vederea dezvoltarii continue si functionarii performante a sistemului national de educatie fizica si sport, aparut in prag de an scolar, da putin peste cap incadrarile profesorilor de educatie fizica din scolile vrincene. Aceasta si in conditiile in care oricum multe posturi ramasesera neocupate in urma hotaririi ca toate orele de la clasele I-IV sa fie preluate de la invatatori de catre profesorii calificati. Peste 20 de catedre au fost disponibile in sedinta publica de ieri, insa multe nu au fost solicitate. Nu s-au ocupat nici macar toate posturile din Focsani, ocolite fiind si orele la clasele I-IV din scolile "Anghel Saligny", "Nicolae Iorga" sau Scoala nr. 7^ Mindresti. Inspectorii scolari asteapta insa precizari pentru a reglementa incadrarea pe orele aparute in plus in urma recentului protocol. De altfel, acesta mai aduce si o alta noutate, vizind posibilitatea sportivilor legitimati de a participa la olimpiada nationala a sportului scolar. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.