Ultima oră

Covasnenii revendica iar padurile din Tulnici

Cristi Irimia
11 sep 2007 1271 vizualizări
Un roman de etnie maghiara, pe nume Aladar Istvan Gyergyai, revendica in nume propriu aproximativ 350 de hectare de padure din zona Tulnici - Ojdula.

Juristii Prefecturii sustin ca nu au cum sa piarda procesul

In acest sens, Gyergyai a dat in judecata Comisiile Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar din cadrul Primariei Tulnici, Prefecturii Vrancea, Primariei Ojdula, respectiv a Prefecturii Covasna. La prima infatisare a procesului s-au depus intimpinari din partea intimatilor, iar Gyergyai a solicitat termen pentru a lua la cunostinta de ele. Ulterior, s-a aminat judecarea cauzei din cauza unei lipse de procedura. Nu este prima solicitare de acest gen din partea unor romani de etnie maghiara din Covasna. In urma cu mai bine de sase luni, Prefectura Vrancea si Obstea Tulnici au cistigat doua procese in fata unor obsti covasnene, care revendicau peste 2.500 de hectare de padure in zona Tulnici. Una din spete a fost judecata la Curtea de Apel Galati, iar alta la Curtea de Apel Constanta. In 2001, a izbucnit chiar si un scandal intre obstenii din Ojdula si cei din Tulnici, scandal cu bite la chimir. Oamenii legii au intervenit atunci si au reusit sa calmeze spiritele, in contextul in care obstenii din Ojdula au venit la Tulnici sa-si faca dreptate. Ei au sustinut ca padurile din zona Tulnici le apartin si ca au acte doveditoare. Pina la urma, au pierdut procesul, insa acum exista o serie de persoane fizice care vor sa intenteze procese pe cont propriu, pentru a incerca sa puna mina pe padurile vrincene. In urma cu citiva ani, Composesoratul Nagycsoport-Ghelinta Covasna a revendicat si el 2.430 de hectare de padure, tot in Tulnici, insa a pierdut procesul. Acelasi lucru s-a intimplat si cu Asociatia Proprietarilor Ramasi in Indiviziune "Latos" Ojdula, care a revendicat o suprafata de 1.849 hectare de teren forestier, situat tot in Tulnici. Petentii au prezentat la vremea respectiva extrase din Cartea Funciara si o serie de harti, insa locuitorii din Tulnici au contracarat cu o serie de documente istorice prin care si-au dovedit proprietatea. Raduta Bornaz, jurist in cadrul Prefecturii Vrancea, ne-a declarat ca persoanele fizice care vor padurile vrincene n-au sanse de cistig: "A inceput deja un proces, probabil vor mai fi si altele. Au vrut sa ne judecam la Tg. Secuiesc, insa instanta harghiteana si-a declinat competenta, corect, in favoarea Judecatoriei Focsani. Noi am cistigat procesele din anii trecuti, cind s-au prezentat extrase din Cartea Funciara, insa nu si documentele justificative. Acum, in cazul lui Gyergyai, nici macar nu se justifica amplasamentul pe care-l precizeaza in actiune. Nu avem emotii ca vom pierde procesele". (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.