Ultima oră

Casatorii in clasa a IV-a

Silvia Vrînceanu Nichita
10 sep 2007 2251 vizualizări
In ultimii cinci ani, doar o fata de etnie rroma din Slobozia Bradului a absolvit opt clase

La Scoala cu clasele I-VIII Slobozia Bradului sint inscrisi 480 de copii, din care doar 40 nu sint romi (8 %). Directorul unitatii, profesorul Ion Aldea, spune ca scoala se confrunta cu o rata mare a abandonului scolar. Toti elevii care abandoneaza scoala sint de etnie rroma. Numai in anul scolar 2005-2006 au renuntat 91 de copii. Culmea, majoritatea provine din familii cu situatie materiala buna. La ciclul primar majoritatea copiilor care au abandonat scoala sint fete si provin de la clasele I si a II-a. Nu s-a constatat ca aceasta situatie ar fi in fiecare an la fel. S-au inregistrat situatii cind fete din clasa a IV-a s-au casatorit. La baieti rata abandonului scolar a crescut din clasa a V-a spre clasa a VIII-a. Profesorii spun ca interesul baietilor pentru scoala scade intrucit considera ca pentru a lua permisul de conducere sint suficiente si patru clase. "La rromii din comunitatea noastra, care in marea lor majoritate se ocupa cu transportul si comercializarea diverselor produse, primul lor ideal este obtinerea permisului de conducere auto. Legea circulatiei auto permitea obtinerea permisului de conducere doar cu patru clase primare. Pe viitor se va inregistra o rata a abandonului scolar si mai mare, deoarece permisul auto se poate obtine fara a avea nici o clasa de scoala", spun profesorii din Slobozia Bradului. In rindul fetelor, situatia este si mai grava. în clasele a V-a si a VI-a aproape toate abandoneaza scoala si se casatoresc. în ultimii cinci ani doar o fata de etnie rroma a absolvit opt clase, iar in toata comunitatea doar citiva copii au absolvit liceul. In aceste conditii, profesorii spun ca fara ajutor specializat posibilitatile de reducere a abandonului scolar sint foarte reduse. Totusi, elevii din satele Slobozia Bradului si Cornetu sint maestri in limba romani. Ion Marin din clasa a VII-a A a ocupat locul al II-lea la Faza nationala a Olimpiadei de limba romani desfasurata in aprilie la Mangalia. Tot Ion Marin, alaturi de colegul sau Mihai Dinica sint singurii care au obtinut nota 10 la matematica, respectiv limba romina la Teza cu subiect unic la clasa a VII-a.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.