Ultima oră

Ploile au facut a patra victima

Ziarul de Vrancea
7 sep 2007 1423 vizualizări
Un batrin a fost gasit mort la Ruginesti, pe cimp, fiind fulgerat in timpul furtunii u prefectul Mircea Dragos era sa fie luate de ape la Tanasoaia, in timp ce incerca sa ajunga la o familie din podul unei case care statea sa se darime u 32 de localitati si peste 200 de case au fost afectate de ploile abundente, care au depasit 200 l/mp

Vrancea putea ramine ieri noapte fara noul prefect, la numai o zi de la instalarea acestuia in functie. Dragos Mircea s-a aventurat in apele care s-au revarsat ieri la Tanasoaia pentru a salva o familie aflata in podul unei case. Prefectul a fost cit pe ce sa fie luat de ape, iar pina la urma salvarea a venit din partea pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care au intervenit cu barcile. La Ruginesti a fost gasita pe un cimp a patra victima a precipitatiilor, un batrin de 70 de ani. Potrivit bilantului provizoriu intocmit de autoritati, apele au afectat 32 de localitati si au intrat in peste 200 de case. Incepind de astazi vor veni alimente de prima necesitate pentru populatia localitatilor izolate de ape.


Ploile s-au oprit ieri si au limitat astfel proportiile inundatiilor. Din nefericire, bilantul victimelor a crescut ieri la patru. Cadavrul unui barbat a fost gasit ieri dimineata pe un cimp din Ruginesti, in punctul "Saivane". Victima este Vasile Clapon, in virsta de 70 de ani, care in ziua precedenta mersese pe cimp pentru a vedea starea culturilor de porumb. Cadavrul prezenta arsuri pe fata, care pot proveni de la descarcarile electrice ce au insotit ploile. Omul a fost cautat pina tirziu in noapte de rude, dar cautarile au fost abandonate din cauza intunericului. In urma cu o zi, Ion Vlad, 58 ani, si Maria Vlad, 64 ani, au fost luati de ape la Movilita, cu tot cu caruta. Barbatul a reusit sa se salveze, insa femeia nu a fost gasita si, aproape sigur, a murit. Ionut Melinte, un cioban de 16 ani, tot din Movilita, a murit traznit pe cimp, la fel ca si Victoria Istrate, 62 ani, din Poiana Cristei.


Prefectul era sa fie luat de viitura


Dragos Mircea a tinut sa dovedeasca, cu ocazia primelor sale inundatii in functia de prefect, ca este o persoana foarte activa. Astfel, acesta a trecut ieri prin mai multe comune, la miezul noptii a ajuns la Pufesti, dupa care s-a oprit la Tanasoaia, unde mai multe case erau in pericol sa fie luate de ape. Prefectul a ajuns cu circa o jumatate de ora inaintea unei autocamion de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta trimis sa-i evacueze pe localnici. "La un moment dat, pe primar l-a sunat o localnica, care era disperata pentru ca se afla cu trei copii si cu soacra in podul casei. Era ultima casa dinspre deal si toata viitura se oprea in ea. La un moment dat, am raspuns eu la telefon, i-am spus sa se linisteasca, dar femeia plingea, se auzeau copiii care tipau. Ne-am suit, eu si primarul, intr-un tractor si am plecat spre casa. La un moment dat mai erau citiva metri si am intrat in apa. Am reusit sa intru in gospodarie, in zona unei magazii. Aici era un gard si nu am putut sa-l sar. In momentul in care am iesit si am facut la stinga, m-a luat apa. Noroc ca m-am tinut de o scindura din gard, nu am cazut. M-am speriat, am tipat, pentru ca apa venea cu o viteza foarte mare si mi-a luat picioarele. Apa mi-a ajuns pina la piept", ne-a povestit Dragos Mircea din patania de la Tanasoaia. La putin timp au venit si pompierii, care au intervenit cu barcile si au evacuat opt persoane din zona care erau amenintate de viitura. Acestea au refuzat sa-si paraseasca locuintele inainte de lasarea serii, crezind ca nu li se poate intimpla nimic.


"Apa a venit cu puterea unui cutremur"


Zeci de oameni din Pufesti au avut parte de o noapte de cosmar. Au fugit din calea apelor cu ce aveau pe ei. Viitura a patruns in gospodarii miercuri dupa amiaza, cu o furie la care nimeni nu se astepta. Oamenii si-au pus miinile in cap cind au vazut in zori ce e in gospodarii. Apa scursa de pe dealurile Ruginestiului a coborit la cimpie si a patruns in gospodariile celor din Pufesti, lasind in urma o mantie groasa de mocirla. In zeci de case, stratul de mil depasea 20 de centimetri. "La ora 23.00 a venit viitura, dar nu de la Dumnezeu, ci de la prostia oamenilor. In loc sa o ia apa prin canal, a luat-o prin curtile noastre, pentru ca cineva a obturat canalul de linga calea ferata. La 9 seara s-a oprit ploaia si nu ne-am gindit ca mai vine apa peste noi. Sintem terminati, am venit de la Miercurea Ciuc, ne-am facut o gospodarie frumoasa, in speranta ca ne va fi mai bine, dar e a treia oara cind sintem inundati", ne-a spus Sandu Constantin. Omul este cu atit mai necajit cu cit are si sotia afectata de o pareza. Apa a trecut de buza piscinei pe care omul o are in curte. In satul Domnesti, 17 gospodarii au fost inundate. Apa baltea si ieri, astfel incit mai multe rate inotau pe prispa lui Mihai Cojocaru, plecat cu familia in Italia.


Doi amariti


Cei mai amariti sint sotii Alexandru Rauta si Florica Stoica, ambii octogenari, pe care i-am gasit in mocirla pina la briu. In casa totul era plin de noroi. Nu au un loc uscat unde sa se aseze. Un voluntar al Crucii Rosii, care le-a adus piine si apa, a renuntat la cizmele de cauciuc din propriile picioare pentru a le oferi batrinului care tremura ca varga. "De ieri n-am mincat nimic si nici nu mi-e foame. Am dormit prin vecini", spunea batrina Florica. "Daca nu vrei sa plecam, eu te las aici", isi ameninta ea barbatul indaratnic. Batrinul nu vrea sa se dezlipeasca de patul naclait al chilerului care sta sa se darime. Asemenea lor, zeci de disperati scoteau ieri namolul de case. Viitura a fost atit de puternica incit a crapat peretii, a surpat fintinile. "Aici am batut tarusul acum 50 de ani, dar asa ceva n-am vazut. Parca a fost cutremur, asa a busit apa in noi. Cu cine sa te certi?... Minia lui Dumnezeu", ne spune cu amar Gheorghe Virlan, un barbat de 75 de ani, privind crapaturile din pereti. Ca o ironie a sortii, localnicii povestesc ca un vecin care a construit un canal de scurgere a apei, care le-ar fi aparat acum gospodariile, a fost amendat si a fost nevoit sa il astupe recent.


Circulatia spre Fitionesti a fost restabilita


Prefectul a trecut ieri prin Pufesti, Domnesti, Ruginesti, iar aseara s-a oprit la Fitionesti, la podul provizoriu de la intrarea in comuna care a fost stricat de ploi. "Pe la ora 16.00 am facut rost de utilaje, doua autobasculante, vola si un excavator de la un particular si lucram la o solutie provizorie. In seara asta terminam, cel tirziu miine (azi - n.r.). Eu nu plec pina nu este gata! Am pus un tub de beton in amonte de podul distrus, chiar pe cursul riului urmeaza sa venim pe deasupra cu balast", ne-a declarat aseara Dragos Mircea. Citeva ore mai tirziu, lucrarea a fost terminata, iar in aceasta dimineata traficul urma sa fie reluat. Ieri s-a restabilit circulatia si pe drumurile din Ruginesti, chiar daca in conditii de provizorat. Prefectul a avut o discutie cu secretarul de stat Victor Paul Dobre, care i-a promis ca vor fi alocati bani pentru repararea infrastructurii stricate de inundatii, prin intermediul Consiliului Judetean.


E 85, plin cu apa la Haret


Drumul E85 este in continuare acoperit cu apa in zona Haret. Dupa ce miercuri soseaua a fost blocata timp de citeva ore, ieri, traficul a fost reluat, insa cu greutate. Potrivit Politiei, acesta era singurul drum cu probleme din judet, restul arterelor fiind redeschise traficului. Pompierii de la Adjud au lucrat ieri pentru inlaturarea apei de pe E 85, folosind doua autospeciale. Circulatia rutiera pe DN 24, intre Tecuci si Birlad, a fost redeschisa, la fel ca si drumul Birlad - Podu Turcului - Adjud. Pe aceste sectoare, circulatia se desfasoara cu restrictii de viteza de 20 km/h pe portiuni de drum din cauza existentei unei pelicule de mil si a unui strat de apa. De asemenea, circulatia este ingreunata pe DN 2L, la Panciu, unde a fost afectat terasamentul rampei de acces la un pod.


32 de localitati au avut de suferit


Ieri a avut loc o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, in care s-a prezentat un bilant provizoriu al ploilor cazute in urma cu doua zile. Precipitatiile au cumulat o maxima de 217,3 litri pe metru patrat la Galbeni, Tanasoaia, in timp ce la Feldioara, in aceeasi comuna, cantitatile cazute au atins 208,5 l/mp. Potrivit datelor furnizate de SGA Vrancea, pina ieri dimineata la orele 7.00 s-au mai inregistrat 150,1 l/mp la Adjudu Vechi, 128,7 l/mp la Mircesti, 117,5 l/mp la Vidra si 112,4 l/mp la Golesti. Specialistii SGA spun ca nivelurile cursurilor de apa au crescut, insa nu s-au atins cotele de aparare decit pe Berheci si Zeletin. De altfel, hidrologii au si emis ieri o noua atentionare cu cod portocaliu pentru aceste riuri, ieri, urmind ca pina in aceasta dimineata avertizarea sa se transforme in cod galben. In urma ploilor au fost afectate 32 de localitati, 201 case inundate, 350 de anexe, 216 gospodarii, 15 obiective socio - economice, dintre care sapte scoli, doua gradinite, o biblioteca, doua camine culturale si trei posturi de politie. Cele mai afectate localitati au fost Marasesti, cu 65 de gospodarii inunate, Boghesti- 40 de gospodarii, Tanasoaia - 60 si Homocea- 50. Seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul IJP Vrancea a vizitat ieri posturile de politie inundate. "Posturile de la Paunesti si Ruginesti, care fusese renovate in acest an, au fost inundate, apa ajungind pe holuri. Situatia a fost mai grava la Tanasoaia, acolo unde apa a atins cote mai mari, fara insa a afecta actele din interior", a precizat Vasile Marin.


Bostan nu stie daca scolile au fost inundate


Seful invatamintului, Iordache Bostan, nu stia ieri cite scoli au fost afectate in urma ploilor de miercuri, asteptind o situatie in acest sens abia luni la prima ora. Seful ISJ a precizat ca nu a primit informari de la directori, insa a fost anuntat de Prefectura ca sint inundate citeva scoli. Bostan a precizat ca drumurile din Tanasoaia si Corbita sint cele mai afectate, insa spera ca problemele sa se rezolve pina la inceperea scolii, pe 17 septembrie. "La Ruginesti si Paunesti scolile nu sint afectate, caci am sunat. Nici de la Tanasoaia nu ne-au anuntat ca ar fi probleme, care sa depinda de noi. A fost afectata mai mult infrastructura, insa luni voi cere o situatie exacta, avind in vedere ca fenomenele meteo ar putea sa persiste. Sper ca pina la 17 septembrie sa se refaca infrastructura, stiu ca se intervine deja", a afirmat inspectorul general, care a recunoscut insa ca ar putea avea probleme cu transportul elevilor. Seful ISJ nu a stiut insa ce solutie se va gasi pentru elevii de gimnaziu din Petreanu, Poiana Cristei, avind in vedere ca s-a decis ca acestia sa faca naveta la scoala de centru.


Pagube mari la infrastructura


Apele au inundat 2.350 hectare de terenuri arabile, in timp ce 1.172 de fintini au fost colmatate. In ceea ce priveste infrastructura, apele au stricat 40 de kilometri de drumuri judetene, peste 80 de kilometri de drumuri comunale, sase poduri au fost distruse, trei au fost avariate, in timp ce 12 podete au fost distruse si 40 avariate. "Comitetul a aprobat acordarea de motorina pentru sase localitati si a 2.000 de litri Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, pentru completarea stocului. Este vorba de localitatile Ruginesti, Tifesti, Urechesti, Pufesti, Cimpineanca si Dumitresti. In total sint 12 tone de motorina", a spus Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Evaluarea pagubelor se face de catre patru comisii, formate din reprezentanti ai Prefecturii, CJ, ISU si Inspectoratul de Stat in Constructii. Ieri, comisiile au incheiat evaluarea in sase localitati.


Grupaj realizat de Silvia VRINCEANU, Camelia STANILA, Mihai BOICU, Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 1 ora, 43 minute, 3 secunde
Nu stiu cat de bne informati sunteti, dar o localitate inundata a fost si Ploscuteni, si pot sa spun ca numarul caselor inundate il depaseseste pe cel de la Homocea. Probabil ca cei de la Primarie citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 43 minute, 3 secunde
Mircea arata prin orice actiune a sa ca habar nu are ce presupune functia de prefect si nu si-a citit nici macar din curiozitate fisa postului. Functia lui ar putea fi in legatura cu luarea tuturor citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 43 minute, 3 secunde
DACA TU DOMNULE db( DEBIL) CREZI CA A AJUTA PE CINEVA AFLAT INTR/O SITUATIE CRITICA SI MAI ALES SA ITI PUI VIATA IN PERICOL ESTE O AFACERE POLITICA, ATUNCI ESTI UN MARE CIOBAN. EU AM FOST ACOLO SI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.