Ultima oră

Manastirea Lepsa, in instanta cu Primaria Tulnici

Cristi Irimia
7 sep 2007 1314 vizualizări
Primaria Tulnici a fost data in judecata pentru 25 de hectare de teren, pe care manastirea le vrea in alta zona, nu ca despagubiri

Manastirea Lepsa a dat in judecata Primaria Tulnici intr-o chestiune de fond funciar, cu privire la citeva zeci de hectare din jurul manastirii, pe care le revendica. Practic, s-a facut o plingere impotriva hotaririi 80 din 15 mai 2007 a Comisiei Judetene Vrancea pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, in vederea anularii in parte a hotaririi respective. Aceasta se refera "la reconstituirea, in despagubiri, a suprafetei de 25 hectare teren pe numele Manastirii Lepsa si obligarea comisiilor de fond funciar ale Primariei la reconstituirea in fizic si, cit se poate, pe vechiul amplasament a suprafetei de 25 hectare teren agricol pe numele acestei manastiri, intrucit terenul este in jurul manastirii si, in majoritate, neocupat de constructii", dupa cum se scrie in plingere. In actiune se mai precizeaza ca in cazul in care nu se acopera intreaga suprafata, in fizic, pe vechiul amplasament, Manastirea Lepsa ar accepta diferenta si pe alt amplasament, "fie pe raza comunei, fie pe raza altei comune din terenurile administrate de catre Agentia Domeniilor Statului".


Deposedata de teren in anii \'50


In motivarea actiunii, se scrie ca Manastirea Lepsa a posedat ca proprietara pina in 1950 suprafata de 49,1 hectare teren agricol, in jurul manastirii, din care i s-au luat 15 hectare de catre Sfatul Popular Tulnici in 1951, iar diferenta in 1959. Totodata, se mai precizeaza ca in baza Legii 18/1991, modificata prin Legea 197/1998, s-a reconstituit fizic, manastirii, suprafata de 20 de hectare, pentru care a fost eliberat si titlul de proprietate aferent. Acest lucru s-a intimplat in noiembrie 1998. Ulterior, in baza Legii 1/2000 si a Legii 247/2005 manastirii i-a mai fost reconstituit dreptul pentru o suprafata de 25 de hectare, prin despagubiri. Acest lucru nu a fost pe placul celor de la Lepsa deoarece, asa cum se sustine in actiunea din instanta, terenul exista si nu era ocupat de constructii. "Consideram ca cele doua comisii erau indreptatite sa restituie terenul manastirii pe vechiul amplasament", se scrie in finalul actiunii introduse de consilierul juridic al Episcopiei Buzaului si Vrancei, Nicolae Popescu. In replica, la dosar exista si o nota a Primariei Tulnici, prin care edilul sef Vasile Agurida sustine ca Manastirea Lepsa a fost inscrisa cu suprafata de 25 de hectare teren agricol in anexa nr. 39 a despagubirilor, in baza Legii 1/2000, iar vatra manastirii este inclusa in cele 20 de hectare pentru care Manastirea Lepsa a primit titlul de proprietate. Totodata, Agurida mai precizeaza ca manastirea a mai primit titlul si pentru suprafata de 28 hectare padure, tot in baza Legii 1/2000. Procesul va debuta luna aceasta. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.