Ultima oră

O vizita in Capitala Culturala Europeana si... te indragostesti

Ziarul de Vrancea
7 sep 2007 819 vizualizări
Sibiul ofera numeroase atractii turistice, dar si activitati culturale din cele mai diverse, pentru un sejur de neuitat

Cine nu a vizitat pina acum Sibiul, declarat in acest an Capitala Culturala Europeana, nu-si poate imagina "comorile" acestui oras, care inca isi pastreaza farmecul medieval. Desi drumul din Vrancea si pina la Sibiu e lung si nu de putine ori anevoios, deplasarea merita din toate punctele de vedere. Atractiile turistice si evenimentele culturale organizate in fiecare saptamina garanteaza un sejur de neuitat. In primul rind, centrul istoric, cetatea medievala ramasa intacta si dupa cele doua razboaie mondiale, pastreaza inca spiritul si atmosfera secolelor apuse. Chiar daca cladirile au fost renovate, chiar daca ici colo mai poti zari un sediu de banca, Sibiul te transpune parca intr-o alta lume si pur si simplu te cucereste. Expozitiile si tirgurile periodice, Muzeul National Brukenthal, cel mai vechi din Romania, Catedrala Evanghelica si Biserica Romano-Catolica, "Podul Minciunilor" din Piata Mica, Muzeul Civilizatiei Transilvane "Astra", din Dumbrava Sibiului sint doar citeva atractii. Cu doar 12 lei poti vedea "comorile" ascunse in Palatul Brukenthal, pornind de la saloanele in stil baroc, care inca mai pastreaza si piese originale de mobilier si pina la colectiile de pictura ale baronului Samuel von Brukenthal, cu circa 1.200 de opere ale principalelor scoli de pictura europeana din secolele XV-XVIII. Trebuie spus ca tariful de intrare la muzeu include si taxa de fotografiere, astfel ca nu trebuie sa va faceti griji ca nu veti putea imortaliza cele vazute. Daca nu va e teama de inaltime, puteti admira panorama Sibiului din turnul catedralei Evanghelice, accesibil publicului pentru tariful de 3 lei. Si exemplele ar putea continua. Insa va invitam sa le descoperiti singuri. Pentru a ajunge la Sibiu aveti mai multe variante, chiar daca nu foarte usor de indurat. Un drum cu trenul din Focsani, cu schimbare in Ploiesti sau Bucuresti, ia 6-8 ore si costa cel putin 120 -150 lei, dus-intors, in functie de confortul ales. Puteti alege si o varianta mult mai ieftina cu microbuzul, ce poate fi luat din Buzau, pretul fiind de circa 95 lei, dus-intors. Masina personala poate fi o alegere mult mai comoda, insa trebuie sa aveti in vedere ca circulatia intre Fagaras si Sibiu se desfasoara foarte greu, din cauza lucrarilor ce se efectueaza pe tot parcursul traseului. (Camelia STANILA)


Agenda Culturala


Sibiul a gazduit in aceasta saptamina cea de-a Treia Adunare Ecumenica Europeana, primul eveniment de anvergura care reuneste toate confesiunile crestine. Pentru cei interesati, manifestarile se vor incheia pe 9 septembrie, incluzind conferinte, concerte, expozitii tematice, rugaciuni colective. Pe 10 septembrie se va incheia expozitia "Papa Ioan Paul al II-lea", organizata la Biserica Ursuline, in timp ce expozitia grafica pe teme biblice, deschisa la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, va putea fi vizitata pina pe 20 septembrie.

Ce mai puteti face in acest week-end?

- Tabara europeana de sculptura monumentala in lemn, "Euro-Sculpt 2007", 3-23 septembrie, Complexul National Muzeal "Astra"

- "Scara spre bucurie", pina 15 septembrie, Biblioteca Judeteana Astra

- Expozitia "Mobilier pictat transilvanean", pina pe 14 octombrie, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Saseasca "Emil Sigerus"

- Expozitii fotografie - Muzeul de Istorie si Primaria Sibiu. Expozitie sculpturi - Galeriile Art- VO

- Festivalul international de muzica sacra: concerte in bisericile din Sibiu- 7 septembrie, concert la Catedrala Mitropolitana - 8 septembrie

- Festivalul International "George Enescu", 9 - 14 septembrie, Filarmonica de Stat


Alte informatii puteti gasi si pe site-urile:

www.sibiu.ro

www.sibiu2007.ro

www.brukenthalmuseum.ro



Distractie de lux, intr-o capitala de lux


Cei care ajung in capitala culturala europeana cu gindul la distractii pot sa stie ca programul difera fata de cel din zona Moldovei. Toate restaurantele, terasele si barurile isi inchid portile la miezul noptii, nici macar nuntile nu au loc noaptea. Totusi, cei care vor sa se distreze in continuare, pina spre dimineata, pot alege discotecile din Sibiu, unde preturile difera in functie de zona. Turistii pot sa se relaxeze si pe terasele sau in localurile din Piata Mare sau Piata Mica. Aici, poti consuma o bere cu 5 sau 10 lei, iar un suc cu 4-5 lei. Desi preturile ar putea parea putin cam piperate, nu trebuie sa uitati ca in timp ce consumati bautura preferata puteti admira monumentele arhitectonice din centru, dar si Podul Minciunilor, locul unde majoritatea turistilor se opresc pentru a imortaliza pe aparatul foto locul deosebit unde au ajuns. De altfel,terasele si barurile din zona Podului Minciunilor sint cele mai cautate. La orele serii, cu greu poti gasi un loc La "Casa Luxemburg" sau "Crama Nationala". Capitala culturala ofera foarte multe localuri subterane, acesta fiind specifice orasului de pe Cibin. Cu siguranta, dupa o seara petrecuta in Piata Mare vei ramine cu o amintire de neuitat, chiar daca vei fi nevoit sa platesti cu un leu mai mult decit in mod obisnuit. (Dan CHIRIAC)


Focul viu de la Andreiasu, o atractie neobisnuita


Localitatea Andreiasu de Jos este celebra datorita unui fenomen natural mai putin obisnuit - Focul viu, o atractie care atrage numerosi turisti atit din tara, cit si de peste hotare. Focul viu (nestins) de la Andreiasu reprezinta o rezervatie geologica situata pe Valea Milcovului, la confluenta dintre piriul Reghiu si Milcov. La circa 150 m distanta orizontala de Valea Milcovului se observa o suprafata dreptunghiulara de 40/20 m, lipsita de vegetatie si acoperita cu piatra marunta. In cadrul dreptunghiului se gasesc spatii libere prin care tisnesc liber gaze naturale ce ard singure sau pot fi aprinse, acestea fiind celebrele focuri nestinse de la Andreiasu. Flacarile slab colorate, care ajung pina la 30-50 cm inaltime, sint greu de observat la lumina zilei. Numarul orificiilor prin care se emana aceste gaze nu este fix, ci se schimba pe masura ce se deschid altele. Se mai intilnesc si mici balti, unde ies hidrocarburile care nu ard spontan. Focurile nestinse sint legate de zona de fracturi Casin-Bisoca, care faciliteaza iesirea la suprafata a gazelor, legate de acumularile de hidrocarburi din sol. (Mihaela BESLEAGA)


Irina Loghin si Fuego la Homocea si Andreiasu de Jos


u printre artistii invitati la cele doua festivaluri se numara si Maria Murgoci, Geta Postolache, Cornelia si Lupu Rednic, Daniela Condurache si Laura Lavric


Locuitorii din comunele Homocea si Andreiasu de Jos au un motiv de mindrie si de bucurie in plus in aceste zile, intrucit duminica, 9 septembrie, localitatile se afla in plina sarbatoare. Consiliul Local al comunei Andreiasu de Jos organizeaza Festivalul folcloric "Focul Viu", care se va desfasura incepind cu orele 11.00. La sarbatoare vor participa formatiile de amatori din comunele Nereju, Vintileasca, Jitia, Chiojdeni, Spulber, precum si Ansamblul Folcloric Profesionist "Tara Vrancei", condus de Maria Murgoci. Programul artistic va continua cu spectacolul sustinut de interpreti de muzica populara iubiti atit de publicul vrincean, cit si de cel national, precum Irina Loghin si Fuego, Cornelia si Lupu Rednic, Daniela Condurache, Laura Lavric, Ileana Laceanu, Victorita Lacatusu, Gelu Voicu, Geta Postolache, Nicolae Motei si Grupul "Teleormanul", condus de Florinel Vasilica. Marea majoritate a artistilor prezenti la Andreiasu de Jos vor incinge atmosfera si la Homocea, unde are loc prima editie a sarbatorii locale "Zilele comunei". Incepind cu orele 17.00, din initiativa Consiliului Local si al primarului Neculai Ionescu, la sarbatoarea care se va desfasura duminica vor incinta auzul localnicilor si al invitatilor atit artisti autohtoni, precum Ansamblul "Tara Vrancei", Maria Murgoci si Geta Postolache, cit si interpreti de muzica populara recunoscuti la nivel national, cum sint Irina Loghin si Fuego, Aurel Moldoveanu si Andrada, Grupul Teleormanul, Margareta Clipa, Nicolae Motei. Fenomenele meteorologice defavorabile din aceste zile nu au pus mari probleme autoritatilor din localitatile mentionate, astfel incit festivalurile vor avea loc asa cum s-a anuntat initial. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.