Ultima oră

Trei morti si un disparut in timpul ploilor de ieri

Ziarul de Vrancea
6 sep 2007 4091 vizualizări
Ttrei morti dupa o zi de ploi violente in Vrancea u 14 localitati si peste 100 de case au fost afectate de ploile cazute ieri u precipitatiile torentiale au stricat multe drumuri comunale, judetene si poduri u o femeie a fost data disparuta dupa ce caruta in care se afla a fost luata de ape, iar doua persoane au murit traznite u Ziarul de Vrancea a radiografiat judetul dupa ploile torentiale de ieri

Ploile au cazut ieri in cantitati mari pe tot parcursul zilei, amintind de modul in care au inceput inundatiile din urma cu doi ani. Precipitatiile au inceput inca de la primele ore ale zilei, reprizele violente de ploaie alternind cu cele mai linistite. In Adjud, Panciu, Marasesti si alte 11 comune dinspre partea de nord a judetului, apele au distrus drumuri comunale si judetene, au afectat poduri si au intrat in peste 100 de case, potrivit bilantului provizoriu facut de autoritati aseara. Doua persoane, sot si sotie, au fost luate de viitura la Movilita, pe piriul Zabrauti, numai barbatul fiind gasit in viata. Un adolescent din Movilita si o batrina din Poiana Cristei au fost trazniti pe cimp, in timp ce se aflau cu animalele la pascut. Ploile continuau sa cada aseara in tot cuprinsul judetului, iar oamenii si autoritatile locale asteptau cu groaza orele noptii.


Norii s-au rupt ieri dimineata deasupra Moldovei, Vrancea fiind printre judetele cele mai afectate. In numai trei ore, in multe localitati s-au inregistrat precipitatii de peste 50 de litri pe metru patrat. Riurile si piraiele nu au facut mari probleme, in schimb apele de pe versanti au maturat totul in cale. Bilantul prezentat aseara de Prefectura arata ca 14 localitati au fost afectate. Este vorba de orasele Adjud, Marasesti si Panciu si de comunele Cimpineanca, Bolotesti, Straoane, Movilita, Fitonesti, Paunesti, Boghesti, Tanasoaia, Corbita, Pufesti, Ruginesti. Zona de nord a judetului a fost cea mai afectata, localitatile Boghesti, Tanasoaia si Corbita fiind cuprinse in avertizarea cu cod portocaliu instituita in judetul Bacau. In toate localitatile, apele au intrat in gospodarii si au rupt drumuri si podete. Spre seara si casele au inceput sa fie inundate, asa cum s-a intimplat la Pufesti. In urma unei sedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a dispus instituirea permanentei in toate primariile din judet si actionarea cu mijloace de interventie in Ruginesti, Movilita si Fitionesti. "Din datele care au fost transmise de autoritatile locale, la aceasta data putem vorbim de 100 de case afectate, 45 de anexe, doua scoli in Corbita si portiuni insemnate din citeva drumuri judetene. Cele mai afectate au fost DJ 205 J Movilita - Fitionesti, 241 A, in comuna Corbita, stricat in mai multe puncte, DJ 241 F, in comuna Boghesti", a declarat aseara subprefectul Ion Oprea.


Autoritatile se tem de viituri


Legatura cu Fitionestiul a fost intrerupta din cauza ruperii unui pod, iar satul Pietroasa, din Cimpineanca, a fost izolat din nou dupa ce podul provizoriu de pe Milcov a fost stricat de riu. "La Fitionesti s-a rupt podul de la intrare. Mentionez ca era vorba de o lucrare provizorie pe tuburi. In urma sedintei Comitetului pentru Situatii de Urgenta, Consiliul Judetean si-a luat angajamentul ca va repara podul. La aceasta ora, oamenii pot circula pe o ruta ocolitoare, pe o punte pietonala, prin Movilita", ne-a spus prefectul Dragos Mircea, care a fost ieri prin mai multe zone unde ploile au creat probleme. Acesta a spus ca se teme de o posibila viitura la Vinatori si la Vadu Rosca, unde a fost un adevarat potop in 2005, din cauza cresterii debitelor riurilor.


O femeie a fost inghitita de ape


Doua persoane au fost date disparute ieri, in jurul orelor 14.00, la Movilita. Ion Vlad, 58 ani, si Maria Vlad, 64 ani, au incercat sa treaca piriul Zabrautel cu o caruta, dar au fost surprinsi de viitura. In citeva minute, caruta si calul au fost ingropate in mil, in timp ce oamenii au fost dusi de apa spre riul Siret. Mai in putere, barbatul a reusit sa se salveze si a fost gasit de pompieri si politisti in zona poligonului de tir de la Haret. "Acesta ne-a declarat ca a trecut cu caruta prin locul unde traverseaza piriul in mod frecvent pentru a merge acasa si ca a fost luat de viitura. Barbatul a incercat sa o salveze si pe sotia sa, dar nu a reusit. Oamenii nostri, impreuna cu politistii, au inceput cautarile", ne-a spus col. Paul Rotaru. Aseara, in jurul orelor 19.00, pompierii si politistii continuau cautarile si se indreptatu spre riul Siret, locul unde se varsa piriul Zabrautel.


Doi oameni omoriti de fulgere


Un tinar din comuna Movilita si-a gasit sfirstiul dupa ce a fost lovit de trasnet. Politistii spun ca Ionut Melinte, 16 ani, un cioban din comuna, se afla la stina in momentul in care a inceput ploaia torentiala. Incercind sa se adaposteasca, adolescentul a fost lovit de trasnet si a murit pe loc. In ciuda interventiei medicilor, acestia nu au putut decit sa constate decesul ciobanului. Fulgerele au facut inca o victima aseara, la Poiana Cristei. Victoria Istrate, 62 ani, se afla cu vaca la pacut, la marginea satului. Femeia a fost surpinsa de o ploaie torentiala in momentul in care se pregatea sa plece acasa si a murit dupa ce a fost lovita de traznet.


Apa a "navalit" aseara in Pufesti


Locuitorii comunei Pufesti credeau ieri ca vor scapa numai cu terenurile agricole inundate. Numai ca, in jurul orei 19.00, apa adunata pe cimp, dinspre Paunesti, a intrat in Pufesti. "Apa a venit de pe cimp si a inundat vreo 15 case. Este un podet aici, dar nu dovedeste sa preia apa. Pe de o parte a E 85 nu sint probleme, sint probleme in partea de vest a drumului. Apa a intrat in case, cred ca are peste jumatate de metru", ne-a spus primarul Marcel Nitu. Autoritatile i-au scos pe oameni din locuinte, in special pe batrini, iar doua persoane cu probleme medicale au fost transportate la Spitalul Adjud. Potrivit prefectului Dragos Mircea, apele au intrat in 17 case, 35 de persoane fiind evacuate. Acestora li s-a gasit un adapost provizoriu in Caminul Cultural. Autoritatile din Ploscuteni au raportat si ele probleme din cauza ploilor cazute ieri. Astfel, a fost afectata reteaua de alimentare cu energie electrica, iar apa a patruns in 60 de gospodarii.


Dezastru la Boghesti


La Boghesti, ploile au distrus, potrivit primarului Iancu Pascaru, circa 60% din DJ 241 F, care trece prin comuna. "Apa ne-a stricat drumurile, podurile si a inundat peste 600 hectare de teren agricol. Podul de peste piriul Zeletin a fost distrus, iar satul Placinteni a fost fost izolat. Aici sint 96 de gospodarii, in care traiesc in jur de 150 de persoane. Drumurile comunale sint rupte toate, iar santurile au fost colmatate. Apa a intrat in 56 de gospodarii, in case, in beciuri. Casele sint facute din chirpici, insa pina acum nu a cazut nici una. Vom vedea de maine (azi - n.r.) ce se va intimpla", ne-a declarat primarul din Boghesti. Si la Straoane a fost potop ieri, care a fost insotit si de grindina. "Cred ca a plouat in doua ore peste 100 de litri pe metru patrat. Au fost afectate pe diferite porutiuni drumurile comunale 47, 49 si 50. Apa a mers pe toate drumurile si ulitele, care au fost afectate. Cele mai afectate sate au fost Straoane de jos, Straoane de sus si Repedea. Apa a patruns in 30 de gospodarii, numai in anexe, cele mai multe dintre ele fiind in satele Straoane de Jos si Repedea. Torentele au venit numai din apa de la ploaie, pentru ca pe Tisita n-au fost probleme", a declarat primarul Vasile Zbirciog.


Apa a patruns si in Marasesti


Rromii din Marasesti si-au vazut ieri dupa amiaza casele luate de ape. "Pina acum sint 18 case care sint afectate, cu perspectiva, daca continua ploaia, sa se tripleze numarul acestora. Apa vine de sus, de pe canalul Chimicii. Casele sint facute din chirpici, au inceput sa cada peretii, tavenele", ne-a spus primarul Emilian Brasov. Edilul a chemat pompierii pentru a trage apa cu pompele din zona inundata. La Ruginesti, podul care face legatura cu satul Anghelesti a fost stricat in urma ploilor pentru a "n"-a oara incepind din 2005. "Toate drumurile au fost deteriorate, si cele de exploatare si drumurile comunale si cele judetene. Apele au afectate podul care face legatura cu satul Anghelesti. Avem un utilaj aici de la dl Roman ( consilierul judetean Victor Roman- n.r.), dar care nu poate patrunde in albie. Incercam sa restabilim ciriculatia pe un singur fir, pentru ca apa a rupt liantul dintre tuburi. Daca ploua in continuare va fi dezastru", a declarat Adrian Alexe, primarul comunei Ruginesti.


E 85 a fost inchis aseara


Circulatia rutiera pe E 85 a fost oprita aseara, in zona localitatii Haret. Traficul a fost blocat pe o distanta de 1 km din cauza puhoaielor de apa care au acoperit soseaua. In aceste conditii, cozile de masini au atinse citiva kilometri. Circulatia a fost inchisa si la iesirea din Adjud, spre Podu - Turcului, iar de la Tisita nu se mai putea circula spre Tecuci. In jurul orei 22.00, politistii rutieri au inceput sa permita circulatia, deoarece apa mai scazuse pe carosabil. O jumatate de ora mai tirziu, un Renault Cargo a iesit de pe carosabil la iesirea din Pufesti spre Adjud si a cazut in gura unui podet. Din acest motiv, toata apa care se scurgea a ajuns pe sosea. Blocajul nu a durat mult timp deoarece masina de marfa era goala si a fost scoasa repede din sant. Soferul acesteia nu a patit nimic. Si alte drumuri din judet au fost stricate de ploile cazute ieri. Potrivit unui comunicat al Politiei, pe DN2 D, la km 19 si km 24, intre Bolotesti si Vidra, pe o distanta de circa 1 km apa a depasit nivelul carosabilului si a patruns in curtile cetatenilor din satul Gagesti. DJ 205 J, ce face legatura intre Panciu si Fitionesti, a devenit impracticabil din cauza cresterii nivelului apei pe riul Zabraucior. Structura podului din satul Manastioara, comuna Fitionesti, a fost afectata si astfel nu se poate circula. Pe DN 2L, in punctul Haulita, pe raza orasului Panciu, asfaltul a fost decopertat pe o distanta de 50 metri, iar podul ce face legatura intre Panciu si Straoane a fost inundat, astfel incit circulatia s-a desfasurat cu dificultate. De asemenea, posturile de politie din Straoane, Ruginesti si Paunesti au fost inundate. Pe E 85, la iesirea din Adjud catre judetul Bacau, partea carosabila a fost inundata. Drumul comunal Ruginesti "" Anghelesti este impracticabil, iar drumul judetean 241-A Ochesesti "" Radacinesti, pe raza comunei Corbita a fost acoperit cu apa, in proportie de 90 la suta. Strada Siret din Marasesti a fost acoperita cu apa, iar cetatenii din zona s-au trezit cu gospodariile pline cu apa si nu au putut iesi din casa.


Politia Rutiera a renuntat la dat amenzi


Politia Rutiera a intrat in alerta odata cu inceperea ploii torentiale. Desi aveau programata o actiune pentru depistarea celor care conduc fara centura de siguranta, politistii au anulat-o. "Am trimis toate echipajele sa patruleze pentru evitarea accidentelor si constatarea problemelor ce apar in trafic. La solicitatea noastra, cei de la drumuri nationale vor interveni pentru remedierea situatiei. O astfel de interventie am avut la Pufesti, unde a fost sapat un sant pentru eliminarea apei de pe carosabil. Si in zona Adjudului, la UMB sint probleme si se circula cu greutate. Recomandam tutuor conducatorilor auto sa nu plece la drum decit in caz de nevoie si sa circule cu viteza mica si cu faza de intilnire aprinsa", a declarat subcomisarul Daniel Fatu, seful Circulatiei. (Dan CHIRIAC)


CASETA


148,8 l/mp in doar 12 ore


Cele mai mari precipitatii au cazut ieri in nordul judetului, cumulind pina la 148,8 litri pe metru patrat, in doar 12 ore. De dimineata si pina la orele 12.00, poile torentiale au cumulat rapid 92,6 l/mp la Adjudu Vechi, pentru ca la orele 19.00 cantitatile sa creasca pina la 147, 7 l/mp. Potrivit datelor colectate din teren de hidrologii Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA), pina la orele 19.00 s-au mai inregistrat 148,8 l/mp la Feldioara si 125,2 l/mp la Galbeni, sate din comuna Tanasoaia. De asemenea, s-au cumulat precipitatii de 120,2 l/mp la Cosmesti, 107,9 l/mp la Tulburea, 106 l/mp la Vidra (54 l/mp la orele 12.00) 98,9 l/mp la Fitionesti, 95,6 l/mp la Mircesti (doar 12,1 l/mp la orele 12.00), 64 l/mp Focsani (22,4 l/mp la ora 12.00), 54,17 l/mp la Jiliste si 46 l/mp la Panciu. Potrivit specalistilor, mare parte a acestor precipitatii torentiale au atins 120 l/mp intr-un interval de timp scurt, de doar 2 ore, astfel ca s-au produs cresteri insemnate de debite si niveluri pe riuri. "Deocamdata, depasiri de cote am inregistrat doar pe Berheci, cu 4 centimetri peste cota de pericol", ne-a mentionat, aseara in jurul orelor 20.00, dispecerul SGA. Hidrologii spun ca pentru urmatoarea perioada sint posibile scurgeri importante pe versanti, torenti, piraie si cresteri de niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatii si in bazinul hidrografic Birlad si ale cotelor de atentie pe Trotus, Putna si Rm. Sarat. Astfel, si Vrancea a primit cod galben din partea hidrologilor. Codul portocaliu emis pentru riurile mici din bazinul hidrografic Birlad (Zeletin, Berheci) are insa influente si asupra localitatilor din nordul judetului. (C. STANILA)


Furtuna a lasat judetul pe intuneric


Ploile si furtunile au lasat pe intuneric oamenii din 13 localitati. Conform situatiei centralizate de Electrica, ieri la ora 14.00, principalele localitati in care era intrerupta complet alimentarea cu energie electrica erau: Homocea, Ploscuteni, Corbita, Movilita si Straoane. 34 de posturi de transformare erau nealimentate. In plus, trei linii de inalta tensiune (20KW) erau partial alimentate: Siscani si Galvanesti, din preajma orasului Adjud si Movilita. "Pe teren sint 12 echipe, care se ocupa de remedierea avariilor. Pina la ora 14.00, din cauza drumurilor impracticabile, nu s-a putut ajunge in localitatile afectate, pentru remedierea situatiei", ne-a spus Mariana Trif, purtatorul de cuvint al Electrica. Aseara, subprefectul Ion Oprea a anuntat ca mai ramasera doar cinci localitati nealimentate cu energie electrica. (Mihaela BESLEAGA)


Focsaniul balteste la prima ploaie


Ploaia torentiala de ieri a inundat strazile si trotuarele Focsaniului. Municipalitatea a putut sa constate si singura ca montarea pavelelor pe trotuare n-a fost o idee de larga inspiratie, pentru ca acestea s-au lasat. Din cartierul Sud si pina in Centru, trecatorii au ajuns sa incurce circulatia automobilistilor mergind pe carosabil numai ca sa evite baltoacele de pe trotuare. Chiar si asa unele strazi erau pline de apa din cauza canalelor colmatate. "Nu am avut probleme cu caderi de copaci sau crengi, dar strazile au fost pline de apa. Aceasta din cauza ca unele canale erau infundate de la gunoaie, frunze, nisip, pamint. Era multa mizerie adusa de ploaie si de aceea s-au infundat. Dar pina la urma apa s-a scurs. Am fost si pe strazile noi asfaltate si nu au fost probleme, sint guri de canalizare si apele pluviale s-au putut scurge. Adevarul e ca a fost si o cantitate foarte mare de apa", a conchis directorul Directiei de Dezvoltare, Filipache Sirbu. Tot ieri in cartierul Sud pe Bd Bucuresti, subsolurile unor blocuri, A1 si F4 au fost inundate. Specialistii spun ca acesta se intimpla din cauza diferentelor de nivel dintre carosabil si fundatiile blocurilor, care au subsolurile sub gurile de canalizare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 23 ore, 46 minute, 46 secunde
Meritam tot ce ni se intampla. Doar noi am taiat(furat)padurile, noi am scormonit pamantul fara rost, noi am distrus vegetatia cimpiilor, in goana noastra nebuna dupa inavutire.Dumnezeu ne da dupa citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 46 minute, 46 secunde
As vrea sa precizez ca am intrat deja intr-un ciclu prezis cu multi ani in urma, primul fenomen - topirea ghetarilor si eliminarea gazului metan incorporat in ei, in atmosfera, rezultand ceea ce citeste integral
, acum 739392 zile, 23 ore, 46 minute, 46 secunde
Nu mai preciza nimic pesimistule!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.