Ultima oră

Autoritatile tebuie sa se lupte cu rozatoarele

Ziarul de Vrancea
6 sep 2007 722 vizualizări
Potrivit biologilor de la Autoritatea de Sanatate Publica, mai multe localitati au fost invadate de rozatoare

In aceasta perioada, judetul se confrunta cu o invazie de rozatoare, motiv pentru care autoritatile locale se pregatesc pentru deratizarea de toamna, actiune ce ar trebui sa se realizeze in luna octombrie. "Exista o infestare puternica cu rozatoare in toate localitatile urbane si in multe localitati rurale. In general, cind nivelul de infestare este mic nu este nici o problema, dar in conditiile in care este vorba despre o infestare la un nivel inalt atunci vorbim de o deratizare chimica", ne-a declarat Gabriela Corduneanu, biolog in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Vrancea. Rozatoarele sint cele mai numeroase mamifere, aproximativ o treime din numarul total, pentru ca se inmultesc foarte repede. Aglomerarile urbane sint locuri ideale pentru proliferarea acestora. Cauzele pentru care s-a ajuns in acest stadiu a fost iarna blinda de anul trecut, dar mai ales faptul ca deratizarile nu au fost facute la timp ori nu au fost eficiente. In mod normal, deratizarile se fac de doua ori pe an, o data in luna aprilie si apoi in octombrie. Din lipsa fondurilor, autoritatile locale au sarit peste deratizarea din primavara. Potrivit Legii 536/1997, pentru aprobarea normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei, obligativitatea activitatii de deratizare si dezinsectie revine primariilor. In acest sens, autoritatile locale au datoria de a incepe licitatiile inca din luna septembrie pentru cele sapte firme autorizate din judet, iar ASP Vrancea trebuie sa verifice pina la ultimul detaliu firmele cistigatoare pentru a le da acceptul. "S-a organizat licitatie pentru societatea care se va ocupa de deratizare, am dat anuntul si pe site-ul Primariei. Deratizarea se va face numai cu substante avizate de autoritatea sanitara. E nevoie sa dam cu substante in special impotriva soarecilor. Avem in jur de 800 de milioane de lei vechi destinati pentru acest proces", ne-a declarat si Filipache Sirbu, directorul Directiei de Dezvoltare si Servicii Publice din cadrul Primariei. (C. PALADE, I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.