Ultima oră

Formulare pentru sanatate

Cristina Palade
6 sep 2007 1063 vizualizări
E 106 si E 109 sint doua formulare care au rolul de a-i ajuta pe romani in vederea beneficierii de servicii medicale in tarile UE

Formularul E 106 "Atestat de drept la prestatii in natura de asigurare de sanatate, maternitate pentru persoanele care isi au resedinta in alt stat decit in statul competent" este o noua forma de decontare a serviciilor medicale pentru persoanele salariate in tara si detasate cu locul de munca in tari membre ale Uniunii Europene. Condita este ca persoana salariata sa fie asigurata in tara pentru a putea beneficia de servicii medicale in alta tara. In conditiile in care persoana nu este asigurata, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) va deconta serviciile medicale, urmind ca apoi sa recupereze banii de la persoana neasigurata. "Societatile comerciale care au salariati care vor lucra in alte tari ale UE, detasate de la locul de munca din Romania la un alt loc de munca in tara respectiva, solicita CJAS formularul E 106 in vederea deschiderii dreptului de asigurari pentru a obtine decontarea serviciilor medicale", a declarat Mihai Copaci, directorul CJAS. Acest sistem de decontare a aparut la noi odata cu intrarea in UE si se practica in special pentru muncile sezoniere. In aceasta luna, trei firme au cerut astfel de formulare pentru un numar de 70 de persoane care au plecat la munca in alte tari, precum Italia si Spania. De mentionat este faptul ca intre acest formular E 106 si cardul de sanatate exista unele diferente. "Cardul de asigurari de sanatate este valabil numai pentru persoanele care pleaca in calitate de turist in tarile UE, iar formularele speciale confera anumite drepturi anumitor categorii de persoane care au calitatea de salariat in Romania. Prin urmare, sistemul public de sanatate deconteaza servicii medicale de care asiguratul beneficiaza in strainatate", ne-a declarat Mihai Copaci. Cel de-al doilea formular E 109 "Atestat pentru inscrierea membrilor familiei lucratorului salariat sau independent si urmarirea dosarelor", are in vedere persoanele neasigurate in tara, dar care au in statele membre ale UE rude care lucreaza si sint asigurate. Potrivit acestui formular, persoanele neasiguarate din tara pot beneficia de servicii medicale care pot fi deconatate de casele judetene ale judetelor in care sint rudele plecate in afara. "In aceasta perioada am primit solicitari pentru inscrierea membrilor de familie a lucratorilor care-si desfasoara activitatea in tarile UE si care platesc asigurarile. In aceasta situatie, casele trebuie sa stabileasca daca membrii familiei au sau nu alte venituri. Daca au, aceste persoane trebuie sa contribuie la sistemul nostru de sanatate, daca nu, prin formularul E 109, ei sint inscrisi si devin asigurati", a explicat seful CJAS. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.