Ultima oră

Imagini ale prieteniei franco-romane la Cercul Militar

Ziarul de Vrancea
5 sep 2007 1563 vizualizări
Relatiile de prietenie dintre Franta si Romania dinainte de 1918 sint redate intr-o expozitie u astazi se vor depune coroane la mausoleele de la Marasti si Marasesti in cinstea eroilor cazuti

Ieri s-a deschis expozitia "Imagini ale prieteniei franco-romane1910-1918", organizata la Cercul Militar Focsani. La aceasta expozitie au participat istorici militari de la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Comisia Romana de Istorie Militara, Muzeul Militar National, Serviciul Istoric al Armatei, dar si militari ai celor doua mari unitati ale Garnizoanei Focsani: Brigada 8 Artilerie Mixta "Al. I. Cuza" si Brigada Infanterie Mecanizata 282 "Unirea Principatelor". Expozitia, realizata cu ocazia implinirii a 90 de ani de la desfasurarea celor mai mari batalii de la Marasti, Marasesti si Oituz, ofera imagini ale prieteniei franco-romane in perioada 1910-1918. Sint prezentate imagini din arhivele franceze, dar si citeva arme ale Armatei Romane din primul razboi mondial, fiind primul eveniment de acest gen organizat in Focsani de la inceputul anului. Vernisajul a fost urmat de un seminar intitulat "90 de ani de la bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz", unde s-au abordat teme precum planificarea strategica si desfasurarea operatiunilor de la Marasesti, Marasti si Oituz, consecintele politico-militare pe plan national si international ale razboiului, relatiile Romaniei cu aliatii, francezii, englezii, rusii, americanii, in timpul primului razboi mondial si starile de spirit de o parte si de alta a frontierei. "Am organizat aceasta activitate la Focsani pornind de la doua considerente. Primul este ca in aceasta regiune s-au desfasurat acum 90 de ani cele mai mari batalii din primul razboi mondial, unde a luptat Armata a II-a romana si din acesta cauza am vrut sa desfasuram seminarul pe un loc istoric. Al doilea motiv este ca Focsaniul este reprezentat de o garnizoana numeroasa, practic a doua garnizoana ca efective in Romania si am dorit ca evenimentul de acum 90 de ani sa le prezentam militarilor de aici", ne-a declarat colonelul Petre Otu, director adjunct la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara. Expozitia a fost realizata in colaborare cu Serviciul Audio-Vizual al Armatei Franceze si a fost vernisata si la Bucuresti, pe 29 august, unde au participat Corneliu Dobritoiu, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare si Planificare si o delegatie de francezi. Activitatea militarilor se va incheia azi cu depunerea de coroane la mausoleele de la Marasesti si Marasti. (C. PALADE, D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.