Ultima oră

Troite cu termopane

Valentin Muscă
4 sep 2007 10386 vizualizări
Cu doar cu o simpla autorizatie poti realiza orice scamatorie religioasa pentru ca nu exista o prevedere anume pentru troite

In locul simbolicelor troite de lemn care au fost ridicate de credinciosi la raspintiile drumurilor in semn de multumire fata de Cel de Sus, dupa 1989 intersectiile de la sate, dar si din orase, au fost mobilate cu adevarate opere kitsch. Peste o suta de troite au fost construite din anul 1990 si pina astazi, in mod haotic, in functie de nivelul educatiei "ctitorului" si grosimea portofelului. Mai in gluma, mai in serios, locul borcanelor militienilor comunisti l-au luat troitele procopsitilor tranzitiei. In mediul urban recordul pare sa-l detina municipiul Adjud, in timp ce Valea Milcovului a reusit in ultimul timp sa ratrapeze timpul pierdut, ridicind in citeva luni nu mai putin de patru troite. Fenomenul este scapat de sub control, iar orice buticar mai procopsit din oras sau negutator de lemne de la tara poate sa construiasca o troita, neavind nevoie decit de o autorizatie de la biroul de urbanism al primariei. "Daca depune o documentatie corespunzatoare, cu un proiect realizat de o firma specializata, obtine autorizatia intrucit troitele nu sint constructii care sa necesite aprobari speciale si alte avize de la mediu, aviz sanitar etc, iar daca refuzam acordarea autorizatiei putem fi interpretati gresit de credinciosii respectivi", ne-a spus, la adapostul anonimatului, un functioanar dintr-o primarie de pe Valea Milcovului. "La sirul neregulilor din patrimoniul religios vrincean, pe care incercam cu greu sa-l controlam, se adauga si acest veritabil flagel arhitectonic care nu tine cont de traditia seculara a Bisericii, prin aducerea unei constructii absolut noi in peisajul religios autohton", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Desi fenomenul este national, nu exista nici o legislatie care sa reglementeze acest gen de constructie, in ciuda faptului ca exista mai multe modele agreate. Nici din partea Bisericii Ortodoxe Romane nu exista nici un interes, preotii fiind pur si simplu invitati sa binecuvinteze constructii adacadabrante cu hristosi pictati in culori rosii sau portocalii, care nu au nici un punct in comun cu troita ortodoxa. Troita in traditia poporului roman este o cruce acoperita cu doua scinduri si nu aceste constructii pe care le poti lua drept statii de autobuz sau adaposturi in caz de ploaie. Vinovatii pentru aceste kitschuri sint autoritatile locale care acorda autorizatii de constructie si desigur conducerea BOR care nu a gasit timp in 18 ani sa fixeze reguli clare pentru constructia acestui gen de "locas de cult". (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.