Ultima oră

Tabere VSD pentru refacerea traseelor turistice

Iulia Crețu
30 aug 2007 734 vizualizări
Tinerii au marcat potecile pentru turistii interesati sa gaseasca urme de ursi si sa admire peisaje deosebite u traseele din Muntii Vrancei nu sint dificile de strabatut, dar sint periculoase din cauza animalelor u traseele au cunoscut in timp modificari majore in urma taierilor de arbori si a desprinderilor de pe versanti

Asociatia pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani a desfasurat saptamina trecuta o prima tabara VSD (vineri, simbata, duminica) pentru remarcarea traseelor turistice din Muntii Vrancei, actiune finantata de Autoritatea Nationala pentru Tineret, prin Directia Judeteana, cu suma de 1.900 RON. La tabara au luat parte si mai multi tineri care s-au ocupat, alaturi de cunoscatori ai muntelui, de refacerea a doua trasee pentru turisti. Acestea nu mai fusesera amenajate de 10 ani, o parte din cei care au urcat acum pe munte cu vopsea participind si in urma cu un deceniu la marcarea potecilor.


In Muntii Vrancei exista 15 trasee turistice omologate, acestea fiind descrise in cartea semnata de Florica Roman. Potrivit reprezentantilor Asociatiei "Focul Viu", trasele nu sint dificile, dar sint destul de lungi si prezinta un anumit grad de pericol in ceea ce priveste prezenta animalelor salbatice. In Muntii Vrancei ai toate sansele sa dai nas in nas cu ursul, judetul nostru fiind al doilea areal ca densitate de carnivore mari. In padurile din Vrancea habiteaza 6,5% din populatia de ursi, 5,5% de risi si 3,7% din populatia de lupi. De altfel, cei care au participat la tabara spun ca au gasit urme de ursi si le-au simtit prezenta aproape pe parcursul traseelor "Casa lui Neag" - Saua Poienita ("La Mormint") - Virful Lacauti si pe cel de la Creasta Pasul Musat - Virful Lacauti. Tinerii au marcat cu punct rosu, triunghi albastru si banda rosie pina la Virful Lacauti, la 1.777 metri. "In urma recentelor drumetii realizate de asociatia noastra s-a constatat degradarea majoritatii traseelor turistice prin lipsa stilpilor indicatori, deteriorarea marcajelor vopsite, invadarea potecilor de vegetatie sau ruperea lor de torenti si chiar prin taierea copacilor cu marcaj turistic. Ca urmare a faptului ca pe unele portiuni ele nu mai sint accesibile, exista pericolul ca drumetul neavizat sa se rataceasca usor. Pentru repunerea in circuitul turistic vrincean si national al acestei zone sint necesare investitii mari si pe o perioada mai indelungata de timp", ne-a declarat Teodora Grosu, vicepresedinte al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila "Focul Viu" Focsani.


Cu ursul linga tine


Tinerii care au participat la aceasta tabara pentru remarcarea traseelor turistice s-au declarat incintati de idee si nu s-au dat inapoi de la greu. Ei si-au carat sacii, la care au atasat securi, perii pentru curatarea traseului si cutii cu vopsea. Drumetia a fost destul de palpitanta, dat fiind faptul ca foarte aproape de ei au simtit prezenta animalelor salbatice. "Padurea este foarte deasa si sint animale salbatice. Noi chiar am gasit urme si am simtit prezenta ursilor. Din acest punct de vedere traseele pot fi periculoase. Insa ursii nu sint ca in Bucegi, unde s-au invatat cu omul. La noi nu sint invatati sa ia hrana de la om, iar daca faci zgomot pleaca. Daca nu intri in habitatul lor nu te ataca. Pentru tineri a fost ceva nou, destul de greu", ne-a mai spus Teodora Grosu de la "Focul Viu". Reprezentanta Asociatiei a adaugat ca pentru un turist care iubeste muntele, dar care nu stie traseele, a se incumeta sa strabata Muntii Vrancei se poate dovedi o aventura pe cit de inedita, pe atit de riscanta. Motivele sint date in principal de schimbarea in timp a peisajului. "Pe trasee ar mai trebui sageti cu indicatoare. Traseul de creasta era schimbat pentru ca in timp au fost taieri, desprinderi de pietre, era modificat total. Daca nu cunosteai locul si nu «miroseai» poteca nu te puteai orienta", ne-a mai spus vicepresedintele Asociatiei "Focul Viu" Focsani. Aceasta ii anunta pe tinerii pasionati de munte ca in septembrie se va mai organiza o astfel de tabara de remarcare a traseelor turistice din Muntii Vrancei. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.