Ultima oră

Preotul baron din Cimitirul Nordic

Valentin Muscă
27 aug 2007 8034 vizualizări
Nicolae Ene, fratele fostului protopop Ionel Ene, si-a amenajat o biserica in Capela Mortuara a Cimitirului Nordic din Focsani u autorul moral al acestei ilegalitati este fostul protopop Ionel Ene care, ignorind decizia preotilor focsaneni din 23 iunie 1998 si a Episcopului Epifanie Norocel din 25 ianuarie 1999, si-a adus fratele preot intr-un cimitir public u in 8 ani, preotul Nicolae Ene a turnat doar fundatia bisericii sale, preferind in schimb sa extinda si sa modernizeze fosta Capela u surpriza, in curind in Cimitirul Nordic va rasari si un magazin "cu specific funebru"

Vinatoarea de parohii in orasul Unirii a cuprins si lumea cimitirelor publice. Astfel, fostul protopop Ionel Ene a infiintat pentru fratele sau Nicolae Ene parohia "Castelul de Apa", din Ocol, dind ca biserica parohiala, atentie, Capela Mortuara a Cimitirului Nordic. Dupa ce pusese stapinire peste Protoieria Focsani 1, unde dispunea alaturi de sotia sa, secretara Proieriei, discretionar deasupra destinelor tuturor parohiilor din Vrancea, fostul protopop Ionel Ene a gasit un loc de munca si pentru fratele sau. In ciuda faptului ca toti preotii din Focsani au semnat in anul 1998 un protocol care interzicea infiintarea unor noi parohii, fostul protopop a creat special pentru fratele sau Nicolae Ene o parohie noua. Prin desprinderea a citeva sute de familii din parohiile din Ocol, in special de la biserica "Sfintii Apostoli" si "Sfintul Spiridon", a fost infiintata parohia "Castelul de Apa", al carei lacas de cult, pentru care in 8 ani a turnat doar fundatia, va purta hramul "Schimbarea la fata". De curind, consilierii locali focsaneni au aprobat constructia unui "spatiu de comercializare cu specific funerar", culmea, tot la Cimitirul Nordic. Nu stim daca exista vreo legatura intre eternizarea fratelui fostului protopop in Cimitirul Nordic prin desfiintarea Capelei Mortuare si infiintarea acestui "magazin" cu "specific funebru", dar prea multa apa merge la moara preotului Nicolae Ene.


Miza parohiei, Cimitirul Nordic


Nu familiile luate "cu forta" de la celelalte parohii au fost vizate de fostul protopop pentru fratele sau, ci Cimitirul Nordic, cu mii de morminte, care asigura fostului profesor de matematica venituri substantiale, in dauna a jumatate din preotii focsaneni. Acestia din urma, desi isi au mortii din parohiile lor la Cimitirul Nordic, sint lipsiti de o parte de serviciile din cimitir intrucit fratii Ene au "confiscat" Capela cimitirului municipalitatii si au transformat-o in biserica parohiala. Interesant este ca desfiintarea Capelei Mortuare s-a facut cu acordul tacit al Primariei Focsani care nu trebuia sa permita schimbarea destinatiei unui bun public cu destinatie precisa. Capela Mortuara apartinea Cimitirului Nordic, respectiv Primariei Focsani, iar legislatia europeana cere existenta unei Capele Mortuare in fiecare cimitir public, la cimitirele parohiale si chiar la bisericile parohiale. "Actuala biserica a fost Capela Morturara pina prin 2000, cind Protoieria a hotarit sa fie o biserica de sine statatoare. Acum avem o camera mortuara aici, in cladirea administrativa, dar nu mai avem Capela. Preotul acestei biserici este parintele Nicusor Ene", ne-a spus Cristi Zbirciog, administratorul Cimitirului Nordic. De la Primarie nu am reusit sa obtinem vreo declaratie oficiala despre acest subiect intrucit "subiectul" e sensibil si europarlamentarele sint pe 25 noiembrie.


Parohie infiintata ilegal


Intrucit multiplicarea numarului parohiilor focsanene punea in pericol starea materiala a acestora, ajungindu-se la parohii sub o mie de familii, preotii au semnat un protocol care interzicea divizarea parohiilor. "Subsemnatii preoti ai parohiilor din municipiul Focsani, adunati in consfatuire conform convocarii pentru discutii si hotariri privind sectorizarea parohiilor din Focsani (...) s-a ajuns la intelegerea ca fiecare parohie sa aiba aproximativ o mie de familii pentru un post de preot", scrie in procesul verbal, redactat in 23 iunie 1998 si semnat de cei 25 de preoti parohi prezenti din totalul de 26, preotul Alexandru Capra fiind absent. Ca decizia preotilor vrinceni nu a fost una oarecare o dovedeste adresa Episcopiei Buzaului si Vrancei, nr. 4413, din 25 ianuarie 1999, catre Protoieria Focsani, privind ratificarea deciziei preotilor focsaneni. "Consiliul Eparhial din 12 noiembrie 1998 a rectificat, iar Adunarea Eparhiala din 19 ianuarie 1999 a validat rearondarea tuturor parohiilor din Focsani, conform procesului verbal din 23 iunie 1998 si a Ordinului Centrului Eparhial nr. 4776, trimis la data de 10 noiembrie acelasi an", se mentioneaza in adresa Episcopiei. Cu alte cuvinte, in Focsani nu ar mai fi trebuit sa fie infiintata nici o parohie. Minunea a tinut doar trei zile, fostul protopop folosindu-se de relatiile privilegiate la vremea respectiva cu Episcopul Epifanie Norocel, a infiintat parohia "Castelul de Apa", tocmai in cartierul cochet, plin de vile din Ocol, pentru fratele sau.


"Preotul Ene este temporar in Cimitir"


Nicolae Cobzaru, actualul protoiereu al Protoieriei Focsani 1, ne-a facut precizarea ca situatia preotului Nicolae Ene este temporara, deoarece acesta isi va construi biserica. "Aceasta situatie a aparut cind s-a facut o noua sectorizare a parohiilor. Atunci s-a infiintat parohia «Castelul de Apa», care va avea o biserica cu hramul «Schimbarea la Fata». Preotul Nicusor Ene slujeste temporar in cimitir, pina cind isi va termina biserica", ne-a spus preotul Nicolae Cobzaru. Intr-adevar, preotul Ene slujeste, oficial, temporar, in cimitir. Numai ca, deloc temporar, preotul Ene a gasit mijloacele materiale sa modernizeze, cu termopane, si sa extinda Capela Mortuara, pe care efectiv a desfiintat-o, transformind-o intr-o biserica parohiala. Totul s-a derulat fara ca Primaria - proprietara Cimitirului Nordic ori parohia "Castelul de Apa" - beneficiara fostei Capele sau Protoieria Focsani 1 sa fi cerut vreun aviz Directiei pentru Cultura, deoarece lucrarile se fac in vecinatatea mai multor monumente istorice, iar legislatia o cere. Impricinatul, fostul profesor Nicolae Ene, parohul bisericii din Cimitirul public, ne-a confirmat cele spuse de pr. Cobzaru, dupa care ne-a inchis telefonul, spunindu-ne sa revenim mai tirziu. "Slujesc temporar in aceasta biserica din cimitir", a precizat sec fostul profesor.


"Familia Ene nu respecta legile"


De la Directia pentru Cultura am aflat ca nu este prima data cind legile care protejeaza monumentele religioase sint ignorate de anumiti preoti. "Ca de fiecare data, familia Ene nu respecta legile lumesti cu privire la monumentele religioase. A se vedea constructia casei praznicale in parohia pr. Ionel Ene, a unei biserici linga o biserica monument istoric in acelasi loc, toate facute fara aviz. Si in acest caz trebuia cerut avizul Directiei pentru Cultura intrucit in jurul Capelei mortuare exista mai multe monumente istorice si reconstructia unei cladiri trebuie sa tina seama nu doar de necesitatile cultelor, ci sa respecte si locul in care se gaseste acest imobil", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura. Istoria recenta ne aminteste de capela din Mausoleul Eroilor din Sud, unde preotul Gheorghe Dragoi a stat "temporar" 16 ani si pe care baiatul fostului militian Ion Vlase si-ar dori-o ca biserica parohiala, pentru parohia infiintata in mod ilegal, calcind peste vointa celor 30 de preoti focsaneni. Desigur, tot temporar, ca si fosta Capela a preotului Nicolae Ene. Daca ar fi fost temporar, de ce a mai modernizat-o si in 8 ani nu a turnat decit temelia viitoarei biserici.


Magazin in cimitir


Adevarul este altul, trist si jenant. Salariile preotilor sint sub cele medii pe economie si Dumnezeu a facut ca prin cultul mortilor veniturile preotilor sa fie suplimentate. Numindu-l pe Nicolae Ene preot la Capela mortuara, avem deja un preot permanent la cimitir, iar credinciosii care au mortii in acest cimitir gasesc mereu un preot la aici. In plus, la fel de intimplator, in sedinta Consiliului Local Focsani din 16 iunie a.c. alesii bastinasi au votat nu doar refacerea gardului Cimitirului Nordic, dar si infiintarea unui "spatiu de comercializare cu specific funerar", altfel spus la cimitir se vor gasi toate cele necesare pentru inmormintare, plus parintele Nicusor Ene. Este mai comod sa slujesti o coliva la capatiiul celor plecati cu preotul existent decit sa mai dai telefon dupa preotul paroh de la parohia la care sintem arondati. Nu spunem cine se va ocupa de acest magazin, pentru ca oficial nu stim, dar amintim ca societatea are nevoie de preoti pentru cei vii si necajiti, nu de preoti mortari prin cimitire! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 24

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
pai daca a vazut ca salariul de profesor e mic ...a sarit la cel de popa + castigurile neoficiale...l-a invatat frate-su ca nu dgeaba are casoaia aia mai mare ca a lui oprisan
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
494 de insi au citit articolul si paradoxal nimeni nu vrea sa comenteze. mai Musca ... i-a cumparat pe toti popa ene sau nu au curajul...?? din cate se barfeste prin targ ...cand l-a adus pe citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
Trist...dezolant! Am ajuns sa facem afaceri la capataiul mortilor nostri. Cine stie? Poate ca ne meritam soarta! De ce nu vin domnii consilieri sa vada cimiitrul nordic? Sa vada cum se comporta citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
cu asta m-ai dat gata. am auzit preoti in spitale, penitenciare, azile, dar sa pui un preot in cimitir asta nu credeam ca se poate. ai dreptate dle Musca, in Vrancea nimic nu se face in Biserica decat citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
cu asta m-ai dat gata. am auzit preoti in spitale, penitenciare, azile, dar sa pui un preot in cimitir asta nu credeam ca se poate. ai dreptate dle Musca, in Vrancea nimic nu se face in Biserica decat citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
mai vrem amanunte
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
eu am terminat stiinte administrative la Univ. Ovidius in C-ta in 2003 si confirm ca a terminat acolo teologia, ca de altfel f.f.f. multi vranceni. daca Vali Musca ar fii curios sa cerceteze cati citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
fratilor crestini ne putem lauda si noi cu mafia noastra chiar aici in cadrul judetului ca si prin alte parti... e mai puternica decat cea din sicilia...!!!!!!!!!! le pling de mila teologilor citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
pentru domnu Criticu. nu cred ca stiti asa de multe fara pe cat va laudati. Autori geniali de ziare care sa terfeleasca numele Ene prin noroi din cauza ca nu au fost bagati in seama. Va mai aduceti citeste integral
, acum 739393 zile, 1 ora, 46 minute, 49 secunde
pacat de acest ziar ca pana acum il citeam , dar acest musca isi merita numele cu prisosinta , am vazut ca te interesa de banii care au fost alocati pt. catedrala ? daca ai fi un ziarist in tot sensul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.