Ultima oră

Stres termic pentru om si animale

Ziarul de Vrancea
25 aug 2007 925 vizualizări
Caldura din aceste zile pune probleme atit oamenilor, cit si necuvintatoarelor. In ultimele doua zile, temperatura aerului a urcat pina la 39 de grade Celsius, insa la nivelul solului atmosfera a fost mult mai sufocanta.

Avertizarea de canicula se mentine si azi, dupa care vin vijeliile

"Joi am avut doua lipotimii, in rest situatia a fost normala, oamenii au invatat ce au de facut pe canicula si stau linistiti", ne-a spus Danut Ceamburu, directorul Serviciului Judetean de Ambulanta. Potrivit meteorologilor, avertizarea de canicula se mentine si astazi, dupa care vin vijeliile. Potrivit avertizarii cu cod galben transmise ieri de specialisti, vremea se va mentine calduroasa si astazi, la ora amiezei fiind asteptate temperaturi ale aerului intre 35 si 38 de grade in jumatatea sudica a Olteniei si a Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei si in vestul Dobrogei. Incepind din noaptea de simbata spre duminica si in cursul zilei de duminica, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in cea mai mare parte a tarii si se va manifesta prin intensificari de vint ce vor lua si aspect de vijelie, frecvente descarcari electrice si averse care pot fi si torentiale. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp, iar izolat 40-50 l/mp, la inceput in zona Carpatilor Orientali si in Moldova, apoi indeosebi in Dobrogea si Muntenia, precum si in zona Carpatilor Meridionali.


Aer conditionat si pentru animale


Nici animalele nu scapa de stresul temperaturilor ridicate, medicii veterinari controlind conditiile in care acestea sint tinute pe timp de canicula. "In aceasta perioada efectuam controale la exploatatiile de animale, pentru a preveni proprietarii asupra efectelor pe care poate sa le aiba canicula asupra animalelor. Pina acum nu avem probleme, la marile exploatatii de animale s-au introdus sisteme de reglare a temperaturii, iar proprietarii individuali stiu in general cum sa evite stresul termic la animale", ne-a declarat Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea. (M. BESLEAGA, C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.