Ultima oră

Paulesti, 500 de ani de atestare documentara

Valentin Muscă
23 aug 2007 2051 vizualizări
Prin Actul Domnesc de la 1507, Voievodul Bogdan, fiul lui Stefan Cel Mare, intareste satul Paulesti razesilor Ioan si Trifan

In acest an se implineste jumatate de mileniu de la prima atestare documentara a comunei Paulesti din Tara Vrancei, localitate care poarta numele lui Pavel, feciorul Tudorei Vrincioaia. Situata in inima Vrancei istorice si fiind invecinata cu Tulnicii, Birsestii, Haulisca si Vrincioaia, Paulestii au facut parte in Evul Mediu din cele 14 sate ale Tarii Vrancei. Independenta acestui sat de razesi nu a fost perturbata decit atunci cind in 1801 domnitorul Alexandru Ipsilanti face danie "Mosia Vrancei" vistiernicului Iordache Ruset Roznovanu. Timp de un deceniu si jumatate, razesii vrinceni in frunte cu vechilii Vrancei au luptat sa scoata paminturile din miinile fanariotilor. Documentul de care s-au folosit pentru a arata ca Vrancea era o danie domneasca si nu putea fi transformata in mosie a fost tocmai Actul Domnesc al lui Bogdan al III-lea (1507-1517) de la 1507. Paradoxal, tocmai vechilul numit de paulesteni sa le apere interesele, respectiv preotul Ion, s-a lasat cumparat cu banii fanariotilor, la fel ca si Veniamin Costachi, mitropolitul Moldovei. Deceptionati, razesii din cele 14 sate au tocmit trei vechili sa duca mai departe lupta cu "fanariotul", numindu-i pe preotul Stefan Balan, Constandin Tafta si Toader Tirde din Paulesti. Prin Anaforaua din 1813, Divanul a dat, in sfirsit, dreptate vrincenilor. Paulestenii aniverseaza astazi atit jumatate de mileniu de istorie, dar si bucuria ca dupa ani de anonimat la umbra comunei Tulnici, din 2003 au devenit comuna de sine statatoare, asa cum era acum 500 de ani. Profesorul Stefan Neagu pregateste o lucrare despre Paulesti si istoria acestui sat de razesi. Marcarea a jumatate de mileniu de atestare documentara a Paulestilor va fi o adevarata sarbatoare a Vrancei istorice si sa dea Dumnezeu ca politicul sa nu o acapareze, tinind cont ca au inceput deja campaniile electorale. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.