Ultima oră

De la nunta la spital

Cristina Palade
21 aug 2007 443 vizualizări
20 de nuntasi au ajuns de urgenta la spital duminica dupa ce au consuma cas la aperitiv la casa mirelui, din Golesti, dupa cununia civila u dintre ghinionisti, doar trei nuntasi au ramas mai mult timp in spital u ieri s-a inregistrat si un caz de botulism

20 de nuntasi care au mincat din bucatele pregatite pentru o nunta la Golesti au ajuns dupa citeva ore la spital, acuzind dureri de stomac, stari de greata si scaune diareice. Incidentul s-a petrecut duminica dupa amiaza, dupa oficierea cununiei civile, dupa ce nuntasii au fost invitati la casa mirelui pentru a servi din bucatele pregatite pentru eveniment. "Duminica, pe la 15.00, 20 de nuntasi au acuzat dureri de stomac si stari de greata. Au mers direct la sectia de urgenta a Spitalului Judetean «Sf. Pantelimon», dar doar 13 au fost internati. Printre aceste persoane se afla si un copil", ne-a declarat Mircea Stoienoiu, seful Inspectiei Sanitare de Stat (ISS). Din cele 13 persoane, doar trei au ramas internate pentru mai mult timp in sectia de boli contagioase, restul mergind inapoi la nunta. "Persoanele s-au simtit bine si au plecat acasa. Evolutia lor a fost rapid favorabila, celor in cauza administrinduli-se tratament antitoxic si regim dietetic. Dupa debut si din punct de vedere clinic se pare sa fi fost vorba de un stafilococ", ne-a spus dr. Georgeta Serban, medic primar la sectia de contagioase. Specialistii nu stiu inca de la ce s-a produs acest nefericit eveniment, motiv pentru care s-au luat 14 probe din toate alimentele pregatite. Cel mai probabil, casul consumat la aperitiv este principala cauza a toxiinfectiei. In zilele urmatoare se va sti cu certitudine alimentul care a dus la aceasta nunta cu peripetii.


Atentie la ce mincati!


Deorece sintem in perioada in care au loc cele mai multe dintre nuntile din timpul anului, reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica avertizeaza atit consumatorii, cit si producatorii de preparate pentru astfel de evenimente sa fie foarte atenti. "Am dispus ca toate restaurantele sa fie controlate, sa vedem daca au probleme cu pastrarea alimentelor. Atragem atentia tuturor administratorilor de restaurante ca este interzis sa se serveasca in colectiv produse pregatite de persoane particulare. In caz ca primesc aceste produse, ele trebuie sa aiba certificate de calitate, certificate de la veterinar. Daca isi asuma responsabilitatea, trebuie sa aiba spatii autorizate conform normelor igienico-sanitare. Nu se vor felia produsele si depozita in farfurii, ca la rindul lor sa fie depozitate in afara spatiilor frigorifice. Tot personalul de la servire va avea carnetul de sanatate la zi si echipamentul de protectie corespunzator (halat cu mineci lungi, bonete). De asemenea, nu va fi folosit personal care prezinta semne de imbolnavire, mai ales infectiile tractului respirator", a precizat Mircea Stoienoiu, seful ISS. (Cristina PALADE)


CASETA


Internat cu botulism


Un barbat de 50 ani, din Mera, care lucra la un atelier de timplarie in Golesti, a fost internat in sectia de contagioase a Spitalului Judetean "Sf. Pantelimon" din cauza unei forme usoare de botulism. Totul s-a intimplat pe data de 9 august, cind la atelier a venit o persoana care i-a cerut sa-i faca o lucrare, dar barbatul a refuzat pe motiv ca, desi era trecut de ora prinzului, nu apucase sa manince. Solicitantul a dat fuga la un magazin de unde a cumparat pate, o piine si rosii. La 48 de ore de la consumarea pateului, barbatul s-a simtit foarte rau si s-a prezentat la sectia de Urgente a Spitalului, unde i s-a administrat o perfuzie si i s-a prescris o reteta. Deoarece s-a simtit in continuare rau, acesta s-a dus la medicul de familie din localitate. In urma analizelor, medicul l-a trimis la sectia de neurologie, de unde a fost trimis la sectia de contagioase. "In prezent, barbatul face terapie cu ser antibotulinic", a declarat dr. Mircea Stoienoiu. Mentionam ca botulismul este o boala cauzata de o toxina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Toxina botulinica se produce in medii sarace in oxigen, cu aciditate scazuta, a caror temperatura este situata intre 22 si 37 de grade Celsius. Cele mai periculoase alimente sint conservele de legume, carne si peste preparate in casa, dar si carnea afumata sau cirnatii de casa. Desi este o boala rara ca frecventa, botulismul are o evolutie rapida si cu urmari grave. în cazul in care nu este tratata poate duce la paralizie. Principalele semne ale bolii sint tulburari digestive moderate (uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale), cefalee, ameteli, astenie accentuata, paralizii oculare, inghitire dificila, voce ragusita, iar in cazurile severe paralizii generale, cu aparitia insuficientei respiratorii. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.