Ultima oră

Votati Mausoleul Marasesti printre minunile Romaniei

Iulia Crețu
20 aug 2007 917 vizualizări
"Evenimentul Zilei" desfasoara o campanie de cunoastere si apreciere a valorilor arhitectonice autohtone

Locuitorii orasului Marasesti au de ce sa fie mindri. Mausoleul Eroilor de la intrarea in oras, ridicat in cinstea ostasilor cazuti pe frontul de lupta al primului razboi mondial, a fost votat pe lista minunilor Romaniei pe site-ul "Evenimentul Zilei", www.evz.ro. Cotidianul central ii provoaca pe romani sa-si cunoasca si sa isi aprecieze istoria si valorile, provocindu-i sa aleaga "Cele 7 minuni ale Romaniei". Dupa celebrele minuni ale lumii, in atentia romanilor intra, alaturi de monumentul din Vrancea, si Podul peste Dunare construit de Anghel Saligny de la Cernavoda, dar si Complexul Nicolae Brincusi de la Tirgu Jiu ori bisericile domnitorilor moldoveni din Bucovina. Pentru a fi ales printre cele mai importante monumente arhitectonice din tara, Mausoleul Eroilor de la Marasesti are nevoie de cit mai multe voturi acordate pe site-ul www.evz.ro. Monumentul a fost ridicat in 1917, pentru eroii primului razboi mondial condusi de generalul Eremia Grigorescu si finalizat in anul 1938, dupa ce a fost reproiectat de 11 ori. Aici si-au gasit linistea si aprecierea urmasilor 5.073 soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare. Monumentul este printre cele mai importante din Europa si a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu, intre anii 1923-1938 si a fost inaugurat in mod oficial pe 18 septembrie 1938. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea si ilustreaza diverse momente ale luptelor de la Marasesti. Eduard Saulescu a executat pictura interioara. Daca va intra in "Cele 7 minuni ale Romaniei", mausoleul va primi cu siguranta si mai multe fonduri pentru restaurarile de care are neaparata nevoie dar va primi si mai multi vizitatori. Pina atunci insa, monumentul isi primeste in fiecare zi turistii, atrasi de arhitectura deosebita si de maretia faptelor petrecute in Primul Razboi Mondial. Fie ca merg spre Bucuresti ori spre nordul Moldovei, romanii dar si strainii se opresc pentru a asculta o lectie de istorie pe cimpul istoric din orasul erou. Votati Mausoleul Marasesti pe www.evz.ro. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.