Ultima oră

Peisaje de vis pe Valea Rimnicului

Ziarul de Vrancea
17 aug 2007 1253 vizualizări
Este o zona unica in peisajul turistic vrincean u de la monumente istorice, la drumetii montane si locuri de popas spiritual, toate se gasesc pe firul Rimnicului

O excursie pe Valea Rimnicului este una din cele mai frumoase invitatii la drumetie pe care le putem propune cititorilor nostri la sfirsit de saptamina. Peisaje de vis, paduri seculare si sate uitate de lume, pe dealuri presarate de sihastrii, pe care piciorul muritorului ajunge cu greu, ofera Vaii Rimnicului autenticitate si invita la calatorie. Voiajul in acest peisaj de basm poate incepe astazi, de exemplu, in comuna Dumitresti, localitate bogata, formata din 16 sate, cu tot atitea oferte culinare: Dumitresti, Blidari, Dumitrestii de Sus, Motnau, Siminoc, Trestia, Tinoasa, Lastuni, Poienita, Valea-Mic, Dumitrestii Fata, Roscari, Bicestii de Sus, Galoiesti, Bicestii de Jos si Lupoaia. De la apa cristalina a Rimnicului, pina in codrii jupuiti de taieri ilegale, calatorul poate admira frumusetile unei naturi virgine, inca "nedistrusa" de civilizatie. Se poate ramine peste noapte cu usurinta in locuintele satenilor unde se pot degusta bucate traditionale, preparate la pirostei, sau pui fripti cu mujdei, acompaniati cu o mamaliga sanatoasa de gospodina hitra, dupa ce s-a luat un "digestiv" sanatos, oferit de gospodarul curios sa afle daca liberalii trimit bani pentru drumuri. Singura parte proasta in aceasta invitatie la drumetie este drumul. Si manechinul de la Consiliul Judetean si manechinul de la Guvern au promis bani pentru drumuri, dar drumurile ramin la mila Domnului.


Popas duhovnicesc la Poiana Marului si Muntioru


Cei care nu se multumesc doar cu seara de vineri la Dumitresti, o pot lua din loc simbata. Trecind prin Chiojdeni ajungem in localitatea plina de istorie si legenda cu nume misterios, Jitia. Aici lasam autovehicolul la primarie si mergem, fie sa vizitam bisericile "Sf. Dumitru", "Sf. Nicolae" sau "Sf. Petru si Pavel" tocmai din satul Dealul Sarii fie, daca sintem pregatiti de drumetie, urcam la Virful Ulmusoru, la Magura sau la Padurea Schitului, in frumoasa Poiana Negari ori la neverosimila Piatra a Mitei si la sfirsit admiram Lacul Giurgiului si asta nu-i tot. Daca drumetii au si veleitati intelectuale sau inclinatii mistice, cea mai buna alegere este pelerinajul la Manastirea Poiana Marului. Acest asezamint religios a fost in timpul Sfintului Vasile de la Poiana Marului (sec. XVIII) centrul spiritual al monahismului moldo-valah, pe care secularizarea de la 1863 l-a transformat in statiune de odihna! Si astazi, Poiana Marului este considerat un loc incarcat de energii pozitive, in care sufletul pelerinului se linisteste doar prin simplul fapt ca a reusit sa ajunga linga secularele biserici de lemn. Daca petrecem noaptea la Jitia, atunci duminica dimineata putem pasi senini in comuna Vintileasca, localitatea cu satele cele mai rasfirate din tot judetul: Tanasari, Bahnele, Neculele si celebra Poiana Stoichi, unde viata se desfasoara dupa ritmul naturii. Dupa un popas printre locuitorii ospitalieri din satele asezate ca niste luminite pe harta de sud a judetului, putem sa mai facem un efort si sa ne inchinam la biserica "Schimbarea la fata" de la Schitul Muntioru. Seara se lasa repejor, asa ca luam Loganul luat in rate si revenim la Focsani, la terasa, sa ne intilnim cu (virgula!) cumetrii care au venit in concediu din Italia. Ciao! (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.