Ultima oră

Focsaniul, scumpel la pretul utilitatilor

Iulia Crețu
16 aug 2007 731 vizualizări
Apa potabila din Focsani e mai ieftina decit la Bacau si Mangalia, dar mai scumpa decit la Tirgu Mures sau Piatra Neamt

Primaria Focsani a realizat un studiu privind pretul apei reci furnizate catre populatie, comparind tariful local cu cel practicat de alte citeva orase de aceeasi marime din tara. Potrivit cifrelor, banii scosi din buzunar de cetatenii Focsaniului pentru un metru cub de apa potabila este comparabil cu cel practicat in alte municipii resedinta de judet. Astfel, daca la Focsani apa de la robinet curge pentru 2,15 lei/mc, la Mangalia costul e de 3,14 lei, la Bacau de 2,63 lei, la Tirgu Mures de 2,03 lei, iar la Piatra Neamt de numai 1,69 lei. Motivatia costurilor ceva mai reduse pentru metrul cub de apa in anumite orase este dat de forajele la mica adincime. La Focsani, pentru ceea ce curge la robinet se foreaza la adincimi cu mult mai mari, la peste 150 de metri adincime. Apa de suprafata care curge la robinet la Galati se factureaza cu numai 1,73 RON/mc. "Am luat in calcul orase aproape ca marime cu Focsaniul. Am comparat tarifele la salubritate, energie, producerea gigacaloriei, concesiuni si noi ne plasam pe undeva la mijloc", ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. In marile orase ale Romaniei apa rece costa intre 1,57 lei/mc la Timisoara, 2,08 lei/mc la Iasi si 2,57 lei la Bucuresti. Corelat cu acest studiu al Primariei Focsani s-ar putea realiza si o comparatie a pretului vietii in municipiul nostru. Paradoxal, desi este oras de provincie, amplasat la granita dintre Muntenia si Moldova, intr-o zona neatractiva pentru marii investitori, cu un numar de locuitori incomparabil cu cel al Bucurestiului, la multe preturi afisate prin magazine concuram serios cu "fitzele" de capitala. (I. CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.