Ultima oră

Tribunalul va avea sistem performant de supraveghere

Cristi Irimia
14 aug 2007 794 vizualizări
Tribunalul Vrancea va dispune in viitorul apropiat de un performant sistem de supraveghere prin camere video. La ora actuala, conducerea instantei executa procedura de licitatie, urmind sa aleaga cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere financiar.

Se vizeaza filmarea zonelor pe unde sint adusi detinutii, dar si arhivele

Totodata, se are in vedere si calitatea sistemului care va fi achizitionat. Astfel, noile camere de filmat le vor inlocui pe cele existente deja in arhivele de la Judecatorie si Tribunal, dar vor fi amplasate si pe holurile instantei. "In primul rind, sintem interesati sa monitorizam curtea interioara, pe unde sint adusi arestatii, dar si traseul pe care acestia il parcurg catre salile de judecata sau catre sala unde sint tinuti pina intra la procese", a precizat Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului. Acesta a tinut sa infirme un zvon care a circulat prin instanta, cu privire la eventualitatea montarii camerelor de supraveghere in birourile magistratilor. "N-a fost vorba despre asa ceva si nici nu va fi. Nici macar la nivel de zvon nu poate fi serioasa si plauzibila o asemenea idee. Nu vom pune camere nici in incaperea in care sint tinuti detinutii, daramite la judecatori. Este vorba de drepturile fundamentale ale omului, pe care le-am incalca daca am face asa ceva. Insa, repet, nici macar la nivel de zvon nu a existat o asemenea ipoteza", a afirmat presedintele instantei. O alta zona care va fi monitorizata strict este cea a arhivelor. In trecut, au existat cazuri in care unii justitiabili au plecat cu dosarele acasa, intentionat sau nu. "Au existat in istoria instantei cazuri de dosare care au disparut, insa au fost regasite. Unul dintre justitiabili a avut nevoie de acte din dosar la notar si a plecat cu tot dosarul, crezind ca are acest drept. Altcineva a plecat acasa cu dosarul, sa-l studieze, fara a sti ca poate face lecturarea doar la arhiva. Evident ca ne dorim ca astfel de cazuri sa nu existe si daca se intimpla sa putem da usor de urma celor care ar lua dosare sau chiar a celor care ar intentiona sa sustraga acte din ele. La ora actuala, nu exista nici un dosar pierdut, ratacit sau furat", a mai adaugat judecatorul Adrian Neacsu. Sistemul care va filma interiorul instantei este viabil si pe intuneric, nu doar pe lumina. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.