Ultima oră

Ploaie de meteori Perseide

Mihaela Beșleagă
11 aug 2007 757 vizualizări
In noaptea de 12 spre 13 august romanii pot observa cu ochiul liber sute de stele cazatoare. Zilele acestea Pamintul întilneste, în drumul sau prin spatiu, meteoroizii care circula pe orbita cometei Swift-Tuttle.

întilnirea anuala a Pamintului cu aceasta densitate de materie interplanetara determina aparitia unei ploi de meteori numita Perseide, dupa numele constelatiei Perseu. Acest eveniment duce la aparitia cu o frecventa din ce in ce mai mare a "stelelor cazatoare", care va atinge faza maxima in noaptea de 12 spre 13 august, cind se asteapta sa fie vazuti pina la 80-100 de meteori pe ora. Observarea meteorilor se face cu ochiul liber, din zone cu cer curat, lipsit de poluare luminoasa, situate in afara oraselor, in fiecare seara, dupa orele 22.00, pina dimineata. Dupa data de 13 august frecventa meteorilor va scadea treptat, dar activitatea va fi destul de buna inca 2-3 nopti dupa aceasta data, curentul de meteori Perseide fiind activ in perioada 17 iulie "" 24 august. Mai multe informatii despre acest fenomen unic puteti gasi pe site-ul Societatii Astronomice Romane de Meteori - http://www.sarm.ro sau pe http://www.geocities.com/valisarm si http://www.cosmopoetry.ro. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.