Ultima oră

Imobiliare la suprapret

Ziarul de Vrancea
10 aug 2007 1167 vizualizări
Venirea vrincenilor de peste hotare nu a deblocat insa piata imobiliara u fata de anul trecut, preturile la apartamente au crescut cu pina la 10.000 euro, mai exact cu aproximativ 30 % u si terenurile sint mai scumpe cu 30-40% u marii investitori tind sa acapareze piata imobiliara din Vrancea, la ora actuala existind deja citeva proiecte de ansambluri rezidentiale, dar si de ridicare a unor noi supermarket-uri si a unui mall

Preturile apartamentelor din Focsani au explodat in aceasta vara, fiind cu pina la 10.000 euro mai scumpe decit in 2006, si asta cu toate ca piata imobiliara se misca din ce in ce mai greu. Daca pina acum focsanenii asteptau sa-si scoata apartamentele la vinzare in lunile iulie- august, cind vin "stranierii", acum chiar acestia ingroasa rindurile vinzatorilor. "De 2 ani au inceput sa scada vinzarile catre cei care muncesc in afara. Acum acestia vind ce au aici si cu banii luati pe apartament numai bine platesc un avans in strainatate, poate chiar le ramine ceva", a precizat reprezentantul Geri Imobiliare. Potrivit intermediarilor de pe piata imobiliara, tot mai multi vrinceni care muncesc peste hotare si-au scos la vinzare apartamentele achizitionate in ultimii ani, datorita facilitatilor de creditare care li se ofera in Italia sau Spania. "Multi au inceput sa vinda, pentru ca statul italian le ofera niste facilitati, chiar si dobinzi mai mici la imprumuturi, celor pina in 35 de ani. Din cite spun, platesc numai 11 rate, in loc de 12, spre exemplu. In plus, acolo nu cresc preturile ca la noi. Si desi spun ca nu se mai cistiga la fel de bine ca altadata, prefera sa aiba stabilitate si sa-si ia o locuinta. Cit ar da pe chirie dau si pe rata", ne-a spus Nineta Stoica, de la agentia imobiliara Nimar.


Oferta mai mare, dar foarte scumpa


Agentii imobiliari se pling ca aparitia unor noi apartamente la vinzare nu a eliminat inca blocajul de pe piata, care persista de la inceputul anului. Preturile continua sa creasca, acum fiind in medie cu 10-20 % mai mari. Cunoscatorii spun ca printre motivele scumpirilor se numara si noile impozite care au fost introduse de la 1 ianuarie, dar si scaderea euro din ultimele luni, astfel ca unii ofertanti mai ridica preturile pentru a compensa. Daca la unele locuinte tarifele au crescut cu 2.000 - 3.000 de euro, in zonele bune preturile sint si cu 10.000 euro mai mult. Anul trecut un apartament cu doua camere costa pina in 35 mii euro, acum cu greu mai pot fi gasite locuinte sub 40-45 mii euro. Spre exemplu, un astfel de apartament in Piata, pe B-dul Independentei sau pe Bucegi, in blocuri cu 3-4 etaje, costa de la 44 mii euro si pina la 47 mii euro. "Preturile sint destul de mari, iar oferta e mai mare decit cererea. O garsoniera e intre 20-25 mii euro, dar in zona centrala costa si 30-35 mii euro. Un apartament cu 2 camere ajunge si la 40-50 mii euro, in zona centrala, cu imbunatatiri, iar unul cu 3 camere se ridica pina la 50 mii euro. Din cauza acestor preturi, piata nu s-a deblocat, am avut si perioade mai bune de la inceputul anului. Asteptam insa sfirsitul lui august- inceputul lui septembrie, cind se hotarasc si cei veniti din strainatate. Pina acum mai mult au testat piata", ne-a mai spus Nineta Stoica. Potrivit imobiliarilor, putinele tranzactii care se fac in aceasta perioada se datoreaza in special tinerilor, care apeleaza la credite in banci. "Anul trecut, un apartament cu doua camere nu depasea 40 mii euro, un astfel de pret era chiar mult, chiar si cu imbunatatiri. Acum sint apartamente cu 40 mii euro la blocurile Turn, in Sud, la etaje 4, 5 sau 7 din 10. Daca nu ar fi bancile, piata nu s-ar misca deloc. Acum, cam 9 din 10 locuinte se cumpara prin credit imobiliar. Si in general tineretul cauta sa se mute, pleaca de la 2 la 3 camere. Insa sint si situatii in care unii proprietari renunta la 4 camere, in favoarea a 3 camere", ne-a explicat Geri Irimia, administratorul agentiei Geri Imobiliare. Preturile apartamentelor variaza in functie de zona, suprafata utila, starea proprietatii, etaj si, nu in ultimul rind de anul constructiei cladirii.


Investitiile in terenuri, scumpe dar profitabile


Cea mai mare crestere de pe piata imobiliara nu se inregistreaza la apartamente, ci la terenuri, in special cele din apropierea Focsaniului. Potrivit agentilor imobiliari, preturile sint pina la 30-40% mai mari, insa terenurile sint din ce in ce mai cautate. In oras, suprafetele disponibile sint extrem de putine si mici, de circa 300 metri patrati. Si in ciuda faptului ca preturile urca unori pina la 200-250 euro mp, terenurile sint preferate. Imobiliarii spun ca anul trecut, pretul maxim in Focsani nu depasea 150 euro/ mp. "Se cauta terenurile de 300 mp, cele de la Golesti si Petresti, in special. Pe centura, preturile sint intre 50-100 euro/mp. Foarte multi cauta sa investeasca in terenuri, uneori nu fac nimic pe ele. Terenurile bune, si cele mai cautate totodata, sint parcelele de 300-500 mp, pe care sa se ridice o casa P^1. In oras, oamenii de afaceri cauta mai mult terenuri pe care sa ridice sedii de birouri", a mentionat reprezentantul Geri Imobiliare. Reprezentantii altor agentii de profil sustin si faptul ca investitiile in terenuri sint in floare, firmele mari, unele din strainatate, dorind chiar sa investeasca in agricultura. Astfel se cauta si suprafete de 50-100 de hectare, pe care sa se dezvolte agricultura superioara, un proiect in acest sens existind deja in zona Tisita.


Cartiere rezidentiale si supermarket-uri


Previziunile agentilor imobiliari arata ca in urmatorii doi-trei ani va exista o dezvoltare fara precedent pe piata imobiliara din Vrancea, iar constructiile noi vor da si un impuls in scaderea preturilor. Deja marii investitori isi fac loc, indeosebi in privinta ansamblurilor de locuinte. Potrivit imobiliarilor de la New Land, in Focsani si imprejurimi se lucreaza la cinci proiecte rezidentiale, doua cu firme mari din afara judetului. In acest moment se lucreaza la identificarea suprafetelor disponibile. "In urmatorii ani va fi o dezvoltare fara precedent a pietei. Succes vor avea ansamblurile de locuinte, iar investitorii au identificat o piata buna in Focsani. Aceste proiecte in dezvoltare duc locuintele la pretul lor normal. Se ciocneste pe piata oferta veche cu oferta noua si astfel se aseaza preturile. Problema acuta in momentul acesta este ca pe drumurile de interes nu se mai gasesc terenuri libere pentru proiecte mari, de aceea preconizam o miscare pe linia viitoarei autostrazi", apreciaza Costica Stelescu, unul din actionarii agentiei New Land, care intermediaza vinzarile de case in ansamblul de locuinte Mara. Potrivit acestuia, la ora actuala se fac demersuri si pentru identificarea unor suprafete mari de teren, pe care se vor ridica doua noi supermarket-uri, dar si un hipermarket destinat angrosistilor, dotat cu aproape o mie de locuri de parcare. Unul dintre acestea se va ridica, se pare, la intrarea in Focsani, dinspre Golesti. In plus, se pare ca vrincenii vor avea si un nou mall, in afara de cel care se va ridica in continuarea supermarketului Interex. (Camelia STANILA)


Cum sa economisesti bani intr-o tranzactie imobiliara


Tranzactiile imobiliare din Romania se pot efectua de acum printr-

o noua metoda oferita de serviciul Fara-Intermediari.ro. Tot mai

multi proprietari se feresc de intermediari in realizarea tranzactiilor, din cauza comisioanelor mari percepute de acestia (2-5% din valoare la vinzare). Fara-Intermediari.ro este un serviciu aparut recent in Romania, pentru vinzarea sau inchirierea proprietatii, care isi propune sa prezinte cumparatorilor oferta provenita direct de la proprietar. www.fara-intermediari.ro este primul site de acest gen la nivel national care, pe linga afisarea ofertei, pune la dispozitia clientilor o colectie de materiale informative (articole grupate pe mai multe sectiuni) destinate a-i ajuta atit pe proprietar cit si pe cumparator sa incheie cu succes tranzactia. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 26 minute, 49 secunde
asta e un paradox al republicilor bananiere din care, din pacate face parte si Romania cum poti cumpara cu 47 000 euro un apartament intr-o tara in care salariul mediu este 200 euro? Doar daca toti citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 26 minute, 49 secunde
AM O SINGURA INTREBARE :CE TREBUIE SA MAI PATIM NOI ROMINII, CA SA AJUNGEM SA O DUCEM BINE?. VALABIL SI PENTRUCEI CU PROBLEME,HANDICAPATII MINTAL?,NEVAZATORII, SI RESTUL?. VOM FI VREO DATA AJUTATI citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.