Ultima oră

Stol de berze electrocutat la Panciu

Iulia Crețu
9 aug 2007 1512 vizualizări
Pasarile migrau din partea de nord a judetului si s-au oprit pe firele de inalta tensiune de linga Cimitirul Nemtesc de la Panciu u trei au murit, iar trei au ajuns in stare destul de grava la Centrul de ingrijire a animalelor salbatice de la Petresti u stolul de berze a fost descoperit dupa ce un trecator a sesizat "Ziarul de Vrancea"

Peisaj morbid in apropiere de Panciu, desprins parca din filmele lui Hitchock. Mai multe berze au zacut moarte pe cimpul de linga Cimitirul Nemtesc, impresionindu-i pe unii dintre soferii care au tranzitat zona. Vintul din zilele trecute a facut ca imaginea sa fie si mai ciudata, aripile pasarilor fiind pur si simplu ridicate de rafalele puternice, facind totul si mai sinistru. Localnicii povestesc ca in urma cu citeva zile un stol de berze a venit din partea de nord a judetului si s-a oprit in zona. O parte dintre pasari s-au oprit pe stilpii de inalta tensiune, iar o alta in copacii de pe partea opusa a soselei spre Panciu. Pasarile care au ales sa se opreasca din zbor pe firele de curent electric si-au gasit sfirsitul electrocutate. Trei dintre ele au murit, iar alte trei au fost ranite destul de grav, dat fiind faptul ca nu isi mai pot folosi picioarele. Cele aflate inca in viata au fost adapostite linga stupina Parintelui Partenie din Movilita, fiind pazite de ciinele care are in grija magazinul ambulant de miere de albine. Parintele s-a ocupat de ele si a incercat sa le hraneasca. Din pacate insa, pasarile, mult prea slabite dupa socul electric, au refuzat mincarea. Acesta chiar ne-a povestit ca atunci cind sint ranite, pasarile au tendinta de a raspunde violent, lovind cu ciocul, cind cineva incearca sa le ajute. "Berzele au venit aici in zona luni seara. Unele s-au asezat aici pe stilp si probabil au atins firele pentru ca au cazut moarte. Altele s-au oprit din zbor pe partea cealalta, in copacii de acolo si a doua zi au plecat. Aici am gasit doua berze moarte pe cimp, una a fost calcata de o masina, afectata si de socul electric, si trei sint in viata. Acestea insa nu se pot misca. Le-am dat de mincare. Acum sint ceva mai vioaie", ne-a declarat parintele Partenie.


Internate la spitalul zoo


Dupa ce au fost contactati de reporterii "Ziarului de Vrancea", reprezentantii Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice Focsani, care au deschis o clinica zoo cu fonduri europene, s-au interesat de acest caz, berzele fiind luate de pe cimp si cazate la "Centrul zonal de ingrijire si tratament pentru animale salbatice" de la Cringul Petresti. "Au fost colegii mei acolo si le-au luat. Au fost duse la noi la centru si de acum ne ocupam de ele sa vedem ce le mai putem face. Din primele observatii se pare ca s-au electrocutat", ne-a declarat medicul veterinar Florin Vulpoiu, coordonator al Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului ne-au declarat ca nu stiu nimic despre berzele ranite, banuind ca este vorba despre o altarma falsa. In Vrancea au mai avut loc incidente de acest fel. In anul 2003, peste 30 de berze au murit electrocutate, in vecinatatea comunei Suraia. Potrivit localnicilor, incidentul s-a produs in timpul unei furtuni timp in care berzele au fost nevoite sa se refugieze pe stilpii de inalta tensiune. Se pare ca berzele mergeau spre cartierele de iernare, Vrancea fiind zona de popas pentru multe stoluri. Migratia berzelor incepe odata cu apropierea toamnei si are ca destinatie tarile cu clima calda din Asia si Africa. Aici, pasarile locuiesc pina la sosirea primaverii, cu exceptia puilor, care ramin mai mult timp, respectiv pina la implinirea virstei de 2-3 ani, cind sint apti sa zboare pe o distanta de mii de kilometri. Berzele sint pasari carora le plac oamenii. Specialistii spun ca majoritatea cuiburilor se afla in apropierea satelor. Potrivit ornitologilor, locurile traditionale pentru cuibarit - cum ar fi acoperisurile caselor, hornurile sau virfurile copacilor, au fost inlocuite treptat de virfurile stilpilor de telegraf sau chiar de inalta tensiune. In prezent 70- 80% dintre cuiburi se afla pe stilpii de electricitate, de aceeea si electrocutarile sint mai dese. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.