Ultima oră

CUP vrea ingrasamint de flori din namol

Iulia Crețu
8 aug 2007 1029 vizualizări
Modernizarea Statiei de Epurare de la Mindresti va da posibilitatea CUP RA, in parteneriat cu alte institutii, sa faca un proiect de cercetare privind transformarea namolului in compost

Compania de Utilitati Publice RA Focsani a primit din partea Institutului de Cercetare Dezvoltare ECOIND Bucuresti propunerea de asociere in parteneriat pentru aplicarea intr-un proiect de cercetare, cu tema "Transformarea namolului rezultat din Statia de Epurare Focsani in compost". In acest parteneriat s-au asociat si SC Apa-Canal Pitesti, Universitatea Agronomie Timis, Regia Apa-Canal Timisoara si Institutul de Cercetare Albota, iar fondurile pentru realizarea proiectului vin de la bugetul de stat. Prin acest program s-ar rezolva problema namolului rezultat in procesul tehnologic al Statiei de Epurare, compostul putind fi chiar valorificat in viitor pe bani buni. La inceperea lucrarilor de la Statia de Epurare de la Mindresti de acum aproape o luna de zile, cind au participat si partenerii austrieci de la Ginzler, directorul regiei, Gheorghe Vasilescu, spunea ca namolul va fi transformat in compost, acesta putind fi folosit ca ingrasamint pentru flori. Prin realizarea acestui proiect, CUP isi va completa obiectul de activitate al regiei cu codul CAEN 7310, "Cercetare-dezvoltare in stiinte fizice si naturale". Lucrarile de modernizare a statiei de epurare vor dura pina in anul 2009, costul investitiilor fiind de 12 milioane de euro. Modernizarea Statiei de epurare este realizata cu fonduri Phare, prin programul ISPA, 70% din investitie fiind din bani europeni. Firma austriaca Ginzler este antreprenorul general al lucrarii, care se ocupa de partea de proiectare si executie, iar BHU e partener pe partea de proiectare. In subantrepriza, cei de la Ginzler vor lucra pentru noua Statie de filtrare cu societatea Energo Constructia Bucuresti. Actualul sistem de curatare a apei menajere din oras a fost construit la inceputul anilor \'80, insa in ultima perioada si-a aratat limitele, mirosurile pestilentiale facindu-i pe oraseni sa faca zeci de reclamatii la tot felul de autoritati. Printre cei care au adumecat mirosul insuportabil s-au numarat si comisarii Garzii de Mediu Vrancea, care au dat mai multe avertismente catre CUP RA Focsani. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.