Ultima oră

Basescu nu s-a mai lasat sarutat de Oprisan

Mihai Boicu
7 aug 2007 1907 vizualizări
Implinirea a 90 de ani de la bataliile de la Marasesti a adunat la mausoleu peste o mie de oameni si o mare multime de sefi de institutii si alesi locali u presedintele Traian Basescu a participat pentru prima data in calitate de sef al statului la comemorarea eroilor cazuti in luptele care au avut loc in 1917 in Vrancea u pe toata durata manifestarii, presedintele a incercat sa scape de Marian Oprisan, care a incercat din rasputeri sa stea lipit de el

Atentia judetului s-a concentrat ieri pe festivitatile de la Marasesti, prilejuite de implinirea a 90 de ani de la luptele purtate in Vrancea in primul razboi mondial. In urma cu 90 de ani, intre iulie si august 1917, Armata Romana, reorganizata cu sprijinul Frantei, a aparat poarta Moldovei, invingind armatele Germaniei si Austro-Ungariei. Pretul: aproape 27.000 de soldati. Ieri, prin institutii a batut vintul, intrucit toti sefii au fost prezenti la Mausoleul Eroilor, mai ales ca presedintele Traian Basescu a venit pentru prima data la manifestarile care au loc in fiecare an pe 6 august. Seful statului a pus accent in discursul sau pe faptul ca "o armata pregatita este o armata care descurajeaza pe timp de pace". La festivitate s-a remarcat insistenta lui Marian Oprisan de a sta de-a dreapta presedintelui si de a se pupa cu el si incercarile anturajului lui Basescu de a-l tine la distanta pe presedintele Consiliului Judetean. Amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major General al Armatei, s-a asezat de doua ori linga Basescu pentru a-l scoate din rind pe Oprisan. Penibilul situatiei a fost remarcat de cei care stateau pe espanada din fata mausoleului. Baronul a iesit in evidenta incercind sa goneasca un guster care a facut imprudenta sa iasa la soare in fata Mausoleului chiar in timp ce Traian Basescu isi tinea discursul. La final, ca un adevarat star, seful statului a facut obisnuita baie de multime, inainte de a pleca spre Bucuresti. Oprisan nu s-a lasat si l-a condus pina la masina.


Implinirea a 90 de ani de la luptele purtate in Vrancea a dus la cea mai mare desfasurare de forte a autoritatilor locale, care s-au mobilizat pentru venirea presedintelui Romaniei. Institutiile locale s-au golit inca de dimineata, pentru ca debutul depunerii de coroane s-a facut la ora 10.30, la Statuia Victoriei de la Tisita, cu o jumatate de ora mai devreme decit era programat initial. Dupa scurta comemorare, mai marii judetului s-au strins la Mausoleul Eroilor de la Marasesti, unde citiva mii de oameni au venit sa participe la manifestari, printre care si multi veterani din al doilea razboi mondial. La mare cautare a fost barul de linga Mausoleu, unde multe persoane, de la veterani cu piepturile pline de decoratii si pina la oficialitati locale, au venit fie sa se racoreasca cu un suc sau o bere, fie sa-si bea cafeaua de dimineata. La intrarea in perimetrul Mausoleului, presedintele Traian Basescu a fost asteptat de subprefectul Dragos Mircea, presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan si primarul Marasestiului, Emilian Brasov. Prefectul Ion Oprea l-a asteptat pe seful statului la Focsani, unde acesta a aterizat cu elicopterul. Inca de la inceput a iesit in evidenta insistenta lui Marian Oprisan de a fi filmat si fotografiat cit mai aproape de Traian Basescu, asa cum a facut si la precedentele vizite ale acestuia in judet. Se pare ca intre timp a intervenit ceva sau cineva in relatiile dintre cei doi, astfel incit presedintele nu a mai vrut sa fie asociat cu cel care si-a capatat renumele de baron de Vrancea. Cei care s-au ocupat de vizita sefului statului au venit mai intii la subprefectul Dragos Mircea pentru a-l ruga sa-i spuna lui Oprisan sa mearga pe esplanada din Mausoleu, aratind faptul ca protocolul prevede ca presedintele sa fie insotit doar de capii armatei. Subprefectul a raspuns ca nu se afla in cele mai calduroase relatii cu seful CJ si i-a indrumat sa se adreseze direct acestuia. Bineinteles ca Oprisan a refuzat sa dea curs solicitarii si a replicat ca "aici este proprietatea Consiliului Judetean". "Raminem aici, Emile!", i-a spus acesta primarului din Marasesti.


Seful Armatei, de straja la dreapta lui Basescu


Cu o mica intirziere, Traian Basescu si-a facut aparitia la Marasesti, insotit de generalul Sorin Ioan, seful Statului Major al Fortelor Terestre. Militarii din Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" i-au dat onorul sefului statului. In acest timp, presa a stat in doua "tarcuri" in fata Mausoleului, pentru ca Basescu sa nu fie incomodat cumva de ziaristi. Dintre cei care l-au insotit pe presedinte la Marasesti au mai facut parte amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major General al Armatei, cel care a supervizat vizita lui Basescu, generalul Florian Pinta, loctiitorul acestuia, precum si consilierul prezidential pe probleme de aparare Mihai Stanisoara, la fel de preocupat ca Oprisan sa stea departe de seful statului. In momentul in care oficialitatile s-au aliniat in fata Mausoleului pentru a asista la sujba religioasa, Marian Oprisan s-a asezat strategic in dreapta lui Traian Basescu, in timp ce in cealalta parte au stat aliniati prefectul Ion Oprea si subprefectul Dragos Mircea. Presedintele i-a dejucat insa manevra baronului si l-a chemat linga el pe seful Armatei. Intrucit a ramas in afara rindului, Oprisan a fost nevoit sa treaca in partea opusa a esplanadei, printre veteranii de razboi.

De remarcat ca de la festivitati au lipsit liderii celorlalte doua formatiuni politice importante, liberalul Nini Sapunaru si democratul Jan Vraciu, ambii reprezentati de vicepresedinti si alte persoane din esalonul doi al organizatiilor. Dintre parlamentari au participat senatorul social-democrat Angel Tilvar si deputatul Corneliu Momanu, presedintele PLD Vrancea.


Brasov a vorbit de "Fapte, nu vorbe"


Primarul Marasestiului, social-democratul Emilian Brasov, a fost primul care a vorbit celor prezenti, urmat apoi de generalul Nicolae Zanfir, presedintele filialei Vrancea a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, generalul Aurel Nichita, presedintele de la nivel national al Asociatiei, prefectul Ion Oprea si, la final, presedintele Traian Basescu. Marian Oprisan nu a avut noroc nici de aceasta data, intrucit a fost scos de la bun inceput de pe lista vorbitorilor. Ghinionul sau a facut ca programul manifestarilor de la Marasesti sa fie aprobat saptamina trecuta de subprefectul Dragos Mircea, care i-a tinut locul pina ieri prefectului Ion Oprea, aflat in concediu timp de trei saptamini. In discursul sau, primarul Emilian Brasov a readaptat sloganul partidului sau, PSD, din campania electorala din 2004, "Fapte, nu vorbe!". "Fapte, nu vorbe ar spune eroii ce odihnesc aici, pentru ca faptele noastre de astazi, mai ales acum, cind orasul Marasesti a trecut oficial in marea familie europeana, trebuie sa fie pe masura trecutului ce ne-a pastrat fiinta nationala si a desavirsit unitatea tuturor romanilor", a spus edilul Marasestului in fata asistentei.


Basescu vrea o armata care sa descurajeze


Presedintele Traian Basescu a adus un omagiu celor peste 27.000 de ostasi care au murit in luptele care au avut loc in urma cu 90 de ani. Seful statului a spus ca trebuie sa fim recunoscatori armatei, care "prin luptele de la Marasti si Marasesti a pus bazele Marii Uniri". Presedintele a atras atentia ca la scara istoriei o perioada de 90 de ani nu inseamna mult. "Nu intimplator as vrea sa subliniez ca inceputul ostilitatilor din primul razboi mondial ne-a gasit cu o armata nepregatita din cauza unor politicieni inconstienti. A trebuit efortul fundamental din primul razboi mondial, un efort urias, care a costat vieti omenesti si infringeri in faza initiala, pentru ca armata sa aiba mijloacele cu care sa apere tara. (...) O armata bine pregatita este o armata care pe timp de pace descurajeaza. Istoria ne obliga sa nu repetam greselile trecutului", a spus Traian Basescu. In timpul discursului sau s-a intimplat un eveniment neprevazut, care a avut doi protagonisti: baronul Oprisan si un guster. Mica sopirla a iesit sa se plimbe la soare chiar in fata lui Basescu. Vigilent, Oprisan a sarit sa o dea la parte, cu pantofii sai sport, cam nepotriviti cu costumul elegant pe care il purta. Gusterul s-a dovedit insa mai uite decit baronul si a disparut in mare viteza printre picioarele oficialitatilor. "Nu stiam ce sa cred! Am crezut ca vrea sa-i puna piedica lui Basescu", ne-a spus unul dintre sefii de institutii prezenti, care nu a ghicit de la bun inceput ca Oprisan vrea sa-l apere pe Basescu de "atacul" gusterului.


Primaria Adjud si florile din plastic


Festivitatea depunerii de coroane nu a durat foarte mult. Un moment jenant a fost atunci cind a venit rindul Primariei Adjud sa-si prezinte omagiul eroilor. Institutia a fost reprezentata de doi functionari, unul dintre ei imbracat in blugi, de parca tocmai venisera de la piata, care au depus o coroana facuta din flori de plastic. "A fost seceta mare la Adjud!", au comentau ironic cei prezenti, in timp ce militarii s-au facut ca nu vad cum este luata in ris manifestarea. Primarul Constantin Armencea a fost prezent si el la Marasesti, insa a participat la depunerea de coroane doar cu grupul pesedistilor. Vrincenii veniti la manifestare au aplaudat momentele in care au depus coroane cei de la PD si PLD, partidele care il sustin pe Traian Basescu, dar si pe PNG-istii lui Gigi Becali. Social - democratii lui Marian Oprisan au fost lasati la urma, dupa reprezentantii locali ai Uniunii Sociale Popular Crestine, partidul de buzunar condus de Ioan Talpes.


Basescu a bifat inca o baie de multime


Marian Oprisan s-a asezat din nou linga Traian Basescu, pe scarile de la intrarea in Mausoleu, la defilarea Regimentului de Garda. Plin de importanta, presedintele CJ a inceput sa explice cum a fost el la o intilnire in strainatate in care s-a discutat despre surse neconventionale de energie. Atit de interesat a fost presedintele de ce-i spunea Marian Oprisan, incit l-a chemat iar linga el pe amiralul Gheorghe Marin, care si-a facut loc intre cei doi. La final insa, primul care a iesit din rind a fost tot Marian Oprisan, care a incercat sa-l atraga intr-o discutie pe seful statului, in timp ce acesta se pregatea sa faca obisnuta baie de multime. Cei de la SPP i-au spus sefului CJ sa stea deoparte, ca nu se pricepe la asemenea lucruri, insa acesta a replicat ca el se pricepe cel mai bine, chiar si decit Traian Basescu. Intrebat de ce a fost atit de insistent, Marian Oprisan a spus presei ca "Traian Basescu este si presedintele meu, asa cum este presedintele tuturor romanilor!" si ca nu a avut cu acesta decit dispute politice. Seful statului a mers de-a lungul aleii care face legatura intre Mausoleul si poarta de la intrare si a strins mina oamenilor care s-au inghesuit sa vorbeasca cu el. Un vrincean i-a sarutat mina presedintelui, dupa care i-a inminat o petitie, iar o doamna i-a cerut un autograf pe o fotografie. "Nu ma mai spal un an pe miini", spunea un tinar care a dat mina cu Basescu. La un moment dat, cind unul dintre vrinceni i s-a plins de o problema, presedintele a replicat: "Il aveti pe dl Oprisan aici".

Marian Oprisan a incercat si la plecare sa se pupe cu Traian Basescu, asa cum a facut la 24 ianuarie, insa presedintele l-a evitat si a plecat in tromba spre Focsani, unde il astepta elicopterul. Seful statului s-a intors la Covasna, unde a petrecut si sfirsitul saptaminii trecute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Lasati-ne domnle de oprisan ca ne-am saturat de el, spuneti si voi de o stire interesanta. Oricum oprisan e un hot, faceti un reportaj despre conacul lui de la km 25 sau e seful vostru(patronul citeste integral
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Mi-as dori o zi in Vrancea fara OPRISAN. Sa vedem daca ....se scufunda pamantul.
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
M-as fi lasat sarutat , dar nu poci pentru ca sa va zic unde ! Scuzati !
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Ne-am saturat de oprisan si de toti hotii carora le faceti reclama mascata. dati-l uitarii pe acest portofel si nu-l mai promovati pe prima pagina. vrem sa citim altceva decat aceleasi articole despre citeste integral
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Aceasta a fost sarbatoarea veteranilor,si am fi frut sa stim mai multe despre veterani(eventuale interviuri,cati mai sunt in viata din al 2lea razboi eventual din primul,citati numele lor) si sa auzim citeste integral
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Aceasta a fost sarbatoarea eroilor si veteranilor,si am fi vrut sa stim mai multe despre veterani(eventuale interviuri,cati mai sunt in viata din al 2lea razboi, eventual din primul,citati numele lor) citeste integral
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Probabil ca alte subiecte in Vrancea nu mai sunt in afara de Oprisan.Foamea de bani a proaspetilor sefi liberali nu poate fi un subiect interesant.Se pare ca unele unitati nu au suficiente fonduri ca citeste integral
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Miine probabil ziarul nostru iubit va prezenta si alte amanunte referitoare la atentatul gusterului din Marasesti asupra presedintelui Romaniei.Intre Marian Oprisan si guster nu exista nici un fel de citeste integral
, acum 739399 zile, 25 minute, 17 secunde
Al naibii guster... ce "onoare" a ratat!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.