Ultima oră

Primarul penal si-a amenintat sotia la tribunal

Cristi Irimia
7 aug 2007 1103 vizualizări
Primarul suspendat al comunei Mera va fi judecat in stare de arest u totusi, decizia de ieri poate fi atacata cu recurs u "Iti sucesc gitul, cind te prind!", si-a amenintat social-democratul Gheorghe Sararu sotia, de fata cu cei care-l pazeau in cladirea Tribunalului u sotia si concubina edilului suspendat s-au intilnit ieri in sala pasilor pierduti

Gheorghe Sararu ramine in arest

Gheorghe Sararu n-a reusit nici ieri sa obtina ceea ce incearca de mai bine de doua saptamini: liberarea provizorie. Judecatoria Focsani a hotarit ca decizia arestarii preventive in cazul sau este legala si temeinica, astfel ca inculpatul nu va fi eliberat. Sentinta de ieri a judecatoarei Anisoara Topor va fi atacata cu recurs, la Tribunalul Vrancea, de catre avocatii lui Gheorghe Sararu. Hotarirea ce va fi data de tribunal va fi definitiva, urmind ca procesul sa inceapa in conditiile stabilite de cei trei magistrati care vor judeca recursul. Relativ optimist dupa arestare, Gheorghe Sararu este constient in momentul de fata ca sansele sa fie liber, cel putin in prima faza a procesului, sint infime. Dovada in acest sens stau toate deciziile luate de magistratii vrinceni in ultimele doua saptamini, nici macar un singur judecator nefiind de acord cu ridicarea masurii arestarii preventive. Daca Sararu va ramine arestat, dupa recursul de astazi sau miine, Judecatoria Focsani va verifica periodic, dar nu mai tirziu de 60 de zile, temeinicia arestarii preventive. Cele 60 de zile se calculeaza incepind din 9 august a. c., data la care expira mandatul de arestare emis in luna iulie. Eventuala pierdere a recursului impotriva deciziei de ieri va echivala cu mentinerea incarcerarii lui Sararu, la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Focsani, cel putin pina la sfirsitul lunii septembrie. Ieri, la proces, avocatii lui Sararu au incercat o strategie menita sa schimbe raportul de forte dintre rechizitoriul procurorului Paul Mihaila si inculpat, dar si sa evite sentinta care era, intr-un fel, previzibila. Astfel, avocatul Ion Bratu a invocat exceptia nelegalitatii rechizitoriului, pe motiv ca nu a fost contrasemnat de catre prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani. In acest sens, Ion Bratu a prezentat o decizie luata de Curtea de Apel Galati intr-o situatie similara. Exceptia a fost respinsa de catre judecatoarea Anisoara Topor, pe motiv ca in lege nu este stipulata expres chestiunea cu semnatura, dar si ca practica judiciara a CA Galati nu constituie izvor de drept. Totodata, Bratu a mai invocat si exceptia incompatibilitatii completului de judecata, insa si aceasta exceptie a fost respinsa.


Si recursul cu liberarea a fost pierdut


Tot ieri, cu citeva ore inainte de sentinta judecatoarei Anisoara Topor, Tribunalul Vrancea respinsese recursul formulat de Sararu cu privire la liberarea provizorie sub control judiciar. Pina la urma, completul de judecata a fost alcatuit din magistratii Liviu Celmare, Aneta Bordea si Florentina Timofte. Avocatul lui Sararu, Ion Bratu, a sustinut ca decizia instantei de fond este netemeinica si nelegala pentru ca Judecatoria Focsani n-ar fi analizat cererea de liberare sub aspectul controlului judiciar, ci ca pe o cerere de revocare a masurii arestarii preventive. Ion Bratu a mai facut referire si la "presiunile exercitate de mass-media", care si-ar fi pus amprenta asupra deciziilor magistratilor, dar si la alte situatii in care persoane acuzate de fapte mai grave si de prejudicii mai mari sint judecate in stare de libertate. "Cererea formulata de Gheorghe Sararu nu reprezinta o cerere de favoare, ci este un drept legal care poate fi acordat de instanta. Cu constringerile de rigoare prevazute de lege si in contextul in care urmarirea penala s-a terminat, nu vedem cum ar putea zadarnici inculpatul eforturile judecatorilor de a stabili daca este sau nu vinovat. Nu putem tine cont de suspiciuni la adresa sa, ci trebuie sa existe date concrete ulterioare arestarii prin care sa se dovedeasca faptul ca Sararu a zadarnicit actiunile anchetatorilor. Pina la urma, Gheorghe Sararu trebuie sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie", a precizat Ion Bratu. Procurorul Florentina Sova a cerut respingerea recursului, invocind faptul ca Sararu ar putea influenta declaratiile martorilor din dosar. "Au fost destule cazuri cind martorii au declarat ceva in fata politistilor si procurorilor, iar cind au ajuns in fata instantei si-au schimbat depozitiile. Exista acest risc, iar judecarea in libertate a inculpatului ar putea duce la zadarnicirea aflarii adevarului, prin influentarea martorilor din dosar, cu diverse amenintari", a mentionat Florentina Sova.


Sararu si-a amenintat sotia


Un fapt grav s-a produs inainte de judecarea recursului, in momentul in care Sararu urma sa fie dus de jandarmi in sala mare a tribunalului. Vazindu-si sotia legitima pe holurile instantei, Sararu a amenintat-o direct, fara sa-i pese de politistii de linga el sau de zecile de priviri atintite asupra sa de catre satenii din Mera, adunati ciorchine. "Iti sucesc gitul cind te prind! Crezi ca daca sint aici nu stiu ce faci?", i-a spus textual Gheorghe Sararu sotiei sale. Trebuie precizat faptul ca Sararu nu mai locuieste de mai multi ani cu sotia sa, cu care are trei copii, ci cu o alta femeie, care ii conduce masina de cit timp este arestat si care n-a lipsit de la nici un termen al proceselor de pina acum. Intre femeia cu care traieste acum si sotia sa legitima, de care nu a divortat, a izbucnit ieri un conflict, dupa ce Sararu a amenintat-o pe mama celor trei copii ai sai. Cei care asistau la cearta pareau impartiti in doua tabere, insa conflictul nu a degenerat. Una din femeile din Mera s-a declarat socata de gestul lui Sararu: "Prima data am crezut ca ma ameninta pe mine. Abia dupa aceea mi-am dat seama ca-si ameninta sotia, care se afla linga mine. Nu stiu de ce a facut asta", a spus cea care a crezut initial ca amenintarile ii sint adresate. La incident au asistat peste 20 de persoane. Alta persoana din Mera, care a vrut sa-si pastreze anonimatul, ne-a declarat ca Sararu o banuieste pe sotia sa ca i-ar fi ajutat pe oamenii legii sa descopere unele acte la perchezitie si de aceea a amenintat-o. Ciudat este faptul ca sotia lui Sararu s-a opus cu vehementa politistilor, la perchezitia in cauza, alegindu-se chiar cu dosar penal pentru ultraj, insa este posibil ca Sararu sa fi considerat ca a facut asta de ochii lumii. Dupa ce si-a amenintat sotia, Sararu l-a salutat pe Marcel Cosor, cunoscutul procurator al mai multor familii care revendica paminturi in Vrancea si, posibil, chiar in Mera, de vreme ce Sararu si Cosor se cunosc si se saluta extrem de amical. Reamintim ca Sararu urmeaza sa fie judecat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si sustragere de inscrisuri oficiale. In acelasi dosar, ajuns prin repartizare aleatorie la judecatoarea Mandica Badiu, au mai fost trimisi in judecata Constantin Nastase, fost viceprimar la Mera, actual consilier PNL, Ion Copu si Valentin Ursu. Acestia sint acuzati de abuz in serviciu, respectiv complicitate la abuz in serviciu, cu referire la retrocedarea ilegala a peste 30 de hectare de padure. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.