Ultima oră

Recensamint printre persoanele fara identitate

Cristina Palade
7 aug 2007 946 vizualizări
Cei mai multi oameni fara identitate sint copii din comunitatile de rromi u directorul ASP a anuntat ca-i va testa pe asistentii comunitari pentru ca nu are incredere in profesionalismul unora dintre ei

In cel mai scurt timp, asistentii comunitari trebuie sa realizeze o baza de date cit mai exacta cu persoanele care nu au acte de identitate pe raza intregului judet. Datele urmeaza sa fie prezentate prefectului Ion Oprea pe data de 10 august, astfel incit sa se ia masuri pentru punerea acestora in legalitate. Eugen Grosu, referent pe probleme de rromi pe municipiul Focsani, a cerut insistent, ieri, in cadrul unei intilniri cu asistentii comunitari, tinuta la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP), sa se realizeze aceasta statistica, dat fiind ca exista sute de oameni care nu au inca o identitate. De asemenea, acesta a mai cerut si o colaborare intre asistentii comunitari, mediatorii sanitari si reprezentantii primariilor din judet. "Asistentii care au in zona lor de activitate persoane care nu au acte de identitate trebuie sa realizeze o statistica pentru a fi transmisa la prefectura", a precizat Eugen Grosu. Actiunea de identificare a persoanelor fara nume a inceput deja in municipiul Focsani, in zona ISH-ului si a cartierului Bahne, urmind ca in zilele ce vor veni sa fie monitorizate si persoanele din zona Obor. In conditiile in care un copil nu are acte de identitate, el nu poate beneficia de asistenta unui medic si nici nu poate fi inscris la scoala sau gradinita. "Sint multi copii nedeclarati cu virsta 0-1 an. Acestia pot fi declarati in doua situatii: fie la starea civila, in perioada de pina un an si atunci este gratuit, fie dupa un an, cind se poate declara la tribunal, prin hotarire judecatoreasca, dar atunci trebuie sa se plateasca taxe. Cele mai mari probleme sint in comunitatile de rromi, in localitati precum Slobozia Bradului si Marasesti. Problemele mai mari se ridica in momentul in care nici mama nu are acte de identitate", ne-a declarat Alin Lazea, consilier la Departamentul Mamei si Copilului, din cadrul ASP. Mentionam ca de la inceputul anului s-au inregistrat nu mai putin 170 de nasteri in Slobozia Bradului, la o populatie de 6.500 de oameni, marea majoritate de etnie rroma. Momentan, in aceasta comunitate sint peste 30 de copii neinregistrati la Starea Civila. (Cristina PALADE)


CASETA


"Am un batalion de oameni care nu-si face treaba"


Asistentilor comunitari li s-a aratat pisica ieri, in cadrul sedintei de lucru cu sefii. La intilnire, asistentii tebuiau sa prezinte situatia fintinilor din judet, precum si gradul lor de utilizare. Deoarece asistentii nu au inteles ce anume trebuie sa faca, directorul ASP i-a amenintat cu un test din Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile si din Legea 974/2004 pentru aprobarea normelor de supraveghere, inspectie si monitorizare a calitatii apei potabile. Cele doua legi stau la baza pregatirii medicale a asistentilor, care se dovedesc a fi "buni la toate" de cind au fost angajati. "Este inadmisibil sa pasati mereu responsabilitatea la noi. Trebuie sa rezolvati problemele in localitatile in care va duceti, nu sa le constatati. Am un batalion de oameni care nu-si face treaba cum trebuie! Pina nu luati testul, nu putem lucra impreuna!", le-a spus directorul Cornelia Draguna asistentilor comunitari din judet, dupa care a parasit sala de sedinte. Testul de verificare a cunostintelor va fi sustinut saptamina viitoare de cei 70 de asistenti comunitari, nota minima de promovare fiind 7. De asemenea, directorul ASP le-a cerut asistentilor ca pina astazi sa transmita instituiei numarul de telefon al referentului social din primaria in cadrul careia lucreaza, iar pina vineri sa transmita situatia lucrarilor de igienizare din scoli, pentru ca pina la 1 septembrie lucrarile de reamenajare ar trebui finalizate pentru inceperea noului an scolar. (C. P.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.