Ultima oră

Puhoi de credinciosi la Manastirea Buluc

Valentin Muscă
7 aug 2007 825 vizualizări
Monahiile din Magura Odobestilor doresc reconstructia bisericii "Schimbarea la Fata" cazuta la cutremurul din anul 1940

Peste patru sute de credinciosi au urcat ieri pina in Magura Odobestilor pentru a participa la sarbatoarea "Schimbarii la Fata". Desi fusese anuntat neoficial, Episcopul Epifanie Norocel nu a mai ajuns la hramul manastirii. Cu toate ca "Schimbarea la Fata" este hramul bisericii de zid intre 1920-1928 si cazuta la cutremurul din noiembrie 1940, pelerinii continua sa vina an de an de "Schimbarea la Fata" la Manastirea Buluc, ca si cind biserica ar fi inca in picioare. Chiar in timpul comunismului, cind manastirea fusese inchisa din 1959 si trecuta in administrarea CAP-ului, crestinii din Podgorie veneau pe 6 august cu preotul Bolovan de la parohia din Varsatura pentru a celebra acesta sarbatoare. In ultimii ani cladirile anexe ale manastirii au fost reconstruite, biserica de lemn restaurata si s-a ridicat un aghiazmatar pe ruinele fostei biserici "Schimbarea la Fata". Macrina David, stareta care s-a ocupat de reconstruirea Manastirii Buluc, a fost "decorata" personal de Episcopul Epifanie, pe 6 august 2006, in aceesi zi cind a fost "decorat" si omul de afaceri Nicu Mazere, care a sustinut financiar manastirea. Tocmai pentru aceste realizari Maica Macrina David a fost mutata la Manastirea Cotesti, iar din primavara acestui an, din cauza unui conflict cu P. S. Epifanie, a parasit Episcopia Buzaului. Maica Justiniana, noua stareta a manastirii, a continuat proiectele si spera sa reconstruiasa fosta biserica. "Cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa terminam clopotnita, o noua bucatarie, o frumoasa Poarta la intrare, aleea si daca vrea Dumnezeu si avem binecuvintarea P. S. Epifanie indraznim sa reconstruim biserica «Schimbare la Fata», cazuta la cutremurul din noiembrie 1940. Multumin dlui Nicu Mazere, credinciosilor din Jaristea si din localitatile vecine care ne-au ajutat sa realizam aceste lucruri", ne-a spus Maica Justiniana, stareta Manastirii Buluc. De parte sa, omul de afaceri Nicu Mazere sustine ca nu s-a amestecat in polemica din interiorul Episcopiei, ci a continuat sa sustina material refacera fostului Schit. "De anul trecut si pina astazi am terminat Poarta in stil vrincenesc, clopotnita, am ajutat la constructia unui gard, a drumului de acces si daca se va aproba reconstructia bisericii voi ajuta manastirea ca si pina acum", ne-a spus Nicu Mazere. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.