Ultima oră

La mormintul tatalui dupa 90 de ani

Silvia Vrînceanu Nichita
7 aug 2007 913 vizualizări
Domnica Mocanu, o doamna de 92 de ani din Bucuresti, a plins la mormintul tatalui mort in bataliile de la Marasesti, la 90 de ani dupa incheierea Primului Razboi Mondial u ea era in leagan cind ostasul Ion Diaconu a plecat la razboi cu Regimentul 23 Infanterie

O batrinica in virsta de 92 de ani din Bucuresti a venit pentru prima data, dupa 90 de ani, sa se reculeaga la mormintul tatalui sau, care-si doarme somnul de veci intr-o cripta a Mausoleului Eroilor de la Marasesti, alaturi de ostasii care si-au jertfit viata pentru victoria Armatei Romane in timpul Primului Razboi Mondial, sub comanda generalului Eremia Grigorescu. Sergentul Ion Diaconu din Vaslui, ostas in Regimentul 23 Infanterie, a sfirsit dupa ce aviatia germana a bombardat cladirea din apropierea Garii Marasesti, in care functiona cancelaria Armatei Romane. "Cind a sunat mobilizarea eu eram in leagan, iar fratele meu avea doar citiva ani. In 1917, au venit nemtii si au batut ca nebunii orasul erou Marasesti. Dinsul era in cancelarie. L-au scos din cladirea prabusita abia dupa trei zile. Era mort. Camarazii sai ne-au trimis acasa lucrurile gasite in buzunare, printre care si ceasul. Mi-am dorit mult sa ma reculeg la mormintul lui si am aflat ca numele sau este gravat aici, in mausoleu. Am avut atita timp sufletul indurerat", ne-a spus Domnica Mocanu, cu ochii in lacrimi. La sapte ani dupa razboi, Domnica si-a pierdut si mama. "Am plecat in lume, mi-am luat zborul. Am crescut la caminul Principesa Maria din Bucuresti. Acolo am invatat sa fiu o croitoreasa buna", ne-a mai spus Domnica Mocanu, care a fost insotita la Marasesti de unul dintre nepotii sai, Romu Mocanu.


"Of, taticule, cat de mult mi-ai lipsit!"


La finalul ceremonialului de ieri, la care a luat parte si presedintele Traian Basescu, cu inima strinsa, Domnica Mocanu a fost condusa pe culoarele gloriei ale Mausoleului. Cum vederea ii este foarte slabita, batrina a pipait cu mina tremurinda numele sculptat in piatra al tatalui sau. "Sergent Ion Diaconu - Cazut pentru Patrie" la virsta de 28 de ani. "Of, taticule, cit de mult mi-ai lipsit!", a soptit ea, descatusindu-si emotiile. "Mama mi-a spus ca tata era un om foarte bun", ne-a mai spus batrinica. Domnica a lasat o candela aprinsa in fata criptei, pentru sufletul tatalui sau si a camarazilor sai si s-a intors acasa, la Bucuresti, cu sufletul impacat. "Mi s-a luat o piatra de pe inima! Acum pot sa mor linistita", ne-a spus cea care si-a "regasit" tatal dupa 90 de ani. Muzeografii de la mausoleu spun ca aici vin adesea persoane care cer listele celor cazuti pe front pentru a le aduce un omagiu, insa bunicuta din Bucuresti i-a impresionat pe toti. Recent a poposit la Marasesti Traian Andrei Grigorescu din SUA, unul dintre stranepotii bravului general Eremia Grigorescu, care a vrut sa le arate copiilor sai unde a luptat strabunul lor. "Ca stranepot al generalului Eremia Grigorescu, sint impresionat, coplesit de sacrificiul si dragostea pentru Romania a eroilor din primul razboi mondial, in frunte cu strabunicul meu. Voi incerca de-a lungul vietii mele sa imprim iubire si respect pentru tara noastra copiilor mei, care au vizitat cu mine acest sfint lacas", a scris el in cartea de oaspeti. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.