Ultima oră

Amintirile reinviate la Marasesti

Mihaela Beșleagă
7 aug 2007 1107 vizualizări
La cine ati dat tunul meu?", era una din intrebarile de pe buzele soldatilor romani, care exprimau dorinta de lupta

"Recunostinta este oglinda sufletului omenesc", a spus Aurel Nechita, general in rezerva, in cadrul ceremoniei desfasurate ieri la Marasesti in memoria eroilor cazuti acum 90 de ani pe cimpul de lupta. Sute de oameni, printre care veterani de razboi, localnici, membri ai unor asociatii care cinstesc cultul eroilor, urmasi ai eroilor de la Marasti, Marasesti si Oituz au participat la ceremoniile omagiale de la Marasesti. Zeci de veterani de razboi, cu decoratii in piept, au venit la Mausoleu pentru a-si arata recunostinta si piosenia pentru eroii istoriei, pentru a rememora momente din trecut cu lacrimi in ochi si, nu in ultimul rind, pentru a-l vedea pe presedinte. "In cel de-al doilea razboi mondial am luptat cu germanii, cea mai inspaimintatoare armata din lume, cei care aveau semnul de mort pe mina", ne-a spus Gheorghe Serban Popa, de 82 ani, din Nereju, care purta in piept cinci decoratii de razboi, printre care si decoratia "Carol I, rege al Romaniei". Ziua de 6 august a fost un moment emotionant pentru veteranii de razboi, care au rememorat cu ochii pierduti in trecut momentele de groaza traite in timpul razboiului. "La 1 spre 2 ianuarie 1945, in Cehoslovacia, un cartus m-a ranit grav. Dupa ce am fost dus la unitatea de prim ajutor si mi s-a tratat rana, m-au zvirlit intr-un spital rusesc si abia dupa noua luni mi-am revenit de la operatie. Cel mai fericit moment din timpul razboiului a fost iesirea din lagar", ne-a marturisit, inviind trecutul, Ion Andronic, de 92 ani, din Panciu. Amintirile din razboi, desprinse parca din cartile de istorie, au ramas vii pina astazi in sufletul batrinilor veterani, care transmit mai departe nepotilor istoriile petrecute pe front. La Marasesti au participat veterani de razboi din toata tara. Unul dintre ei a venit tocmai din Alba Iulia. "Am luptat in cel de-al doilea razboi mondial, intr-un detasament la Paulis. Hotarirea de lupta era atit de mare incit soldatii, inainte de a intreba de scrisorile de acasa, intrebau «la cine ati dat tunul meu?», atit erau de prinsi in lupta si atit de mare era patriotismul lor", ne-a marturisit col. Vasile Miron, presedintele Asociatiei Cultul Eroilor din Alba.


Cartile lui Eremia Grigorescu, pastrate cu sfintenie


La ceremonia omagiala de la Marasesti sint nelipsite in fiecare an reprezentantele Asociatiei Cultul Eroilor din Braila, care, in costume populare frumos lucrate chiar de ele, aduc anual un prinos de recunostinta eroilor. "In fiecare an venim la Marasesti pentru a omagia acest moment istoric. Am depus si o coroana de flori in memoria eroilor neamului. Macar o data pe an sa ne cinstim eroii si sotii cazuti in razboi. Eu sint vaduva de veteran de razboi de 34 de ani", ne-a spus Georgeta Balan, de 80 ani, presedinta Asociatiei Nationale Cultul Eroilor Braila. Relicvele trecerii pe aceste plaiuri vrincene a unor personalitati marcante ale primului razboi mondial, precum au fost generalii Eremia Grigorescu si George Dabija, sint pastrate cu sfintenie de muzeografi. "Avem un muzeu in Ivesti, judetul Galati, unde pastram carti din biblioteca personala a lui Eremia Grigorescu, carti care poarta si semnatura sa, avem si o pianina care a apartinut generalului. In plus, avem citeva carti care au apartinut generalilor Anton Marin, Nicolae Sova, George Dabija, cel din urma fiind unchiul scriitoarei Hortensia Papadat Bengescu. Nicolae Sova a fost un general cu faima, care a luptat atit in primul, cit si in al doilea razboi mondial si a fost cel care a ridicat la Ivesti prima biserica dedicata armatei", ne-a povestit Gheorge Fratita, profesor in Ivesti, care ne-a aratat cu mindrie exemplarele de carte si fotografiile de epoca apartinind faimosilor generali. In memoria luptelor purtate in urma cu 90 de ani, primarul Marasestiului, Emilian Brasov, a cerut ca ziua de 6 august sa fie marcata in calendarul ortodox, spunind ca ea nu este nici macar in calendarele laice. "Este pacat ca o asemenea zi emotionata sa nu fie trecuta in calendar", a spus primarul Emilian Brasov. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.