Ultima oră

Flori si recunostinta pentru eroii Primului Razboi Mondial

Iulia Crețu
6 aug 2007 997 vizualizări
La ceremoniile de depuneri de coroane de la Muncelu, Marasti si Soveja au participat numeroase oficialitati, dar si localnici u relatiile "glaciale" dintre prefect si subprefect au continuat si la slujba de pomenire a eroilor u la manifestari a luat parte si un atasat militar din partea Federatiei Ruse la Bucuresti u astazi, la Marasesti va depune coroane de flori si presedintele Basescu

Eroii cazuti in Primul Razboi Mondial pe frontul de la Marasti, Marasesti, Oituz si-au primit ieri respectul si aprecierea urmasilor. Zgomotul de arme, incrincenarea, urletele de durere si strigatele victoriei au revenit ieri in prezent, iar pentru sacrificiul lor vrincenii si-au aratat umil recunostinta, la 90 de ani de la incheierea confruntarii armate. Flori si muzica militara pentru cei care au avut puterea de a infrunta vrajmasul german. Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu si Mausoleele Eroilor de la Marasti si Soveja, cavouri pentru mii de eroi atit romani, cit si straini, au fost acoperite de coroane de flori si onoruri militare. Oficialitatile locale au gasit oportun momentul pentru a defila si pentru a da mina cu oamenii, dar si pentru a-si manifesta respectul pentru cei care au luptat pentru suveranitatea pamantului romanesc. Printre cei care au depus coroane pentru eroii neamului s-au numarat prefectul Ion Oprea, subprefectul Dragos Mircea, senatorul PSD Angel Tilvar, dar si reprezentanti ai partidelor politice, ai institutiilor locale si regionale, dar si simpli locuitori. La ceremoniile religioase si militare a luat parte si un atasat militar al Federatiei Ruse la Bucuresti, Maxim Sutannikov, capitan de rang II. Prezenta sa la ceremonii a fost de inteles dat fiind faptul ca in cripte odihnesc, alaturi de ostasii romani, si cei rusi ori germani. "In urma cu 90 de ani, in vara plina de speranta a lui 1917 aici, in zona Marastiului, in perioada 9-17 iulie, in cadrul ofensivei romane de pe Valea Susitei s-a dat una din cele mai mari batalii ale Primului Razboi Mondial impotriva armatei germane", a declarat la Marasti gen. (r.) Nicolae Zamfir, veteran de razboi.


"Istoria trebuie sa ne dea putere"


La Marasti si Soveja s-a vorbit nu numai de trecutul glorios, dar si de prezentul si viitorul Romaniei, de actualii militari care cinstesc steagul tricolor si care ar trebui sa aiba un exemplu in vitejia inaintasilor. Reprezentantii Garnizoanei Focsani au declarat ca, desi acum se lupta cu alte arme, iar confruntarea se desfasoara in alte conditii, crezul trebuie sa fie acelasi: eroism, putere si dreptate. "Ca sa ajungem aici a trebuit sa scriem multe pagini de istorie, printre care se regaseste si cea a eroicelor batalii de la Marasti-Marasesti-Oituz. Aceste dealuri au cunoscut jertfa militarilor, ele reprezinta momente fundamentale in istoria noastra, iar actele eroice au contribuit la crearea conditiilor realizarii Marii Uniri de un an mai tirziu. Militarii din Garnizoana Focsani reprezinta astazi interesele nationale in teatre de operatii externe, ducind un altfel de razboi. Totdeauna noi cei care ii conducem le-am spus sa nu uite ca sint urmasii acestor viteji, iar atunci cind sint la greu sa se gindeasca la eroismul lor. Istoria trebuie sa ne dea putere", a declarat si col. Catalin Tomescu, comandantul Garnizoanei Focsani. De altfel, momentul defilarii militarilor vrinceni a fost unul dintre cele mai apreciate, localnicii admirind uniformele si prestanta ostasilor. Veteranii au privit cu nostalgie spre armele si gradele celor tineri. Cindva si ei au servit patria cu acelasi sentiment de daruire. Daruire care nu a fost prea multa nici pentru miile de soldati cazuti pe cimpurile de lupta din Vrancea, lupte conduse de generalul Alexandru Averescu.


Relatii glaciale la Prefectura


Prezenti la ceremoniile religioase pentru eroii din Primul Razboi Mondial cazuti pe frontul de lupta de la Marasti-Marasesti-Oituz, prefectul Ion Oprea si subprefectul Dragos Mircea s-au tratat cu raceala si indiferenta. Cu toate ca au pasit unul linga celalalt la depunerea coroanelor, cei doi nu au schimbat nici o vorba si nici macar o privire. Oprea si Mircea au venit si au plecat cu masini separate. Prefectul abia a venit din vacanta si se preconizeaza a fi demis din functie cit de curind, fotoliul de prefect ajungind cel mai probabil subprefectului Dragos Mircea. Eroii luptelor Primului Razboi Mondial au avut de-a face nu doar cu raceala de la Prefectura, dar si cu bilbele primului gospodar din Racoasa, comuna de care apartine satul Marasti. Gheorghe Gaman a facut o prezentare pe larg a zonei, atit istoric, dar si geografic sau agrar. Insa cuvintele sale au cam fost rostite fara sens, ceea ce a stirnit zimbete printre oficialitati. Ca sa intelegem de ce Dumnezeu ne-a dat o tara binecuvintata! "Comemoram 90 de ani de la batalia armatei romane pe cimpul istoric de la Marasti. Satului i-a fost harazit sa fie un simbol al Romaniei, un nume de care se leaga soarta sacra a neamului romanesc. Nu exagerez cind spun ca si existenta altor neamuri se leaga de acest loc. Aici s-a scris o pagina de istorie, cu singe, aici s-a schimbat soarta Primului Razboi Mondial. Satul Marasti a urmat calea dezvoltarii satelor din Moldova. A beneficiat in plus de sol fertil, clima blinda, proprie pentru practicarea cu bune rezultate a agriculturii. Sa reluam lupta pentru a restaura ragazul ucigas dincolo de toate unde se aud gemetele copiilor nostri, parintilor si fratilor vostri", a declarat Gheorghe Gaman, primarul comunei Racoasa. Astazi, de la ora 12.00, presedintele tarii, Traian Basescu este asteptat si el sa depuna coroane de flori la Mausoleul de la Marasesti, in cinstea eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Alaturi de acesta, va fi prezent si ministrul Apararii, Teodor Melescanu. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.