Ultima oră

Pensionarii, nemultumiti de modul in care cresc pensiile

Iulia Crețu
4 aug 2007 714 vizualizări
Aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 19/2007 ii contrariaza pe pensionarii care au iesit din cimpul muncii inainte de 1 ianuarie 1963 u acestia au constatat ca primesc cu mult mai putin decit prevede legea

Aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 19/2007, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1963 a stirnit nemultumiri in rindul pensionarilor vrinceni. Pentru cei care au iesit din cimpul muncii dupa 1963 s-a hotarit ca la determinarea punctajului mediu anual sa se utilizeze cite un punct pentru fiecare luna de stagiu de cotizare, pentru perioada 1 septembrie 1947-31 decembrie 1962. Potrivit legii, aceste drepturi se vor acorda incepind cu pensia aferenta lunii iulie 2007. "La nivelul judetului Vrancea exista 23.163 de pensionari cu stagii de cotizare realizate anterior datei de 1 ianuarie 1963, ale caror pensii au fost recalculate conform prevederilor OUG nr. 19/2007. In urma aplicarii respectivei ordonante, au beneficiat de majorari 18.787 pensionari din sectorul de stat. Pensiile a 4.376 de beneficiari nu s-au majorat deoarece punctajul mediu anual rezultat a fost mai mic decit punctajul in plata, fiind mentinut punctajul din plata, care este mai avantajos", a declarat Florica Chelaru, directorul executiv al Casei de Pensii Vrancea. Reprezentantii Casei de Pensii spun ca numarul persoanelor pensionate inainte de 1 aprilie 2001, care au beneficiat de cresteri, este mai mare decit numarul celor pensionate dupa aceasta data. In primul caz, cresterea medie este mai mare, respectov 6,81%, fata de a doua situatie unde a crescut numai cu 2,33%, diferenta datorindu-se in principal mediei de virsta. Majoritatea pensionarilor vrinceni au luat la cunostinta de modificarile legislative si sustin ca angajatii Casei de Pensii aplica eronat legea. "In explicatia OUG nr. 19/2007, potrivit declaratiilor date de ministrul Muncii, se arata ca batrinii carora pensia recalculata le-a fost stabilita in punctajul de salariu minim existent in Romania in perioada in care acestia au lucrat anterior datei de 1 septembrie 1947-1 ianuarie 1963, vor primi pensii mai mari cu 6,88%. Imparteala a fost facuta astfel: 1,3 milioane pensionari primesc cel mai putin la pensie, 50 RON, 300 de pensionari primesc intre 50 si 100 RON, 37 de mii intre 100 si 150 RON, iar 2.700 de pensionari peste 150 de lei. La pensia mea de 729 RON au aplicat numai un procent de 0,99%, marindu-mi pensia cu 7 RON. Potrivit situatiei, ma incadram la o pensie in plus cu 50 RON", ne-a spus un pensionar din Focsani. Acesta a cerut explicatii la Casa Judeteana de Pensii Vrancea, de unde a primit un raspuns incredibil: "«Dar stiti dumneavoastra cit cheltuim cu rechizitele?! Banii se duc pe plicuri si hirtii», asa mi-au spus de acolo. Cred ca ei nu stiu cum sa aplice, dar calculul se face la Bucuresti. E vorba de 40 RON in fiecare luna de la mai multi oameni. Chiar aceasta majorare s-a facut pentru noi sau pentru Casa de Pensii?! Sint total dezamagit de ceea ce se intimpla si voi anunta Ministerul Muncii", ne-a mai spus batrinul care nu a dorit ca numele sau sa fie facut public. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.