Ultima oră

Dosarul scurgerilor de informatii ajunge in instanta

Iulia Crețu
3 aug 2007 817 vizualizări
Ziaristii Marian Girleanu si Sebastian Oancea au fost citati luni, 6 august, la Parchetul General u potrivit avocatilor, acestia sint chemati pentru a li se prezenta invinuirile in dosarul CD-ului cu informatii din Afganistan inainte de a fi trimisi in judecata u cazul a ajuns in atentia Parlamentul European u scandalul a izbucnit pe 7 februarie 2006, dupa ce in presa au aparut articole despre informatii miliare din Afganistan care circulau in Focsani

Jurnalistii focsaneni Marian Girleanu si Sebastian Oancea sint chemati pe 6 august la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului General, pentru a li se prezenta invinuirile in dosarul CD-ului cu informatii considerate secrete despre teatrele de operatiuni romanesti din Afganistan. Scandalul scurgerilor de informatii din cadrul Ministerului Apararii a izbucnit in urma cu un an si jumatate dupa ce ziaristii au intrat in posesia unor documente presupuse a pune in pericol siguranta statului, dar si a partenerilor tarii noastre. Dupa ce ziarele Romania Libera si Ziua au publicat pe 7 februarie 2006 faptul ca din interiorul armatei romane se scurg informatii, cei doi au intrat in atentia DIICOT. Se pare ca CD-ul cu informatii din Afganistan circula de mai mult timp in Focsani si continea date din anul 2003, cind militarii Brigazii 282 Infanterie Mecanizata au fost intr-o misiune de sase luni in Afganistan. Pe 16 februarie 2006 a fost retinut pentru trei zile Marian Girleanu, iar pe 18 februarie, anchetatorii au perchezitionat apartamentul lui Sebastian Oancea pentru a gasi orice urma de document considerat secret. Dupa perchezitie i-a fost confiscat hardul calculatorului, iar cei doi ziaristi au fost invinuiti pentru culegere si transmitere de date cu caracter secret. In acest dosar a mai fost retinut anul trecut si fostul plutonier Ionel Popa, care a facut parte din rindul militarilor Brigazii 282 Infanterie Mecanizata care au fost in Afganistan. Cei doi jurnalisti focsaneni spun ca nu se vor prezenta pe 6 august la DIICOT. "Timp de un an si jumatate nu s-a mai intimplat nimic. Acum am fost citati pentru 6 august pentru a ni se prezenta materialele de urmarire penala, pentru a fi trimisi in judecata. Intrebata de ce stagneaza atit de mult ancheta in cazul nostru, procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat ca Parchetul General va finaliza ancheta in momentul in care armata va declasifica anumite dosare secrete. CD-ul ajuns in posesia ziaristilor continea date tehnice referitoare la operatiunile din Afganistan, dar care, se pare, erau din 2003, dupa cum a declarat ministrul Apararii de atunci, Teodor Athanasiu", ne-a declarat Sebastian Oancea.


Cazul CD-ului a ajuns la Parlamentul European


Marian Girleanu a adresat o petitie catre Comisia Europeana in care prezinta firul evenimentelor si modul in care au fost anchetati el si Sebastian Oancea. Potrivit declaratiilor avocatilor, petitia sa este admisibila, iar in cazul in care cei doi jurnalisti se hotarasc sa dea in judecata statul roman si pe anchetatorii DIICOT pot cere despagubiri de pina la 100.000 euro. "Nu s-a rezolvat nimic. Ce fac ei acum se numeste intimidare la adresa presei! Eu am facut o petitie, un memoriu catre Parlamentul European, in care am semnalat abuzurile DIICOT asupra mea si a familiei mele. Dupa 1989, aceasta este prima petitie a unui ziarist din Romania care a fost discutata in plen. Abuzuri de o asemenea gravitate nu s-au mai comis. Nu ma duc pe 6 august, ma duc in septembrie. La cit am asteptat eu deciziile, sa ma astepte si ei acum", ne-a spus Marian Girleanu. Ancheta in cazul ziaristilor focsaneni a fost condusa de procurorul Doru Ioan Cristescu. Contactat de reporterii "Ziarului de Vrancea" pentru a comenta deciziile in dosarul CD-ului, acesta a spus ca este in ancheta si ca nu poate vorbi. Printre numele implicate in acest dosar, ca martori, se numara si jurnalistii Ovidiu Ohanesian, Victor Roncea, dar si cel al colonelului Gheorghe Iorga, mort in urma cu doua saptamini. Printre persoanele care au fost audiate se numara senatorul Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea, membru al Comisiei de aparare din cadrul Senatului, precum si finul sau, democratul Razvan Murgeanu, viceprimarul Bucurestiului. Dupa inceperea anchetei, Serviciul Roman de Informatii a sustinut ca a instiintat inca din 2005 MApN despre scurgerile de informatii. Conducerea MApN a replicat ca armata cerceta cazul inainte de a fi informata de SRI, fara a "descoperi" nimic inainte de dezvaluirile din presa.


Un dosar cu 21 de volume


Potrivit unor informatii de la Parchetul General, dosarul ziaristilor contine nu mai putin de 21 de volume si peste 100 de CD-uri, plus hardurile calculatoarelor care au fost confiscate in timpul anchetei incepute in februarie 2006, atit de la jurnalisti, dar si de la diferite organizatii de presa. Intr-o intrevedere avuta de cei doi jurnalisti invinuiti in cazul scurgerilor de informatii cu un europarlamentar olandez, acesta i-a intrebat la finalul intilnirii daca au vazut pe materialele considerate secrete inchisori ale CIA. Jurnalistii au replicat ca nu stiu cum arata o astfel de inchisoare. Ambasada Statelor Unite, OSCE, Reporteri fara frontiere s-au interesat de dosarul ziaristilor. OSCE chiar a cerut ministrului de externe Mihai Razvan Ungureanu sa faca demersuri pentru finalizarea anchetei, acesta neoferind nici un raspuns la momentul respectiv. "Ma asteptam sa fim trimisi in judecata pentru ca «tovarasul» procuror Cristescu trebuia sa justifice intr-un fel activitatea, sau mai degraba, inactivitatea in ceea ce priveste pseudo-ancheta in care sintem implicati. Am mare nevoie de bani si multumesc statului roman ca ma ajuta sa fac rost de ei, prin faptul ca voi da in judecata institutia Parchetului General pentru gravele abuzuri la care se deda", ne-a mai spus Sebastian Oancea. In urma scandalului CD-ului cu informatii secrete ajuns la ziaristi, cei doi invinuiti, Marian Girleanu si Sebastian Oancea, au primit azil politic din partea Norvegiei. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.