Ultima oră

A inceput Postul Adormirii Maicii Domnului

Valentin Muscă
1 aug 2007 693 vizualizări
De astazi, crestinii ortodocsi au intrat in Postul "Adormirii Maicii Domnului", care se va incheia in Ajunul marelui praznic al verii, "Adormirea Maicii Domnului".

"Postul Sintmariei" va dura pina pe 14 august

Pina in seara zilei de 14 august, credinciosii au posibilitatea sa se pregateasca sufleteste pentru pomenirea Maicii Domnului, considerata cea mai importanta sarbatoare religioasa din aceasta luna. Scopul acestui post este, ca si in celelalte cazuri, imbunatatirea vietii spirituale a crestinilor, prin indepartarea de cele care ne macina nervii si fiinta si apropierea de lucrurile care ne redau libertatea si pacea interioara. Intrucit in ultimul timp a fost editata o intreaga biblioteca in care gasim sfaturi si indemnuri pentru post, trebuie retinut ca postul nu se tine dupa o reteta ca aceea pe care o primim de la medic, nici urmind fel de fel de terapii naturiste, asa cum recomanda presa de specialitate. Inainte de toate, postul se adreseaza mintii umane, elementului rational din om, Dumnezeu rinduind ca postul sa inceapa cu paza gindurilor. Altfel vom "tine cura" dupa manualele de post care abunda pe tejghelele din piata, dar nu vom ajunge niciodata sa postim intrucit postul nu tine de dieta, de felul mincarii sau de cantitate. Paza gindurilor inseamna eliberarea mintii umane de rautatea de zi cu zi a fiecaruia dintre noi, de invidia "colegiala" care duce la ura si minie si, nu in ultimul rind, iertarea celor care ne gresesc. Eliberarea gindurilor de rautate si invidie, coroborata cu iertarea duc inevitabil la o liniste interioara, la acea rarisima bucurie sufleteasca. Acesta este inceputul postului. Abia din acest moment putem sa spunem ca incepem sa postim, adica sa conjugam verbul a ierta cu verbul a ajuta, a cerceta pe cel in suferinta. Abia in ultimul rind ajungem si la obsedanta dieta alimentara. Din nefericire, astazi facem totul pe dos, incepem sa mergem mai intii la cumparaturi de post si nu o data, la sfirsitul postului, ne trezim mai grasi ca in ajun. Intrucit ne aflam intr-o perioada dificila, in care multi batrini zac abandonati prin blocuri, uitati in plina seceta de copii, de serviciile sociale ale primariilor si chiar de Biserica, nu poate spune ca posteste acela care nu a mers macar o data sa vada pe scara blocului o batrina nefericita, care nici nu mai are curaj sa iasa la lumina zilei din cauza caniculei. Deoarece seceta isi are explicatia in poluarea generata tocmai de placerea omului de a trai mai bine, s-ar cadea ca in acest post sa nu treaca o zi fara slujbe si rugaciuni pentru ploaie. Preotii nu au nevoie de scrisori din partea Episcopului pentru a celebra servicii religioase pentru ploaie, iar credinciosii nu trebuie sa astepte sa vina preotul pentru a se ruga. Din aceasta perspectiva, postul ar trebui sa fie o perioada a bucuriei, cind pacea ia locul razboiului si bucuria iertarii inlocuieste minia urii. In practica insa, sintem crestini doar intre zidurile Bisericilor, iar in afara mustim de invidie. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.