Ultima oră

Victor Frunza va fi inmormintat la Rimnicu Sarat

Valentin Muscă
1 aug 2007 1321 vizualizări
Originar din Dumitresti, Victor Frunza a fost considerat unul din cei mai tenace luptatori impotriva comunismului din diaspora si parintele ziaristicii din a doua parte a secolului trecut

Primul roman care a scris o istorie a comunismului a incetat din viata departe de tara, in Danemarca, lasind posteritatii o opera quasi-necunoscuta de vrinceni. Asa cum a dorit dintotdeauna, urna funerara a celui care a fost Victor Frunza va fi adusa in septembrie in tara si asezata la cimitirul din Rimnicu Sarat, alaturi de mormintele dragi ale parintilor sai. Nascut la Dumitresti, pe frumoasa Vale a Rimnicului, in 1935, Victor Frunza a fost unul din cei mai importanti realizatori de televiziune, dar si unul din marii formatori ai generatiei de jurnalisti din care face parte si vrinceanul Ion Cristoiu. Educat in perioada stalinista si pregatit pentru a indoctrina tineretul unei tari pe linia formarii "omului nou", Victor Frunza s-a trezit la timp din betia utopiei comuniste si in plina glorie - om de televiziune si prof. la Academia Stefan Gheorghiu - a avut curajul in 1978 sa critice deschis regimul comunist. Deoarece pozitia sa dadea curaj si altor opozanti si dizidenti, Victor Frunza a fost expulzat dn tara in 1980, iar patria de adoptie a fost Danemarca. Din "Tara lui Hamlet", Victor Frunza a pornit una din cele mai puternice opozitii impotriva regimului comunist. Jurnalist profesionist si maestru al minuirii penitei, vrinceanul din Dumitresti a rescris si tiparit in 1982 prima istorie obiectiva a Partidului Comunist Roman, la care s-au adaugat si alte studii despre comunism. Revenit in Romania dupa 1989, pentru ca a refuzat sa se inroleze la cohorta de laudatori ai regimului (fie ei FSN, PNT CD) nu a reusit nici macar sa-si recupereze locuinta confiscata de comunisti. A infiintat propria editura, jurnalul "Curentul", a intrat in societatea civila fiind una din vocile verticale ale acestui segment social. Discipolul perioadei de dupa 1989, publicistul Constantin Marafet din Rimnicu-Sarat a terminat de curind o biografie a celui care a fost Victor Frunza, unul din cei mai perseverenti luptatori impotriva comunismului, care a plecat in lumea spiritelor cu gustul amar ca "Securitatea ne-a invins". Sa-i fie tarina usoara, iar vrincenilor sa le fie rusine ca nu au stiut sa pretuiasca o personalitate de talia lui Victor Frunza, ale carui carti nici nu se gasesc in bibliotecile de pe aceste meleaguri. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.