OPC, cu ochii pe agentii economici
Inspectorii OPC au efectuat in perioada 23-29 iulie a.c. 48 actiuni de control si supraveghere a pietei produselor si serviciilor. Acestia au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare totala de 33.100 lei la operatorii economici care au incalcat prevederile legilor in vigoare privind protectia, sanatatea si securitatea consumatorilor. Abaterile au vizat in special comercializarea de produse alimentare etichetate neconform cu prevederile legale si nerespectarea temperaturilor impuse de producatori. In cadrul actiunilor de verificare a calitatii produselor au fost gasite la comercializare si produse potential periculoase pentru sanatatea consumatorilor, respectiv alimente cu termen de valabilitate depasit, in valoare totala de 204 lei. Inspectorii OPC au dispus oprirea temporara de la comercializare a produselor cu abateri, pina la eliminarea deficientelor. Deasemeni, au fost verificate 15 sesizari/reclamatii primite de la consumatori, vizind calitatea unor produse alimentare si nealimentare, precum si a serviciilor prestate catre consumatori. Un numar mare de reclamatii au vizat intirzieri nejustificate in repararea unor frigidere, combine frigorifice, congelatoare, inspectorii Protectiei Consumatorului intervenind pentru repararea sau inlocuirea produselor cu altele in stare de functionare.
Amenzi pentru cantinele din judet
In saptamina ce s-a incheiat au fost efectuate verificari ale tuturor unitatilor ce presteaza servicii de alimentatie publica pentru persoanele defavorizate, respectiv blocurile alimentare ale spitalelor din judet, ale Centrului de Ingrijire si Asistenta Maicanesti, Centrelor de Educare Scolara Incluziva Maicanesti si Mihalceni, unitati de preparare a hranei cu servire tip catering, cantine ale gradinitelor cu program prelungit din judet. Au fost constatate urmatoarele abateri: neafisarea listelor cu meniul zilnic; neafisarea gramajului per portie la unitati tip catering; lipsa autorizatiilor de functionare; nerespectarea conditiilor de depozitare stabilite de producator pentru unele alimente (carne porc, oua, legume, fructe, cartofi, conserve din legume, fructe, carne, peste); produse cu termen de valabilitate depasit; produse depreciate calitativ (mere, ceapa, cartofi alterate); utilizarea de mijloace de masurare neverificate metrologic sau nesigilate. Pentru abaterile constatate, inspectorii au aplicat doua sanctiuni in valoare totala de 7.000 lei, dispunind termene ferme pentru remedierea deficientelor constatate. Aceasta actiune de control a fost desfasurata conform Protocolului incheiat intre institutiile cu abilitati de control, respectiv Ministerul Sanatatii Publice, ANSVSA si ANPC. (Mihaela BESLEAGA)