Ultima oră

Dumitru Pricop a plecat în lumea spiritelor

Valentin Muscă
29 iul 2007 4452 vizualizări
Este considerat cel mai mare poet din judet, supranumit pe buna dreptate "Poetul Vrancei" u născut în inima Vrancei arhaice, la Negrilesti, Dumitru Pricop a debutat în 1975, aducînd în poezia vrînceană prospetimea de care aceasta avea nevoie u cu Dumitru Pricop, poetii l-au pierdut pe Regele neîncoronat al boemei vrîncene u la inmormintarea care va avea loc marti la Cimitirul Nordic va participa si o delegatie oficiala a Uniunii Scriitorilor din Romania

Ieri, Dumitru Pricop a spus "adio" acestei lumi, inchizind ochii pentru totdeauna. Poetul vrincean a decedat ieri, in jurul orelor 14.00, la Spitalul Judetean, dupa lungi saptamini de suferinte. Supranumit, pentru frumusetea versurilor, "Poetul Vrancei", Dumitru Pricop a fost si va rămine unul din cei mai mari rapsozi născuti vreodată in Tara Vrancei, iar poezia sa este cea mai frumoasă odă adusă iubirii. Adevărat Ovidiu exilat in lumea ingusta a conventiilor, Dumitru Pricop a fost toată viata un răzvrătit si un adulator al iubirii si al bucurii de a trăi, iubire pe care a eternizat-o prin versuri curgătoare precum apele repezi din muntii prin care si-a trăit copilăria. Poet la propriu si la figurat, cu minusurile si calitătile unui boem inăscut, Dumitru Pricop a apartinut generatiei care a făcut ca in Vrancea să existe astăzi festivaluri si cenacluri literare. Cu Dumitru Pricop, lumea poetilor vrinceni va fi mai săracă. In ultimul timp, din cauza suferintelor, la marile evenimente culturale era prezent mai mult ca o legenda. Indiferent de opiniile contemporanilor despre omul Mitica Pricop, poetul Dumitru Pricop este o legenda vie. De ieri, legenda a luat locul definitiv omului si va intra, probabil nu peste mult timp, in manualele de literatura. Astfel ca puem spune ca, de ieri, vrincenii l-au pierdut pe unul din ultimii clasici in viata ai literaturii romane. Din pacate, tinerele generatii de vrinceni nu-si cunosc nici macar poetii nascuti in acest judet de la capatul lumii. Corpul neinsufletit al poetului va fi depus in acesata dimineata la capela Bisericii Sapunari, iar inmormintarea va avea loc marti, la orele prinzului, la Cimitirul Nordic.


De la Negrilesti in Uniunea Scriitorilor


Născut in 1843, la Negrilesti, intr-o familie unde limba era vie, iar versurile cintecelor populare curgeau la tot pasul, Dumitru Pricop a avut o viată plină de urcusuri si coborisuri. Profesor suplinitor la Paulesti sau titular la Jaristea ori la Focsani, Dumitru Pricop a fost mereu cu sufletul in lumea dulce si plina de bucurii a poetilor. De la boema Odobestilor din anii \'70, cind era director al Casei de Cultura, pina la boema postdecembrista a Focsanilor, cind spiritele s-au dezlantuit, iar taberele poetilor s-au impartit pe criterii politice, "Poetul Vrancei" a fost Regele. Cu Dumitru Pricop si Constantin Ghinita a inceput primul cenaclu literar vrincean - "Duiliu Zamfirescu", in 1971, la Odobesti. Dumitru Pricop a fost si primul laureat al celui mai mare festival literar mioritic - "Salonul Literar Dragosloveni", in 1973, initiat de Ion Panait, Maria Merlusca si Florin Muscalu. A debutat in 1975, iar primul volum l-a publicat in 1978 - "Patima muntelui". De acei ani se leaga si prieteniile cu oamenii care ii vor ramine alaturi toata viata: Constantin Ghinita, Ion Panait, Gheorghe Istrate, Valeriu Anghel si Paul Spirescu. Dumitru Panait nu este doar un scriitor mioritic. Opera sa nu se citeste doar pe malurile Milcovului, asa cum se intimpla cu multe din lucrarile tiparite in editurile focsanene. Dumitru Pricop este printre putinii scritori vrinceni care au avut cronici in marile reviste, este cunoscut in cercurile de scriitori, recunoscut pentru opera sa si chiar tradus. Pentru acest lucru a fost pina ieri si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. De altfel, la inmormintare va participa si o delegatie oficiala din partea Uniunii, condusa de poetul Gheorghe Istrate.


Amintirile prietenilor


Dumitru Pricop a fost omul taifasului si al prieteniilor nesfirsite. Dintre prieteniile care au rezistat temperamentului sau vulcanic, cele cu Ion Panait si Gheorghe Istrate sint deja legendare. "A mai murit unul din cei buni, din cei alesi, din cei destinati sa existe si dincolo de efemeriatea clipei. Dumitru Pricop este ultima legenda a Vrancei. Am fost alaturi peste 30 de ani. Mitica - prietenul meu nepereche, de cintec si de albastru si de frumuseti zidite in crame de pamint imparatesti - pleaca, lasindu-ne mai tristi, mai saraci, mai batrini si mai singuri", ne-a poetul Ion Panait, unul din prietenii sai adevarati. Din aceeasi perioada inca romantica a inceputului deceniului al saptelea, Gheorghe Istrate are aceleasi regrete. "Cu disparitia poetului Dumitru Pricop noi, prieteni lui, vom avea mereu sentimentul ca ceva din biografia noastra s-a stricat. Cum sa ne inchipuim viata culturala vrinceana, si nu numai, fara acest intelectual unic si irepetabil", ne-a spus poetul Gheorghe Istrate. Scriitorul Florinel Agafitei a inregistrat ultimul interviu cu Dumitru Pricop. "A murit un poet remarcabil al literaturii noastre contemporane. A trait cum a creat, a creat cum a trait, adica intens, fara menajamente. Era un vesnic nemultumit. Dumnezeu sa-l ierte!", ne-a spus prozatorul Florinel Agafitei. Printre prietenii sai s-a aflat si Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea, cu ajutorul caruia au aparut ultimile carti ale poetului. "Poetii nu mor niciodata. Scirbit si indignat de vremurile pe care a incercat sa le schimbe, Dumitru Pricop, Poetul Vrancei, a plecat acolo printre mucenicii poeziei romanesti, unde-i este locul si unde ne asteapta", ne-a spus Paraschiv Usturoi. Cu adevarat, Dumitru Pricop, Poetul, nu a murit, a murit doar Mitica. Dumnezeu sa-l ierte!", a mentionat si Paraschiv Usturoi. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
outletqwofzqmvleop, acum 4000 zile, 9 ore, 23 minute, 31 secunde
<a href=http://www.marioacevedo.com/images/Newsletter/michaelkorsoutlet.html>michael kors outlet online</a>
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.