Ultima oră

La Adjud nu se fac retrocedari nici cu hotariri judecatoresti

Mihai Boicu
30 iul 2007 921 vizualizări
Primaria Adjud refuza sa-i retrocedeze brasoveanului Ion Mircea doua terenuri in intravilanul municipiului, desi acesta are trei hotariri judecatoresti definitive in favoarea sa u acesta a mostenit peste un hectar de teren in oras u primarul Constantin Armencea a fost pus de instanta sa plateasca cite 50 lei pentru fiecare zi intirziere in aplicarea hotaririlor

Autoritatile din municipiul Adjud refuza sa retrocedeze doua suprafete de teren in intravilan, chiar daca solicitantul are mai multe hotariri judecatoresti in favoarea sa. Brasoveanul Ion Mircea a dat in judecata in anul 2002 Comisia judeteana de fond funciar si Comisia locala Adjud pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5.833 mp, mostenita de la mama si bunica sa. Ion Mircea a facut pe rind cereri in baza Legii 18/1991, a Legii 169/1997 si a Legii 1/2000, insa a primit un raspuns abia in 2002. Judecatoria Adjud a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata solicitata deoarece a considerat ca Ion Mircea a facut dovada ca Maria Mircea, mama sa, si Axinia Pricopie, bunica sa, au avut terenul in proprietate si ca este mostenitorul legal al acestora. Sentinta Judecatoriei Adjud a ramas definitiva dupa ce Ion Mircea a cistigat procesul si la Curtea de Apel Galati in septembrie 2005. Primaria Adjud a sustinut ca mama si bunica brasoveanului nu figureaza in documente si nici nu s-a facut dovada preluarii abuzive a terenului. Dupa ce a pierdut definitiv procesul, Primaria a cerut revizuirea sentintei Judecatoriei Adjud, insa si aceasta actiune a fost respinsa. De asemenea, Ion Mircea a dat in judecata Comisia locala Adjud si Comisia judeteana pentru o alta suprafata in intravilanul Adjudului, de 0,5 ha. Procesul a ajuns la Tribunal, care a trimis dosarul la rejudecare, fiind inregistrat din nou la Judecatoria Adjud in anul 2005. In timp ce brasoveanul a sustinut ca terenul este in Adjud, autoritatile locale au afirmat ca, de fapt, acesta se afla in comuna Cotofenesti, judetul Bacau. Numai ca, dupa cum au constatat judecatorii, functionarii care s-au deplasat in comuna bacauana nu au putut demonstra ca terenul se afla intr-adevar acolo. Ion Mircea a cistigat la Judecatoria Adjud, iar Tribunalul i-a dat la rindul sau dreptate, cu exceptia reconstituirii dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, care era deja ocupat.


Proprietar fara voie


Dupa nenumarate adrese trimise la Primaria Adjud, pentru a intra in posesia terenurilor, si la Prefectura Vrancea, pentru emiterea titlurilor de proprietate de catre Comisia judeteana, Ion Mircea a apelat din nou la instanta. De aceasta data, brasoveanul a cerut obligarea Comisiei judetene de fond funciar si a Comisiei locale Adjud la aplicarea celor doua hotariri judecatoresti prin care era pus in posesie cu 5833 mp, respectiv 0,5 ha. De asemenea, acesta a solicitat si ca primarul Adjudului, Constantin Armencea, sa plateasca daune pentru neaplicarea hotaririlor judecatoresti. Autoritatile adjudene au sustinut si de aceasta data ca nu au terenuri la dispozitie si au propus ca Ion Mircea fie sa fie trecut la despagubiri, fie sa primeasca terenuri in extravilanul orasului. Numai ca primaria nu facut dovada ca a verificat, inainte de a propune aceasta solutie, daca in intravilanul municipiului mai sint terenuri. Potrivit actelor prezentate in timpul proceselor de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, a rezultat ca Primaria Adjud detine o suprafata de 27 hectare de teren, fara a se specifica cit este intravilan si cit extravilan. Dupa ce autoritatile adjudene au fost puse la zid de justitie, Ion Mircea a fost pus in cele din urma in posesie pe trei terenuri din extravilanul Adjudului, pe 14 mai 2007, cu justificarea ca exista perspectiva ca acestea sa fie atrase mai tirziu in intravilan.


Armencea datoreaza peste 5000 lei


Brasoveanul a refuzat categoric aceasta rezolvare a situatiei, specificind ca doreste ca terenurile sale sa aiba acces la infrastructura orasului. Acesta a cerut prefectului Ion Oprea sa nu aprobe procesele verbale de punere in poseise. "Contest aceste acte abuzive si ilegale si va rog sa nu emiteti titlul de proprietate pentru aceste terenuri extravilane. In hotaririle judecatoresti amintite mai sus si Comisia judeteana Vrancea pentru aplicarea legilor fondului funciar si Prefectura Vrancea sinteti obligati sa ma puneti in posesie cu suprafetele de teren intravilan solicitate si sa emiteti titlul de proprietate pentru aceste terenuri, dar constat cu uimire ca nici dumneavoastra nu puneti in aplicare aceste hotariri judecatoresti", se arata intr-o adresa trimisa prefectului Ion Oprea. Judecatoria Adjud a admis actiunea lui Ion Mircea si a dispus ca primarul Constantin Armencea sa plateasca cite 50 de lei pentru fiecare zi de intirziere in aplicarea hotaririlor judecatoresti. Sentinta a ramas definitiva prin decizia Tribunalului Vrancea din 11 aprilie. Cum de atunci au trecut mai mult de trei luni, in "contul" primarului Armencea s-au adunat peste 5000 de lei, iar suma continua sa creasca. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.