Ultima oră

Doi morti, pe calduri de 40 de grade

Ziarul de Vrancea
25 iul 2007 1252 vizualizări
Doua persoane au murit luni pe cimp, insa autoritatile sanitare sustin ca Vrancea nu inregistreaza decese din cauza caniculei u bolile digestive s-au inmultit in ultimele zile u caldurile sufocante au adus si un consum record de energie electrica u animalele nu mai au voie sa fie folosite la munca si nici chiar duse la pascut in timpul prinzului u astazi vremea se mai raceste, dar pot aparea vijelii

"Regele soare" si-a facut de cap si in ultimele zile, urcind mercurul in termometre pina la 40 de grade. Desi autoritatile sanitare sustin ca nu s-au inregistrat decese din cauza caldurii, doi oameni si-au gasit sfirsitul in timp ce lucrau pe cimp. O femeie din Slobozia Bradului a murit luni dupa-amiaza, pe un teren agricol din satul Coroteni. Anica Bratu, 78 ani, s-a dus la cimp pentru a cosi lucerna pentru animale, dar caldura i-a fost fatala. "S-a dus la cimp sa coseaca lucerna, dar din cauza caniculei a lasat-o inima", ne-a spus primarul Valerica Zamfirescu. Medicii au incercat sa o salveze, dar efortul a fost in zadar. Batrina era vaduva de doi ani de zile si avea doi copii, unul la Moldova Noua si celalalt la Buzau, motiv pentru care se ingrijea singura de gospodarie. Un alt barbat si-a gasit sfirsitul la Cimpineanca, luni dupa-amiaza. Politisti spun ca lui Aurel Toma, 40 ani, din comuna vasluiana Iana, i s-a facut rau in timp ce lega via. Pina sa primeasca ajutor, barbatul a murit.


In statistici, doar lipotimii


Dupa ce luna trecuta Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a raportat la Minister un deces, desi cauza nu era vremea caniculara, acum inspectorii sanitari nu au mai trecut decit lesinuri in statistici. Potrivit unui raport dat publicitatii ieri, pe 22 iulie s-au inregistrat 315 prezentari la camerele de garda si serviciile de primire a urgentelor si 110 solicitari ale ambulantei. In aceasta zi, 13 persoane au prezentat lipotimii datorate efectelor caniculei. "Intr-adevar au fost citeva decese, dar acestea nu sint din cauza caldurii, ele sint din cauza unor afectiuni cronice ale persoanelor", sustine dr.Danut Ceamburu, directorul Serviciului de Ambulanta. Ieri, pina la ora prinzului au fost inregistrate alte lesinuri. Un barbat de 72 de ani a lesinat in Piata Moldovei, iar alte doua femei au avut nevoie de ingrijiri medicale in zona Leonardo si BCR. Cele 21 puncte de prim ajutor din judet au fost luate cu asalt de populatia care a fost nevoita sa iasa din casa. In numai doua ore, punctul de la Balada a fost vizitat de 25 de persoane, care au cerut ajutor. In mare parte, aceste persoane erau hipertensive, iar in situatii speciale Crucea Rosie le-a oferit si medicamente. Potrivit asistentilor medicali comunitari, in punctele de prim ajutor se consuma zilnic circa 50 de sticle de apa minerala sau plata.


Numarul bolilor digestive a crescut


Din cauza caldurii s-au inmultit si bolile digestive, in Vrancea numarul cazurilor ajungind la 46. La Spitalul Judetean "Sf. Pantelimon" au ajuns tot mai multe persoane cu dezinterii sau toxiinfectii alimentare. Jumatate dintre acestea sint la copii de pina in cinci ani. 12 sugari cu virste de pina intr-un an, dar si 17 copii cu virste intre 1 si 4 ani se afla in prezent internati in spital cu boli digestive. In aceste conditii, si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vrancea a intensificat masurile pentru protectia sanatatii publice. Pentru a preintimpina imbolnavirile, DSVSA interzice transportul produselor de origine animala in mijloace de transport care nu asigura temperatura optima, sacrificarea animalelor destinate taierii in alte locuri decit abatoare autorizate, comercializarea si punerea in consum a carnurilor care nu au fost inspectate si certificate sanitar veterinar. O atentie sporita trebuie acordata si produselor usor perisabile, carne, oua, lapte. In plus, inspectorii recomanda verificarea conditiilor de receptionare, manipulare, depozitare si procesare a produselor de origine animala in unitati care se adreseaza persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire (spitale, gradinite, camine de batrini) si care deservesc un numar mare de consumatori (cantine si restaurante, tabere de copii). Pentru urmatoarea perioada, si meteorologii ne aduc vesti bune, mai ales ca pentru azi codul portocaliu s-a transformat in galben. Vremea se va mai racori datorita unei mase de aer rece care avanseaza rapid dinspre Europa Centrala. Astfel, pentru Vrancea se asteapta temperaturi maxime de 35-38 grade Celsius. Racirea vremii are si o fateta mai putin placuta, pentru ca vor veni furtuni. Potrivit avertizarii transmise ieri de meteorologi, azi in toata tara pot aparea manifestari de instabilitate atmosferica: frecvente intensificari ale vintului, ce vor lua aspect de vijelie, descarcari electrice, iar izolat chiar ploi torentiale si grindina.


Retelele electrice sint suprasolicitate


Temperaturile excesive din ultima perioada au avut ca efect si un consum ridicat de energie electrica, din cauza utilizarii intense a aparatelor de aer conditionat si a sistemelor de ventilatie. Dupa ce ieri inclusiv cladirea Guvernului a cazut victima consumului masiv de energie, distribuitorii de electricitate au dispus masuri speciale pentru a evita suprasolicitarea retelelor si pentru a asigura continuitatea alimentarii cu energie: monitorizarea permanenta a retelelor si suplimentarea echipelor de interventie in caz de avarie. în plus, au fost sistate toate lucrarile de modernizare a retelelor electrice. "Nu au fost raportate deranjamente sau reclamatii de socuri electrice. Nu sint probleme, totul se desfasoara normal pina in acest moment", ne-a declarat Mariana Trif, purtatorul de cuvint al Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Focsani. Reprezentantii Electrica spun ca nu se pune problema rationalizarii consumului de energie si ca singurele probleme pot fi determinate de suprasolicitarea retelelor, care nu au fost construite pentru un asemenea consum. In pofida temperaturilor ridicate, echipele Electrica sint mobilizate sa intervina pentru remedierea deranjamentelor, dar indeamna populatia sa consume energie in mod rational.



institutiile au fractionat programul de lucru, astfel ca n-au inregistrat lesinuri printre angajati


Angajatii de la Compania de Utilitati Publice RA Focsani si cei de

la Directia de Dezvoltare si Servicii Publice din cadrul Primariei au lucrat in zilele caniculare dupa program redus pentru a evita problemele cauzate de caldura. "Pentru cei de la Spatii Verzi avem program de la 6.00 la 14.00, dar acum au plecat mai devreme din cauza caldurii", ne-a spus Filipache Sirbu. Si cei de la

CUP evita lucrul la orele amiezii. Directorul Gheorghe Vasilescu spune ca pina acum nu au fost cazuri de lesinuri printre angajati.

"Programul depinde in functie de lucrari. Pentru cei de pe strazi, care matura sau care intervin in caz de avarie, avem program redus si le dam si apa minerala", ne-a spus si Gheorghe Vasilescu. Institutiile au tinut cont si de recomandarea de la Bucuresti de a modifica orarul de lucru cu cetatenii, astfel ca ieri, la casieriile CUP si ENET, dar si la biroul de incasari taxe si impozite de la Primarie, s-a lucrat doar dimineata si seara. La fel, si la Directia de Finante programul cu publicul s-a desfasurat in intervalul 7.30- 11.00 si 18.00 -20.00. Din cauza afluxului de clienti, unele institutii au raspuns insa cererilor venite de la populatie si la orele prinzului. "Clientii au primit binisor schimbarea programului, au venit si dimineata devreme, dar si la prinz. Chiar daca am restrictionat programul vin si in perioada de pauza. Angajatii nostri au raspuns pentru ca au fost la sediu", ne-a declarat si Daniela Brihoianu, purtator de cuvint la Fortele de Munca. In timpul perioadei caniculare si politistii de la Rutier si cei de la Ordine Publica au un program fractionat. Astfel, cei care lucreaza efectiv in soare muncesc cite doua ore, dupa care au dreptul la o pauza de jumatate de ora, pentru a intra intr-o camera cu aer climatizat. Dupa aceasta jumatate de ora, politistii isi reiau activitatea alte doua ore, urmate de alte 30 de minute de repaus. Nici comerciantii de produse alimentare si sucuri racoritoare nu ar trebui sa lucreze, cu atit mai putin sa-si expuna produsele in locuri si la temperaturi mai ridicate de 15 grade Celsius.


Seceta a dublat pretul griului


u si pretul piinii ar putea creste in toamna cu 15%


Pretul griului s-a dublat in aceasta vara, in conditiile in care seceta a redus la jumatate productia. Astfel, s-a inregistrat o productie de griu in medie de 1.500 de kilograme/ hectar, comparativ cu vara lui 2006, cind a depasit 2.500 de kilograme/ hectar. Seful Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR), Costica Neata, precizeaza ca pina la finele saptaminii trecute fusese recoltata 89% din suprafata de griu cultivata, iar pina vineri procesul va fi finalizat. Potrivit sefului DADR, pretul griului s-a dublat in piete, ajungind la 0,6-0,65 lei/kilogram. Se anticipeaza ca si celelate culturi calamitate sa determine scumpiri. "Nimeni nu mai vinde griul ieftin. Anul trecut se putea cumpara griu si cu 0,25-0,28 lei/kilogram. Acum a ajuns sa coste 0,65 lei/kilogramul. Porumbul se vinde deja cu 0,7 lei/kilogram, iar floarea-soarelui se va vinde, probabil, cu 0,7-0,8 lei/kilogram", a mai spus Costica Neata. în Vrancea, toate culturile de toamna sint afectate de seceta, in diverse procente. Specialistii sustin ca lipsa ploilor din urmatoarele zile va afecta si culturile de primavara. Seful DADR spune ca este posibil ca statul sa intervina si sa scoata pe piata o cantitate de griu din rezerva nationala pentru asigurarea necesarului de piine, in situatia in care cererea va fi foarte mare. Cit priveste pretul piinii, acesta ar putea creste in toamna cu 15%. "Dupa ce o parte din marii producatori isi vor face stocurile de griu e posibil ca pretul sa creasca cu 10-15 procente, dar asta in septembrie- octombrie", ne-a declarat directorul DADR Vrancea. (Doina GANEA)



Protejati animalele de canicula!


Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda si proprietarilor de animale sa respecte o serie de masuri pentru protectia acestora. Astfel, la orele dupa-amiezii (11.00 - 19.00) este interzis transportul de animale, atit in scop comercial, cit si pentru hranirea acestora (pe pasune) sau in

vederea efectuarii de diverse munci (tractiune, etc). Programele de actiuni sanitar-veterinare obligatorii trebuie adaptate astfel incit sa nu se produca un stres suplimentar animalelor, iar cele puternic deshidratate si in imposibilitate de a se deplasa trebuie dirijate la abatoare, in vederea uciderii. De asemenea, sursele de apa trebuie protejate impotriva contaminarii. Detinatorii de animale au obligatia de a lua toate masurile pentru protejarea animalelor de stresul termic: asigurarea de apa potabila si a unor adaposturi corespunzatoare, cu ventilatie naturala sau artificiala, administrarea hranei in cantitati mai mici decit cele normale, deoarece hrana abundenta stimuleaza producerea de caldura a organismului, dar si udarea animalelor si a podelelor adaposturilor la intervale regulate, pentru a favoriza evaporarea si reducerea temperaturii corpului. In cazul aparitiei de mortalitati in rindul animalelor trebuie anuntat imediat medicul veterinar.


Grupaj realizat de Cristina PALADE, Mihaela BESLEAGA, Roxana FURDUI si Dan CHIRAC


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 4 ore, 41 minute, 7 secunde
Inca suntem departe de top. Ar trebui sa luam exemplul bucurestenilor care au taiat cam tot ce s-a putut la ei in oras si acum economisesc banii de sauna plus ca au un oras foarte usor de intretinut. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.