Ultima oră

Mita pentru denuntatorul de serviciu

Dan Chiriac
23 iul 2007 2898 vizualizări
Soferul unei autoutilitare incarcata cu deseuri i-a oferit inspectorului principal Lucian Cazacu suma de 2.000 de lei pentru a-l lasa sa plece mai departe. Tinarul a fost retinut in urma flagrantului organizat. Politistii au descoperit ca acesta isi daduse o identitate falsa. Lucian Cazacu a mai denuntat pina acum superiorilor sai doua persoane care au vrut sa-l mituiasca.

Inspectorul principal Lucian Cazacu, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Vrancea, a fost protagonistul unei noi tentative de mita din partea unui sofer oprit in trafic. Vineri dimineata, politistii au oprit pe soseaua E 85 o autoutilitara marca Mercedes Vito, condusa de Nicusor Dumitru, 28 ani, din comuna constanteana Mihail Kogalniceanu. Acesta transporta deseuri neferoase colectate de la persoane fizice, insa efectua cursa in perioada de interdictie impusa din cauza caniculei pentru autovehiculele cu o greutate de peste 7,5 tone si fara a detine autorizatie in acest sens. Ancheta penala a fost preluata de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor in vederea continuarii cercetarilor. In timpul anchetei, soferul i-a promis lui Lucian Cazacu suma de 2.000 lei pentru a nu aplica masurile legale si pentru a-i permite sa plece mai departe cu masina incarcata cu deseuri. Politistul a denuntat imediat intentia "constanteanului" de a-i oferi mita. Ca urmare, s-a organizat un flagrant de catre o echipa formata dintr-un procuror si ofiteri din cadrul Biroului Anticoruptie si Serviciului de Investigare a Fraudelor.


Mituitor cu identitate falsa


Tinarul a fost prins in momentul in care ii oferea politistului banii si a fost retinut pe baza de ordonanta de urgenta pentru 24 de ore. Surprizele nu s-au oprit insa aici. In timp ce erau intocmite actele pentru introducerea in arest a acestuia, politistii au constatat ca soferul isi declarase pina in acel moment o identitate falsa. Astfel, s-a stabilit ca in realitate tinarul se numeste Zaharia Stan, de 19 ani, din orasul Pitesti. Mai mult, acesta isi conducea autovehiculul pe drumurile publice avind permisul de conducere suspendat pentru abateri la regimul circulatiei. Tinarul pitestean va fi cercetat sub aspectul savirsirii infractiunilor de dare de mita, fals privind identitatea, dar si pentru ca a condus un autovehicul avind permisul de conducere suspendat.


Denuntatorul de serviciu


Tinarul care a incercat sa-l mituiasca pe ofiterul Lucian Cazacu si-a ales gresit politistul. Inspectorul principal a mai denuntat pina acum doua persoane care i-au oferit mita. In urma cu trei ani, un TIR incarcat cu peste 21 de tone de deseuri feroase a fost oprit la punctul de control Tisita. Soferul autovehiculului a prezentat politistilor acte de insotire a marfii care nu erau datate. In momentul in care oamenii legii i-au cerut sa deschida cabina, soferul a luat-o la fuga prin porumb, fiind prins dupa circa 700 de metri. In dimineata zilei urmatoare, patroana firmei din Bacau a venit cu o copie a actelor la IPJ Vrancea, dar si cu 500 de euro pentru inspectorul principal Lucian Cazacu. Acesta si-a anuntat superiorii si a fost organizat un flagrant. Anul trecut, in aprilie, soferul unei autoutilitare Ford Tranzit a fost oprit de politisti in Bariera Marasesti deoarece transporta peste doua tone de deseuri neferoase fara acte de insotire. Soferul, Cornel Iancu, a incercat sa-i ofere lui Cazacu suma de 1.000 de lei pentru a scapa de amenda si pentru nu-i fi confiscata marfa. In ciuda faptului ca incercarile de mituire ale politistilor in trafic nu sint chiar atit de rare, putini sint politistii care ajung sa-si bage mituitorul dupa gratii. De precizat ca politistii pot fi victimele incercarii de mituire regizate chiar de catre Directia Generala Anticoruptie, care functioneaza in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative si care a fost infiintata cu sprijin de la Uniunea Europeana pentru prevenirea si combaterea coruptiei in rindul personalului ministerului. Coruptia, in sensul Strategiei Ministerului Internelor si Reformei Administrative, reprezinta abuzul de putere savirsit in exercitarea functiei publice de un angajat al administratiei publice, indiferent de statut, structura sau pozitie ierarhica, in scopul obtinerii unui profit personal, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, persoana fizica ori juridica. Cei care vor sa semnaleze cazuri de coruptie din interiorul Politiei si Administratiei Publice pot sa sune gratuit la numarul de telefon 0800.806.806.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 2 ore, 33 minute, 39 secunde
HALAL POLITIST!...DAR CATI SUNT CA EL?
, acum 739399 zile, 2 ore, 33 minute, 39 secunde
cred k nu i-a ajuns spaga!!poate vroia mai mult!!e o kestie si asta!!sunteti cei mai buni cu acest ziar kre spune lucrurilor pe nume!!bravo!!
, acum 739399 zile, 2 ore, 33 minute, 39 secunde
bravo lui!!!
, acum 739399 zile, 2 ore, 33 minute, 39 secunde
daca asta are un rating atat de bun, se vede ca restul iau la greu, dar nu denunta nimic...sau cumva crede cineva ca de la politia economica nu se ia cat cuprinde ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.