Ultima oră

Baesu este criticat de societatea civila

Cristi Irimia
23 iul 2007 821 vizualizări
Atacurile deputatului PSD de Vrancea, George Baesu, la adresa presedintelui Tribunalului, Adrian Neacsu, precum si amenintarile ministrului Justitiei, Tudor Chiariu, la adresa unor organizatii non-guvernamentale a dus la reactii dure ale societatii civile.

Reamintim ca Baesu a spus in urma cu mai bine de o saptamina ca Adrian Neacsu se ascunde sub aripa Societatii pentru Justitie, pentru a ataca decizia Curtii Constitutionale, in dosarul Zambaccian. Pe de alta parte, Chiuariu a amenintat ca va da in judecata "persoanele si organizatiile care se ascund in spatele denumirii Initiativa pentru o Justitie Curata". IJC este formata din Academia de Advocacy, "Societatea pentru Justitie" (SoJust), Freedom House Romania, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara. Ministrul Tudor Chiuariu a spus ca va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la implicarea unor magistrati in actiuni politice, pentru a se stabili daca se incalca statutul magistratilor. Ulterior, George Baesu i-a luat-o inainte si a anuntat ca l-a reclamat pe Neacsu la CSM, fiind mai categoric decit Chiuariu, in sensul ca a declarat ca Neacsu ar fi incalcat in mod cert statutul magistratilor. Reactia lui Chiuariu a venit dupa ce ICJ l-a acuzat de implicare in fraudarea unor concursuri de angajare in posturile din Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). IJC a dat recent un comunicat de presa impotriva deputatului Baesu, reclamind imixtiunea parlamentarului vrincean in problemele justitiei. Secretarul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor a sesizat CSM in privinta lui Neacsu, despre care a spus ca e anormal sa aiba o pozitie oficiala ca membru al unui ONG si nu ca sef de instanta. Neacsu a replicat la vremea respectiva, sustinind ca are dreptul sa se asocieze liber, atit el, cit si alti magistrati judecatori sau procurori, iar opiniile expuse sint argumentul libertatii de expresie. Potrivit societatii civile, demersurile critice ale IJC sint legitime si normale, avind in vedere pasii inapoi facuti de Romania in domeniul justitiei, de cind a fost inlaturata Monica Macovei de la cirma ministerului de resort. "Pasii gresiti in domeniul justitiei au fost consemnati chiar de catre Comisia Europeana. In aceste conditii, presiunile politice actuale ale tandemului PSD - PNL continua practicile din perioada guvernarii PSD (2001 - 2004), de interventie sistematica a factorului politic in treburile justitiei", se sustine in luarea de pozitie a societatii civile, hotarita sa continue lupta impotriva practicilor unor politicieni si sa monitorizeze atent orice incercare de intimidare a magistratilor. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.