Ultima oră

Viticultura, pusa la zid de normele europene

Doina Ganea
21 iul 2007 1854 vizualizări
Noi masuri europene prevad reducerea suprafetelor viticole si interzicerea utilizarii zaharului in productia de vin u in Vrancea sint cultivate in prezent peste 25.000 de hectare de vita-de-vie

Romania risca sa piarda o parte din capacitatile de productie din sectorul viti-vinicol, daca unii dintre viticultori vor decide sa aplice masura UE de reducere a suprafetelor cultivate cu vita-de-vie.

O alta masura cuprinsa in noua strategie de reforma a vinului, care se discuta la nivelul UE si care ar dezavantaja Romania, este interzicerea utilizarii zaharului in productia de vin pentru cresterea gradului de alcoolizare. Potrivit prevederile legilor actuale din Romania se admite utilizarea zaharului in anii cu probleme meteorologice deosebite. Principalul obiectiv al Romaniei in acest sector este de a obtine finantari pentru reconversia soiurilor de vita-de-vie si obtinerea unui vin de calitate. Daca soiurile hibride de vita-de-vie sint plantate pe o suprafata mai mare de o mie de metri patrati, via trebuie defrisata si inlocuita cu soiuri nobile, pentru ca se presupune ca, fiind o productie mare de vin, ea va fi comercializata. Deocamdata, viticultorii vrinceni s-au confruntat cu mari probleme din cauza grindinei care le-a afectat plantatiile de vita-de-vie in ultimele doua luni. Acestia spun ca sint afectate coardele si unii butuci, fapt ce va duce la diminuarea productiei pentru 2008. Pe de alta parte, din cauza secetei, culturile de vita-de-vie sint "in suferinta, dar nu au un grad ridicat de afectare, precum culturile de paioase", dupa cum ne-a precizat si purtatorul de cuvint al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, Ion Marin. Cresterea competitivitatii productiei europene de vinuri, crearea unui echilibru intre cerere si oferta, recistigarea pietelor de desfacere pierdute si cistigarea de noi piete figureaza printre obiectivele principale avute in vedere de executivul comunitar.


Via nobila este imbatrinita


Romania are, in prezent, o suprafata de 170.000 de hectare cu vita-de-vie nobila, fiind pe unul dintre locurile cinci-sase din UE, din punct de vedere al capacitatilor de productie. Conform proiectului de reforma din sectorul viti-vinicol, din cele 2,3 milioane de hectare cultivate in UE cu vita-de-vie, vor trebui reduse in jur de 200.000 de hectare, dupa intrarea in vigoare a reformei, cel mai probabil din anul 2009. In Vrancea, din suprafata totala de 25.715 de hectare cultivate cu vita-de-vie, 22.677 sint plantatii de vii nobile, dar mult imbatrinite. Soiurile nobile sint monitorizate in permanenta de Directia Agricola si Dezvoltare Rurala, urmarindu-se ca, la reinnoirea butasilor de vie, sa nu se planteze soiuri hibride. Conducerea DADR Vrancea propune refacerea unor plantatii de vie printr-un program de restructurare si reconversie. Aceasta va insemna inlocuirea unor soiuri de masa productive cu cele calitative si restructurarea plantatiilor prin modificarea distantelor de plantare pe rind sau intre rinduri. La reconversia plantatiilor se au in vedere 1886 de hectare din 20 de localitati vrincene. Pentru restructurarea plantatiilor de vie, DADR Vrancea a propus o suprafata de 972 de hectare. "Programele sint perfect realizabile pentru ca noi la nivelul judetului Vrancea avem o rezerva de plantare la dispozitie si intentia noastra este sa promovam aceste programe de replantare numai cu soiuri de vita-de-vie valoroase cu mare cautare la export", a declarat directorul DADR Vrancea, Costica Neata. Proiectul a fost transmis deja Ministerului Agriculturii. Printre platile facute viticultorilor inscrisi in Registrul Fermelor incepind cu 2007 se numara si subventia de 50% din valoarea unei plantatii nou infiintata. (Doina GANEA)


CASETA


Sprijin pentru adaptarea la constringerile europene


Romania urmeaza sa primeasca din partea Uniunii Europene, in baza unor proiecte, pentru perioada 2009-2014 inclusiv, suma de 178.469.000 de euro, ca sprijin pentru a se adapta cit mai bine masurilor de reforma in domeniul viticol, pe care Comisia Europeana le-a aprobat la inceputul acestei luni. Din suma totala, Romania va trebui sa aloce anual, asemenea tuturor celorlalte 26 de state membre ale UE, o suma fixa destinata promovarii marcilor autohtone de vinuri. Este vorba despre 4.329.000 de euro anual, respectiv 25.974.000 de euro pentru perioada 2009-2014. Incepind cu anul 2015, Romania ar urma de primeasca in fiecare an 30.374.000 de euro, din care 4.329.000 de euro vor fi destinati, de asemenea, promovarii vinurilor romanesti. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.