Ultima oră

Caldura, inamicul nr. 1

Camelia Stănilă
21 iul 2007 684 vizualizări
Sectiile de croitorie aduc din ce in ce mai multi clienti medicilor u pentru ca au nevoie de bani, angajatii refuza insa scurtarea programului de lucru u in conditiile in care temperaturile sint de circa 38 de grade, la Unirea Odobesti, dar si la Panciu, apa potabila este o raritate u 16 tiruri au fost trase pe dreapta pentru ca au incalcat interdictia de circulatie

Cu toate ca ieri temperaturile au fost putin sub cele prognozate, urcind pina la 38,2 grade Celsius la orele 16.00, caldura este din ce in ce mai greu de suportat. Pina la ora prinzului a fost inregistrat un singur caz de lipotimie in oras. O batrina de 83 de ani a lesinat in Hala Miorita, in timp ce se afla la cumparaturi. Desi incidentul s-a produs de la primele ore ale diminetii, in jurul orei 8.00, caldura sufocanta din cladire a facut-o pe batrina sa ramina fara putere. Un echipaj de la Ambulanta a acordat femeii primele ingrijiri medicale la fata locului, aceasta refuzind apoi sa fie dusa la spital. Serviciul Judetean de Ambulanta are si azi in teren 9 masini, pentru a acoperi intreg judetul, insa medicii nu se pling de clienti. In ultima perioada, sectiile de croitorie se numara printre cei care au solicitat cel mai mult interventia medicilor. In ciuda avertizarilor transmise de Ministerul Sanatatii si Inspectoratul Teritorial de Munca, unii angajati nu sint protejati suficient de aceste temperaturi extreme, fiind tinuti in conditii inumane. Nu numai ca, de multe ori, programul de lucru nu a fost scurtat, dimpotriva acesta depaseste uneori si cele 8 ore stipulate in cartea de munca, ajungindu-se chiar si la 11 - 12 ore pe zi.


Angajatii incearca sa reziste pentru bani


Potrivit medicilor de la ambulanta, s-a intimplat ca la ajungerea la locul incidentului alte 50 de persoane sa le ceara ajutorul. De frica patronilor, pentru a nu fi dati afara, dar si pentru ca au nevoie de bani, angajatii care au suferit o lipotimie sau caderi de calciu, refuza internarea in spital si la cel mult o jumatate de ora intra iar in caldura de aproximativ 50 de grade. Acelasi lucru se intimpla si cu modificarea programului de lucru, de multe ori angajatii traind cu amenintarea "daca nu-ti convine, du-te in alta parte". Cu toate acestea, situatia nu poate fi generalizata. Sint in oras societati de confectii care se preocupa, cit de cit, de angajatii lor, dupa cum confirma si reprezentantii ITM. "La noi in societate exista aparate de aer conditionat, iar unde nu sint aparate sint ventilatoare. Am cerut conducerii micsorarea programului de lucru, de la opt la sase ore, cu posibilitate de recuperare. Conducerea a acceptat, dar nu au fost de acord angajatii. De aceea, s-a hotarit sa se lucreze de la 6.00 la 14.30, pentru a nu se prinde perioada de virf a caldurii. In timpul zilei avem doua pauze, una pe care o aveam inainte si una in jurul orei 13.00. De asemenea, nu se lucreaza simbetele", ne-a spus Toader Arcalean, lider de sindicat la Incom Vranco, societate cu aproximativ 1.500 de angajati. "Decalarea programului de lucru se aplica mai mult in institutii, in celelalte sectoare nu sint de acord salariatii", spune si Victoria Diaconu, inspector sef al ITM Vrancea. De altfel, inspectorii de munca au verificat in ultima perioada si sectoare precum constructii si alimentatie publica, pentru a vedea daca angajatii sint protejati de temperaturile extreme.


In institutii programul nu prea se respecta


Pe perioada caniculei, programul institutiilor publice a fost fragmentat, relatiile cu publicul fiind asigurate in prima parte a zilei si apoi dupa-amiaza. Si angajatii Trezoreriei si ai Directiei de Finante vor avea program de lucru in intervalul 7.30- 11.00 si 17.00- 20.00, potrivit unei dispozitii a ANAF. Programe similare s-au adoptat si in alte Institutiei, cum sint Primaria sau Politia, insa de multe ori acestea nu sint respectate. Functionarii din spatele ghiseelor spun ca oamenii vin sa-si rezolve treburile si in orele de virf ale caniculei, fiind extrem de nemultumiti de intreruperea programului. Unii chiar se aseaza la coada si nu vor sa plece, chiar daca vad ca programul a fost modificat. De cealalta parte, oamenii acuza ca n-au fost informati despre noul program. Relatiile cu publicul vor fi insa suspendate la orele amiezii si in urmatoarea perioada, avind in vedere ca meteorologii au prelungit avertizarile si pentru urmatoarele zile. 32 de judete au primit cod portocaliu si pentru 21 si 22 iulie, zile in care sint asteptate valori termice de 39 - 40 de grade Celsius, iar izolat chiar 41- 42 de grade.


Doua puncte de prim ajutor se muta


Cum canicula persista, autoritatile vrincene au luat hotarirea ca in acest week-end sa mute doua puncte de prim ajutor in zonele orasului care se aglomereaza la sfirsit de saptamina. Astfel, punctul de prim ajutor de la Liceul nr. 3 se va muta in Obor, iar cel de la Scoala nr. 8 in Piata Sud. "A mai fost infiintat un punct de prim ajutor pe Brailei nr. 10, in incinta Hard Industry, cu acceptul lor", ne-a declarat Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Institutiei Prefectului. De asemenea, punctul de la Gara a fost dotat cu aparat de aer conditionat. In total, numarul locatiilor unde se acordul primul ajutor in caz de canicula este de 11, iar in judet de 20. Astazi si miine, se va asigura permanenta la Autoritatea de Sanatate Publica, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Prefectura, Primaria Focsani, in eventualitatea unor probleme care pot aparea din cauza caniculei.


La Unirea "se usuca oamenii de sete"


Valul de canicula ce a lovit Vrancea in ultimele zile a acutizat problema apei potabile, restrictii existind la nivelul a nu mai putin de 17 localitati. Uneori, populatia e nevoita sa care apa de la kilometri departare. Locuitorii din cartierul Unirea din Odobesti se pling ca nu au mai avut apa potabila de cinci zile. "De cinci zile nu mai avem nici o picatura de apa. Se usuca oamenii de sete. Punem bidoanele in masini si aducem apa de la Odobesti. Am fost si la primarie sa reclam situatia. Am constatat ca de lene si indolenta nu avem apa", ne-a spus ieri Nicolae Florea. O familie din Unirea a trebuit sa treaca fara apa peste chinurile unei inmormintari, care a avut loc joi. Viceprimarul Odobestiului Florin Vetrescu sustine insa ca situatia s-a remediat in Cartierul Unirea inca de acum doua seri. "Am avut o defectiune mai complexa la una dintre pompe si de aceea a necesitat o perioada mai mare pentru restabilirea situatiei. Eu personal am verificat daca s-a rezolvat problema si am vazut ca oamenii au apa. Acum este apa in cartier, numai ca este furnizata cu program. Patru ore dimineata si patru ore seara, alternativ, in functie de sectoare", ne-a precizat viceprimarul Florin Vetrescu.


Surse de apa epuizate de seceta


Si orasul Panciu are asigurata apa potabila la nivel de avarie, din

cauza epuizarii a doua din cele trei surse de apa ale orasului.

Potrivit primarului Ion Petre, sursele de apa de la punctele Petroianu si Aluna au secat, fiind surse de suprafata. Apa potabila este acum asigurata de la Calimanesti, unde exista o sursa de apa de mare adincime. "Avem patru pompe de apa care functioneaza non-stop. Noi oricum furnizam apa cu program. In oras in intervalul orar 22.00 - 5.00 apa este oprita. Pentru celelalte cartiere ale orasului, Satu Nou, Crucea de Jos, Nenciu, Dumbrava, apa este furnizata cam de doua ori pe saptamina. Adica in fiecare zi asiguram furnizarea apei in alt cartier, asa ca intr-o zi apa ajunge in cartier dimineata, altadata dupa-amiaza. Cam de doua ori pe saptamina asiguram apa intr-un cartier. Este si un foarte mare consum de apa in perioada aceasta. Cele patru

pompe furnizeaza 200 mc de apa/h. Aceasta inseamna un consum

mediu de 500 de litri de apa pe zi pentru fiecare pancean", ne-a

declarat primarul Ion Petre. Potrivit acestuia, Consiliul local Panciu a aprobat recent un proiect de reabilitare a statiei de pompare apei de la punctul "Aluna", in valoare de aproximativ 2 milioane de euro, din care 40% va fi suportat din bugetul local.


Grupaj realizat de C. PALADE, D. GANEA, C. STANILA, M. BOICU


CASETA

16 tiruri trase pe treapta din cauza caniculei


Soferii autovehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone, dar nici politistii din alte judete nu respecta interdictia impusa de Guvern, prin care se restrictioneaza circulatia pe drumurile nationale, intre orele 11.00 - 20.00. In cursul zilei de joi, politistii vrinceni au tras pe dreapta opt astfel de autocamioane. Soferii romani au fost amendati cu sume intre 1.000-2.000 lei, in timp ce conducatorilor auto din alte tari li s-a retinut pasaportul pentru a nu-si putea continua drumul, fiind cunoscut faptul ca acestia nu pot fi sanctionati in baza acestei interdictii. Ieri, politistii au oprit alte 8 tiruri, 4 la Timboiesti si 4 la Garoafa. Dintre conducatorii auto, patru erau bulgari, doi romani si cite unul grec si spaniol. Sanctiunile au fost aceleasi ca si in ziua precedenta. Politistii rutieri din Vrancea se intreaba cum au ajuns aceste tiruri pe raza judetului, tinind cont de faptul ca au fost oprite in trafic in jurul orelor 14.00, la 3 ore dupa intrarea in vigoare a interdictiei. Se pare ca aceste autovehicule au scapat controlului efectuat de politistii din alte judete. (D. C.)


CASETA:

foto


Elevii de la "Carol Davila" au avut grija de oamenii strazii


Elevii din anul III de la Scoala Postliceala Sanitara "Carol Davila" s-au implicat in actiunile umanitare organizate de Crucea Rosie, impartind apa minerala si piine, dar si acordind asistenta medicala in punctele de prim ajutor. Acestia au inceput deja sa practice meseria pe care si-au ales-o, ajutindu-i pe cei aflati in nevoie, cum mai au doar citeva saptamini pina la absolvire. O echipa de trei eleve, Violeta Lovin, Adina Stratulat si Elena Lupascu, insotite de diriginta Violeta Zlota, au acordat atentie si oamenilor strazii, gazduiti in containerele de pe strada Fraternitatii. In ultimele zile, fetele au acordat asistenta medicala de specialitate, inclusiv ingrijiri de escare pentru un bolnav imobilizat la pat. De altfel, toate persoanele gazduite in containere au fost supravegheate continuu din punct de vedere medical si au primit suport psihic, pe linga apa si alimentele asigurate de viitoarele asistente medicale. "Fetele au fost foarte impresionate de ceea ce au gasit aici si chiar au adus de acasa alimente si haine, si chiar un ventilator pentru un copilas de 2 ani si jumatate. Acesti oameni ne-au primit cu bratele deschise si ne-am propus ca si pe viitor sa mai trecem pe aici. Poate si altii ii vor mai vizita din cind in cind, pentru ca si o vorba conteaza", ne-a spus profesoara Violeta Zlota. Elevii de la "Carol Davila" au actionat si in punctele de prim ajutor din Piata Unirii, Piata Moldovei, sediul PNL, fostul Nippon si Grupul Scolar "G. G. Longinescu". (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.